CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. jĂşnius 03., kedd 08:43


Különös napkelte

Különös napkelte

Május 31-én hajnalban részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg hazánkból. Sopronban mintegy 40-en vettek részt a Stella Sopron által rendezett bemutatón a KRESZ-parkban.

Május utolsó napján különleges élményben lehetett része azoknak, akik fel tudtak kelni a kora reggeli órákban. A szombati napfelkelte ugyanis csodás látványt nyújtott: a megszokott napkorong helyett ezúttal egy "vörös sarló" kelt fel az északkeleti égbolton.

A jelenség magyarázata, hogy aznap gyűrűs - ill. hazánkból nézve részleges - napfogyatkozás történt. A Hold ilyenkor pontosan a Föld és a Nap között helyezkedik el, csakúgy, mint teljes napfogyatkozás esetén. Azonban a Hold nem mindig ugyanakkora távolságra van a Földtől. Ha a fogyatkozás éppen égi kísérőnk távolabbi helyzetében következik be, akkor az nem tudja teljesen eltakarni a napkorongot, s így a Nap széle - mint egy külső gyűrű - látható marad.
Magyarországról a fogyatkozás második fele volt megfigyelhető, ráadásul rögtön a napfelkelte időpontjától kezdve gyönyörködhettünk a nem mindennapi látványban. Hazánkban a részleges fogyatkozás során a maximális takarás 81 %-os volt.A maximális fedésre napfelkelte után negyed órával került sor, a jelenség pedig egy órával később ért véget.

Sopronban az esemény megfigyelésére a KRESZ-parkban bemutatót tartott a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja, a Stella Sopron. A korai időpont dacára - a Nap Sopronban 5:04 perckor kelt - 35-40 ember gyűlt össze a Citadella falánál. Szerencsére az időjárás kedvezett, hiszen a horizont feletti keskeny felhőcsíkot leszámítva az égbolt derült volt. A nézelődők speciális védőszemüvegeken, hegesztőpajzsokon ill. a Stella Sopron tagjainak napszűrőkkel ellátott távcsövein keresztül figyelhették meg a gyorsan fogyó, majd fokozatosan növekvő napkorongot. Sőt, a távcsövekben a keskeny napsarlón még egy szép napfoltcsoport is fellelhető volt - tovább fokozva ezzel az amúgy is csodálatos látványt.
A jelenséget többen megörökítették fényképezőgép ill. videokamera segítségével.

A soproni bemutatóval egyidejűleg az egész országban szerveztek hasonló jellegű megfigyeléseket. A hűség városa igencsak kitett magáért, hiszen országos viszonylatban is sokan voltak kíváncsiak a jeles eseményre.

Az itt látható képet Szabó Sándor /Stella Sopron/ készítette:

A napfogyatkozásról és az ország további részein lezajlott megfigyelésekről bővebben tájékozódhatnak a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján: www.mcse.hu



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>