CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. június 02., hétfő 09:03


Régió 2.


Kötetek a távcső alatt

Régió 2.


Ahogy ígértem: folytatása következik - az előző részben írottak elmélyítése. Először is nézelődjünk a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület - http://www.extra.hu/gothard/idx.htm - házatáján. Ha a mindjárt itt következő mondat olvastán Önök összeráncolják szemöldöküket, és kérdőn merednek a sorokra, előrebocsátom - semmi tévedés: csillagászkodunk is!

Szauer Ágostonról egyrészt: magyar-népművelés, szakvezető, osztályfőnök, munkaközösségvezető, a Sulilap szerkesztője (mely sulilap a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákújságja, azaz a tanár úr ez intézményben tölti be azon feladatköröket, melyeket a http://bolyai.bdtf.hu oldalon írnak nevéhez).

Szauer Ágostonról másrészt szóljon egyik verse:

Kiemelés

Az utca éppen néptelen.
Akár egy illusztráció.
Ki hinné, ez most itt jelen,
az útra koppan egy dió
a lomb közül, gazdátlanul,
lent ittfelejtett macskakő,
s e kis gyümölcs gurul, gurul,
a lejtőn futva hangja nő,
s e hang sosem-volt, egyszeri,
akár a súlya, mérete -
egyéniség, de elfedi
a reggel más ezer jele.
"Szauer Ágoston kötetei/játékai fokozatosan épülnek egymásra. Az 1995-ös Elfelejtett költők a rejtőzködés játéka: valós korok fiktív alkotóinak arca mögé bújik a költő; Szauer Ágoston kitalált negyvenöt költőt, megírta életrajzukat, verseiket "lefordította" és világirodalmi antológiaként adta ki. Az Elfelejtett költők tehát álfordítás-gyűjtemény, jellegénél fogva alkalmat ad a szerzőnek, hogy fiktív művészek alakját magára öltve szabadon játsszon korokkal, stílusokkal, formákkal" - olvashatjuk a http://www.hhrf.org/irodalmivademecum/olvass/iv_szauer.htm oldalon, és természetesen itt, akit érdekel, még sok mindent megtudhat a költő-író Szauer Ágostonról.

És akkor csillagászkodjunk, azaz: Szauer Ágostonról harmadrészt. Tagja a Változócsillag Szakcsoportnak, melynek honlapja http://vcssz.mcse.hu/ fantasztikus mennyiségű és mélységű információnak ad helyet! Városunk e sokoldalú személyiségének csillagászati munkásságát bemutatandó álljon itt egy általa készített felvétel:


A kép forrása: http://www.extra.hu/gothard/

Sebők Lili