CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. jĂşnius 03., kedd 13:38


Régió 3.



Biga a hagyományőrzőknél

Régió 3.


Ahogyan a Régió 2. című cikkben ( http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7288 ) a Régió 1. ( http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7291 ) egyik témáját, a csillagászkodást részleteztem egy kicsit, most a másik témáról, a Savaria Légió hagyományőrző egyesület tevékenységéről beszélek egy kicsit bővebben.

Akik Önök közül tavaly ellátogattak a június 21. és július 21. között megrendezett a XXXVII. Nemzetközi Kulturális Fesztivál megnyitójára Győrben, láthatták a Savaria Légiót - a fesztivál az ő római kort megidéző felvonulásukkal kezdődött. A Szombathelyen most már három éve (idén nyár végén - augusztus 20-24-ig - lesz negyedszer) rendszeresen megrendezett Savaria Karneválon ( http://www.savariakarneval.hu/magyar.htm ) is találkozhattak velük - mind a szabadtéri játék szereplőiként, mind a felvonulásokon. Jelen vannak évről évre a katonai nyílt napon is Szombathelyen, a Savaria Laktanya bemutatkozásakor (ld. http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7097 ).

Történelem /Forrás: http://www.ffg.sulinet.hu/szt97/egyud/pannniaa.htm /

A római kultúra fénykorában, az egész Mediterráneumot átfogó világbirodalom idején, az első századtól az ötödikig a Dunántúl is római tartomány, amelyben négy évszázad alatt kiépül az ókori civilizáció minden vívmánya, a kő úthálózat - hídjaival és postaszolgálattal - éppúgy, mint a hódítás központjai, a légióstáborok, castrumok és a városok, vízvezetékrendszerükkel, fürdőikkel, amfiteátrumaikkal és temetkezési helyeikkel, városias életmódjukkal, a fejlettségnek mindazzal az eredményével ellátva, amit az etruszk és görög kultúra értékeit és vívmányait magába foglaló és tovább gyarapító sajátos civilizáció Hispániától a Kaukázusig vagy a Közel-Keletig az ókori Európának, Afrikának és Ázsiának a "Pax Romana" évszázadaiban nyújtani tudott. Némi túlzással azt is állíthatjuk, hogy a mai két országterület - a nyugati országrész és a keleti - fejlettségbeli különbsége jórészt még a római időből származik, hiszen Pannónia úthálózata, városai vagy a megerősített Duna-vonal mint limes, vagyis határ a kőépítés kultúrájának magas szintjét őrizte meg hosszú évszázadokra. Még a jáki templom l3. századi falaiban is találhatók a római korban feltehetően hajón és kőutakon szállított görög vagy itáliai márványtömbök.

E kor Savaria-beli, Pannonia-beli tanulmányozására, s ezen belül is az itt szolgált katonák életének kutatására-bemutatására alakult 1998-ban a Savaria Légió hagyománykutató, hagyományőrző és ismeretterjesztő egyesület. Tagjai közt találunk régészt, történészt, praktizáló védőügyvédet, levéltárost, katonatisztet...

Kalandos, itt-ott rögös úton, de beszerezték, megszerezték a korhű öltözékeket is, és azóta már számos rendezvény fényét emelték "katonáink", s reméljük, fogják is még! Ízelítőül álljon róluk néhány fénykép!

Biga - kétkerekű, két ló vontatta hadiszekér vagy versenykocsi az ókori rómaiaknál.


A képek forrása: http://www.legio.hu

Sebők Lili