CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. május 28., szerda 22:43


A városra mindig is jellemző együttgondolkodást és együttműködést vár a polgári oldal

A Polgári Összefogás Orbán Viktort szeretné meghívni a Hűség-kút avatására Sopronba

A Polgári Összefogás Orbán Viktort szeretné meghívni a Hűség-kút avatására Sopronba

- A soproni polgári Összefogás Frakciója azzal a kéréssel fordul a soproni városvezetéshez, hogy a június 20-án átadásra kerülő Hűség-kút avatására Sopron városa Orbán Viktort, a polgári kormány miniszterelnökét hívja meg és kérje fel - hangzott el a Polgári Összefogás frakciója mai soproni sajtótájékoztatóján Sopronban.

    Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselő, és Abdai Géza, önkormányzati képviselő, a Polgári Összefogás frakcióvezetője a soproni Fidesz-székházban tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a soproni népszavazás 80. évfordulójára, 2001. december 14-én, Sopronban, kihelyezett kormányülésen hirdették ki a 244/2001-es, a Hűség Napjáról szóló kormányrendeletet, amellyel a kormány "az 1921. évi. soproni népszavazás emlékéren a nemzethez és a hazához való hűségről tanúságot tevő polgárok előtt fejet hajtva, december 14-ét a Hűség Napjává nyilvánítja és egyúttal felhívja az állami szerveket, az önkormányzatokat, az iskolákat, a civil szervezeteket arra, hogy ezentúl országszerte méltó módon emlékezzenek meg a Hűség Napjáról, Sopron népének méltó helytállásáról. ".
    A Hűség napjáról szóló kormányrendeletben a magyar kormány ugyanakkor a Hűség Napja tiszteletére a leghűségesebb városnak szökőkutat adományozott, a népszavazáson részt vett községekben pedig méltó emlék állításáról gondoskodott.
    A népszavazásban résztvett településeken felállításra kerültek a Hűség-emlékművek.
    A soproni Hűség-kút alapkövét 2002. március 15-én Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője tette le.
    A sajtótájékoztatón a soproni Várkerületen megépítésre kerülő Hűség-kút kialakításával kapcsolatosan elhangzott : a soproni Városszépítő Egyesület szakmai javaslatát is figyelembe véve, Soltra E. Tamás szobrászművész háromfigurás szobor-együttese díszíti majd a Hűség kutat. A két férfi és egy női alak, valamint a Hűség-kút talapzatán elhelyezett három évszám Sopron történelmének három jelentős eseményét idézi. A térplasztikai alkotás középpontjában egy oszlop emelkedik az ég felé, amelyen az országalma pihen díszes párnán.
    Dr. Molnár Ágnes képviselő kijelentette: a Polgári Összefogás, valamint Sopron összes polgári értékrendet valló lakója nevében reméli, hogy Sopron történelmi jelentőségű eseményének, az 1921-es népszavazásnak emléket állító művészeti alkotás avatása kapcsán az eseményhez, valamint a polgári-kormány gesztusához méltóan, a várost mindig is jellemző együttgondolkodás és együttműködés jegyében, a városvezetés bölcs és megfontolt döntést hoz.
 
    A sajtótájékoztatón Abdai Géza, a Polgári Összefogás frakcióvezetője, ugyanakkor emlékeztetett az Orbán-kormány támogatásával megvalósult/megvalósuló soproni beruházásokról, fejlesztésekről, amelyek között a befejezettek mellett, az új ciklus idejére áthúzódóak is vannak.

T.É.