CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. május 28., szerda 23:16


GySEV: Kilencszázmilliós veszteség- Soproni Informatikai Klub- Megszűnő győri iskolák- Fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem aulájában

Hírek, események

Kilencszázmilliós veszteség a GySEV Rt.-nél
  A GySEV Rt. elmúlt évi vesztesége több mint 900 millió forint – jelentették be kedden a vasúttársaság közgyűlését követően. Az idei üzleti terv célja a részvénytársaság veszteségének eltüntetése.
  A  Budapesten tartott sajtótájékoztatón Szabó András elnök jelentette be, hogy a cég magyarországi üzeme 817, osztrák üzeme pedig 100 millió forint veszteséget termelt az elmúlt évben.  A veszteséges gazdálkodás érinti az rt. leányvállalatainak, befektetéseinek és ingatlanjainak jövőjét is, valamint a mecénatúra területét.
Az előzetes nyilatkozatokkal összhangban a Hotel Sopron működtetését is befolyásolja a GySEV cég veszteséges működése.
Az SVSE sportkomplexum a jövőben a vasúti dolgozók sportját és rekreációját szolgálja majd.
A tegnapi közgyűlésen arról is döntés született, hogy a párhuzamosságok megszüntetése érdekében a pénzügyi és számviteli feladatokat Sopronban végzik, a budapesti központban csak az ellenőrző funkció marad.
A vasúttársaság eredményesebb működése érdekében költségtakarékos gazdálkodást vezetnek be, és tárgyalásokat folytatnak a magyar és az osztrák állammal, a személyszállítás veszteségeinek csökkentéséről és a vasúti infrastruktúra finanszírozásának problémájáról. A GySEV Rt. számol uniós tagságunk őket érintő negatív hatásaival is, az automatikusan megszűnő szolgáltatásaik helyett új, a fuvarozást kiegészítő logisztikai tevékenységeket vezetnek be.
    A West-Pannonia Eurégióban a jobb utaskiszolgálás érdekében a három darab villamos motorvonat beszerzését készítik elő, és folytatják a Sopron–Szombathely közötti vonal korszerűsítését is, hogy az itt haladó vonatok elérhessék az óránkénti 120 kilométeres sebességet. (Kisalföld nyomán).

Soproni Informatikai Klub 2003. május 29-én, csütörtökön, 16 órakor tartja ülését a soproni MTESZ-székházban a Soproni Informatikai Klub, amelyen Szabó péter informatikus a Voice over IP rendeszerek, IP telefónia címmel tart előadást. A rendezvényt a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület soproni területi szervezete és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Információ Technológiai Tanszéke szervezi.

 Megszűnő győri iskolák A tanév végén megszűnik a Balázs Béla Általános Iskola, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola, valamint az Ady-óvoda, és 2006. július 1-jével hasonló sors vár a Petz Lajos Egészségügyi Középiskolára is.
A város a nyáron megszűnő Rejtő-iskola épületét 434 millió forintért adja el a római katolikus egyházmegyének és az orsolyitáknak. A vételárat 2005 végéig kell
kifizetniük. Az önkormányzat kikötése, hogy az ingatlanban legalább tíz évig oktatási tevékenységet kell folytatni. Az orsolyiták tartományfőnöknője megjegyezte: "A teljes kárpótlási összeget - ami nem áll arányban a város által meghatározott vételárral - csak 2007-ig juttatja el a kormány az orsolyitáknak, így csak a győri egyházmegyével közösen tudjuk megvásárolni az ingatlant." A tanév végén megszűnő a Rejtő-középiskolát és képzéseit más intézmények veszik át. Az iskola oktatási palettája elég sokszínű volt, ezért a szakirányokat több középiskola között kellett szétosztani. A textilipari szakirány a Lukács Középiskolába, a ruhaipari a Kossuth Középiskolába, az élelmiszer-analitikus szak a Veres Középiskolába, a felnőttképzés a dolgozók gimnáziumába, a két gimnáziumi osztály a Szentgyörgyi Gimnáziumba és a Bercsényi Gimnáziumba kerül. Utóbbi iskolából az idei beiskolázású autóelektronikai műszerész, közlekedésgépész-technikus és közúti járműgépész szakot a Lukács iskolába viszik. A Rejtőhöz hasonló sorsra jut a Balázs Béla Általános Iskola, amelynek tanulóit az új tanévben a Marcalvárosi Közoktatási Központ fogadja be. Az Ady-óvoda épületében a nevelési tanácsadó kap helyet. A logopédiai csoport a pedagógusokkal együtt a Kassák utcai óvodába kerül, a többi kisgyereket kisebb csoportokban, illetve egyénileg helyezik el más óvodákban. Nem sokkal jár jobban a Petz-középiskola sem. Az iskola kifutó rendszerben szűnik meg 2006 júliusában, azaz a most ott tanuló diákok még a megszokott épületben tehetik le az érettségit. (Educatio Press)

Fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem aulájában Május 20-a óta látható a Harmónia Művészeti Iskola bemutatkozó fotókiállítása a Széchenyi István Egyetem aulájában.
A Harmónia Művészeti Iskolában négy éve tanítanak fotózást, a hallgatók száma ma már eléri az ötven főt. Minden szeptemberben indítanak tanfolyamat, de alkalmat biztosítanak évközben is a bekapcsolódásra. A hallgatók között a fiatalabb korosztály 10-12 éves az idősebbek 28-30 évesek. A fotósok Zenit XP típusú gépekkel dolgoznak, magyar Forte nyersanyagokkal és vegyszerekkel. A laborálást is maguk végzik a diákok az iskola három saját, részben gépesített laborjában.
(Educatio Press)