CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. jĂşnius 04., szerda 07:47


Régió 4.


Java-oktatás - de hol? Az obszervatóriumban!

Régió 4.


Ismerkedjünk tovább Szombathellyel, Kedves Olvasóim! Nézzünk egy-két intézményt városunkból!

A Gothard Amatőrcsillagászati Egyesületről http://www.extra.hu/gothard/idx.htm már volt szó - hogy mégis újból emlegetem őket, az a nevük. Városunk jeles intézménye ugyanis az


http://www.gothard.hu/


Innen már érthető, miért is vette fel az Egyesület épp a Gothard nevet - Gothard Jenőét.


A Vasvármegyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő (1857-1909) a nála mintegy tizenöt esztendővel idősebb, már világhírű csillagásznak, az ógyallai Konkoly Thege Miklósnak (1842-1916) hatására csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán. Az egykupolás főépület tervét Hauszmann Alajos műegyetemi tanár készítette, a berendezéseket és a dobalakú kupolát maga a fiatal polihisztor földbirtokos Gothard Jenő tervezte. A Herényi Asztrofizikai Obszervatóriumban 1881. október 20-án megtörtént az első észlelés, amelyet a századforduló új tudományágában, az asztrofizikában világszerte jelentkező sikersorozatok hazai kezdő lépései között tartanak számon. A csillagászati megfigyelésekben 1883-ig testvére, Gothard Sándor (1859-1939) is segédkezett, a harmadik fivér, Gothard István (1869-1948) pedig a meteorológiai adatgyűjtésben vett részt. Gothard Jenő jobbkeze Molnár József műszerész volt, akivel élete végéig együtt dolgoztak. A főépületben fizikai, kémiai, fotográfiai laboratóriumok és finommechanikai műhely kapott helyet. A csillagvizsgálóhoz meteorológiai és földmágnességi észleléseket szolgáló létesítmények is tartoztak.

Az Obszervatórium legfontosabb feladatai: Az egyetemi csillagvizsgálóban elsősorban nemzetközi szintű tudományos kutatás folyik, ehhez kapcsolódnak az obszervatórium munkatársainak vezetésével végzett szakmai gyakorlatok. Az intézmény Nyugat-Magyarország jelentős felsőoktatási és tudományos kutatóintézete. Az intézet munkatársai az ELTE-n kívül oktatnak a Berzsenyi Dániel Főiskolán és a Gábor Dénes Főiskolán. Az obszervatórium olyan közművelődési feladatokat is ellát, amelyek korszerű természettudományos ismeretekkel segítik a térség kulturális fejlődését.

Meglepetés akkor éri a Tisztelt Honlaplátogatót, ha a kicsi mozgó reklámfigurácskával figyelemfelkeltővé tett "reklám"-négyszögre kattint a jobb alsó részen. Akkor ugyanis egy új, nem várt világ nyílik meg előtte - az Obszervatóriumnak van ugyanis egy igazán nem várt "profilja": működik ott egy Java Szakértői Központ. ( http://www.gothard.hu/SunAJC/SunAJC.html)

"Célja, hogy a világ egyik legelterjedtebb, bárki számára hozzáférhető, platformfüggetlen programozási nyelve, a Java elérhetővé váljon a nyugat-magyarországi felső- és középfokú oktatásban résztvevő diákok számára. A Központ feladata, hogy beilleszkedjen a graduális oktatásba, valamint az országos hálózat nyugat-magyarországi tagjaként szakmai fórumok keretében ismertesse, oktassa, illetve tanácsadással segítse a Java programozási nyelv minél szélesebb körű elterjedését."



A képek forrása: http://www.gothard.hu

Sebők Lili