CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2003. június 01., vasárnap 16:05


Katolikus Médiahajó a Dunán

Katolikus Médiahajó a Dunán

"A médiában tevékenykedők hivatásuk, megbízatásuk alapján hivatottak arra, hogy az igazság, az igazságosság, a szabadság és a szeretet védelmezőiként lépjenek fel."

    Május 29-én a Rákóczi rakpartról indult útjára a Magyar Püspöki Konferencia szervezésében a ,,Katolikus Areopag" . Az egész napos programon a Budapest és Vác közötti útvonalon a Rákóczi sétahajón a Tömegtájékoztatás Világnapját ünnepelték az az egyházi és világi sajtó meghívott képviselői.
    A hajóút házigazdái, Veres András püspök, a konferencia titkára, valamint Juhász Judit, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtóirodájának vezetője voltak.
    Veres András püspök köszöntőjében egyrészt hangsúlyozta a médiában dolgozók felelősségét abban a jelenlegi helyzetben, amelyben az emberek tudatát formáló eszközzé vált az újságírás.
    Kérte, hívta az újságírókat arra, hogy vállalják föl azt a küldetés, amely által mindenekelőtt a szeretet kell továbbadni.

Pápai körlevél a kommunikáció világnapjára

    A katolikus egyház 1967 óta minden évben húsvét utáni hatodik vasárnap tartja a tömegtájékoztatás, a kommunikáció ünnepét. Veres András emlékeztetett II. János Pál körlevelére, melyet e napra tett közzé. "A médiában tevékenykedők hivatásuk, megbízatásuk alapján hivatottak arra, hogy az igazság, az igazságosság, a szabadság és a szeretet védelmezőiként lépjenek fel." - fogalmaz a pápa.
    A körlevél emlékeztet: a média sokszor áll az igazság szolgálatában, de gyakran kicsinyes érdekek, nemzeti, etnikai, faji és vallási előítéletek, anyagi kapzsiság és különböző hamis elméletek szolgálatába szegődik a propaganda és a félretájékoztatás képviselőjeként; a médiára gyakorolt nyomásnak mindenekelőtt maguknak a médiában tevékenykedőknek kell ellenállniuk.
    A pápai üzenet szerint „ha a média szolgálni akarja a szabadságot, neki magának is szabadnak kell lennie, és ezt a szabadságot helyesen kell gyakorolnia. Kivételezett helyzete arra kötelezi a médiát, hogy a kereskedelmi célok fölé emelkedjen, és a társadalom valódi igényeit és érdekeit szolgálja. Még ha a közjó érdekében kívánatos is a média számára egy bizonyos nyilvános szabályozás, ez nem a kormányzati hivatalok általi ellenőrzésre vonatkozik.”

Közép-európai Katolikus Találkozó: Krisztus – Európa reménye

    Veres András püspök bejelentette: ez év június 1-jén indul az a nagyszabású rendezvénysorozat, amely nyolc ország részvételével egy éven keresztül lelki kapocsként hivatott erősíteni a formálódó európai közösséget. A Közép-európai Katolikus Találkozó (KEKT ) résztvevő országai: Csehország, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország.
    A találkozó tudatosítja a résztvevő országok népeiben, hogy a kereszténység az európai identitás meghatározó eleme.
   -  Újra és újra hangsúlyozni kell, hogy a jövőben Krisztus a népek egyetlen és igazi reménye, ezért a rendezvény jelmondata: Krisztus – Európa reménye; ez az a közös üzenet, melyet pásztorlevélben megfogalmazva június 1-jén mind a nyolc ország minden templomában fel fognak olvasni - hangzot el.
    A rendezvény keretében számos nemzetközi konferenciát és közös zarándoklatot szerveznek, közös érme is készül a KEKT alkalmából, amelynek záró, közös ünnepsége az ausztriai Máriacellben, a Népek Zarándoklata lesz, a tervek szerint 2004. május 21-13-án.
    A  Közép-európai Katolikus Találkozó részletes programjairól, valamint további tudnivalókról a már működő, jól szerkesztett, és folyamatosan frissített honlapon
tájékozódhatnak az érdeklődők: http://talalkozo.katolikus.hu

Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj

    A püspöki konferencia az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül ismét meghirdette a sajtóösztöndíj ez évi pályázatát, amelynek célja a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítése az írott és elektronikus sajtóban. Az ösztöndíjat egy éven keresztül kapja az az újságíró, aki eddigi munkájával bizonyságot tett a keresztény értékrend követéséről és azt szakmailag igényesen képviseli a magyar tömegtájékoztatásban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia abban a reményben teszi felhívását, hogy hozzájárul a hazai elektronikus és írott sajtó színvonalának emeléséhez.

Keresztény internet oldalak

    Az médiahajón bemutattak néhányat, az utóbbi hónapokban készült –  a www.katolikus.hu szerverhez kapcsolódó –  internetes oldalak közül. Nemrég készült el a Szentek élete című kétkötetes könyv internetes változata, amely napról napra követi a szentek ünnepeit, és történelmi időrendben, évszázadok szerinti keresési opcióval mutatja be egy-egy szent életét. A Batthyány-Strattmann László életéről szóló, mellett a Győri Egyházmegye web-oldalait is bemutatták, amelyek mellett a szerverről, harminchárom magyar nyelvű, katolikus, vagy katolikus témákkal is foglalkozó honlap érhető el.
    Bemutatkozott a ma már mintegy ötven munkatárssal működő Virtuális Plébánia, amely naprakész, hírekkel, információkkal, programajánlókkal, kép- és hangállományokkal ellátott portállá fejlődött a létrehozása óta eltelt hat év alatt. A készítők az internet adta lehetőségek és korlátok között próbálják a hagyományos plébánia funkcióit teljesíteni. Az oldalon KépHang Tár-ban keresztény könnyű- és komolyzene-gyűjtemény, többfordulós, hetenként megújuló bibliai kvíz-játék, és természetesen – jelenleg 463 aktív témával, 20 fős moderátorcsapattal – fórum is működik.


 

„Holtomiglan, holtodiglan”

    A váci székesegyházban a hajóút résztvevői Veres András igeliturgiáját és Varga László orgonajátékát követően kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a város katolikus oktatási központjában.

    Az eszmecsere a Magyar Katolikus Egyház kommunikációs programjának legutóbbi Holtomiglan, holtodiglan címmel meghirdetett szakaszához kapcsolódóan a házasság, hűség témájával foglalkozott. Szikora József moderátor partnerei Bauer Béla, a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet vezetője, Blankenstein Miklós, az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) igazgatója és plébános, Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének igazgatója és Tomka Miklós, az OLI vallásszociológiai Intézetének igazgatója és egyetemi professzor voltak.
    Spéder Zsolt ismertetése szerint 1980-ban 80 ezer, 1990-ben 66 ezer, 2000-ben pedig 48 ezer házasságkötés történt Magyarországon, míg a válások száma 1980-ban 27 ezer, 1990-ben 25 ezer, 2000-ben pedig 24 ezer volt. A házasságon kívüli partnerkapcsolati életforma divatossá vált; a 20-24 évesek 18 százaléka házasságban, 14 százaléka élettársi, 25-29 évesek 50 százaléka házasságban, 14 százaléka élettársi kapcsolatban él. A lakosság döntő többsége úgy véli, hogy a fiatalok először éljenek együtt és csak utána házasodjanak össze. Mindez nem a rendszerváltással kezdődött és nem magyar átok; szinte minden európai országban ez tapasztalható. Az élettársai kapcsolat népszerűsége lehetséges okai: a foglalkoztatási, és anyagi bizonytalanság, a pályakezdés szakaszosabbá válása, a továbbtanulás miatti időben kitolódott  házasságkötés.
Bauer Béla statisztikai adtokat ismertetve szólt arról, hogy elmondta, vizsgálataik szerint az első szexuális kapcsolat 16-17 év között, a házasságkötési időszak 28 éves körül várható, az első gyermek vállalása pedig 30 éves kor fölé esik a középosztálybeliek körében. Az alacsonyabb végzettségűek sokkal korábban házasodnak és gyereket is hamarabb vállalnak. Míg legfontosabb értékként megjelölik a családot, ehhez képest az önálló családalapítás nem tartozik a legfontosabbakhoz. Erdélyben 18 év fölött létesítenek először szexuális kapcsolatot, 25-26 körül házasodnak, 60 százalékuk havonta legalább egyszer elmegy templomba, míg Magyarországon a fiatalok 33 százaléka soha nem is volt templomban.

Tomka Miklós szerint a régi világrend egyetlen életformája a házasság volt; nem feltétlenül erkölcsösebbek voltak, hanem sok nehezen átléphető tényező szabályozta a férfi-nő együttélést, a konfliktusok megoldásának nem a kapcsolatból való kilépés volt a legracionálisabb megoldása. A világ radikálisan megváltozott. A valaha egy rendbe rendeződő világ szétesett, a folyamtos változás-változtatás alapállás: ez a partnerváltásban is jelentkezik.
A mai  világban egyetlen biztos pont van: én saját magam, az individuum, ami felértékelődik, a társadalmiság, és az intézmények pedig, leértékelődnek.
A probléma az, hogy az én egyszemélyes-e?
A kereszténységn küldetése, hogy tanúságot tegyen a szerelemről: hogy kettesben jobb, mint egyesben; az eggyé váló kettősség pedig az örökkévalóságra érvényes, még akkor is, ha ez nem így történik - mondta a professzor.

- A házasságkötések esetében jelenleg az egyház a legnépszerűbb parti-szervíz szintjén működő szolgáltató - mondta Blankenstein Miklós, aki kifejtette: a lelkipásztori tevékenység nem családok számára végzett kríziskezelés, hanem elsősorban motiválás, az egyén segítése, nevelése abban, hogy lépésről lépésre eljusson odáig, hogy felismerje: a monogámia felel meg az ember természetének. A házasság folyamatos követése, a kommunikáció karbantartása, a kiscsoportok folyamatos együtt gondolkozása - mindezt a személyes motivációhoz segítő társadalmi környezetet meg kell szervezni, azzal együtt, hogy egy szubkultúra, egy alternatív társadalmi formációval kell számolni.
Új társadalmat kell alkotni a hitmotiváció révén. - vélte Blankenstein Miklós.

T.É.