CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. jĂşnius 04., szerda 23:36


VI. Soproni Országos Showtánc Fesztivál


 

VI. Soproni Országos Showtánc Fesztivál

A 2003 június 7-én megrendezendő VI. Soproni Országos Showtánc Fesztivál programjairól és a Mozgás Ritmus Lendület Club tevékenységéről tartott sajtótájékoztatót június 4-én a Music Café-ban Dallos Enikő elnökasszony és Qaimné Tóth Judit elnökségi tag.


Dallos Enikő és Qaimné Tóth Judit

A szervezők elmondták, hogy a fesztiválon a soproniak mellett részt vesznek budapesti, győri és esztergomi egyesületek is.
A program az Egyetemi Sportcsarnoknál kezdődik 9 órakor, ahonnan  a csoportok jelmezben a karneváli felvonulásra indulnak, a Mátyás király utca – Várkerület – Fő tér útvonalon.
A Fő téren a városvezetők fogadják a résztvevő egyesületeket, amelyek két-két  darabbal lépnek fel.
14 órától az Egyetemi Sportcsarnokban formáció, szóló, páros, show és disco kategóriákban lépnek fel a csoportok, 19.30-tól záróműsorral és gálával, majd tűzijátékkal fejeződik be a fesztivál programja.

Nagyformáció
Az elnökasszony bemutatta a 120 tagot számláló egyesületet, amelynek harminc tagja vesz részt versenyeken. A soproni egyesület 1998-ban, 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben szóló és páros kategóriákban Európa és Világbajnokságon is részt vett, az utóbbi két évben a válogatási szabályok változása miatt
maradtak le a részvétel lehetőségéről. Céljuk, hogy egészcsoportos kategóriában jussanak ki a VB-re.

Szalontai Eszter és Sift Zsófia
A versenyző gyerekek versenyorientáltak, de nem eredménycentrikusak, számukra a nyugodt felkészülést a szülői háttérmunka biztosítja.
Három nagy csoportra osztható a tevékenység. Az utánpótlás csoport tagjai a 2,5-5 éves gyerekek. Cél, hogy a gyerek a csoportban otthon érezze magát, ebben a korban lehet felmérni a mozgáskészségét. Az előkészítő csoportba az 5-6 éves gyerekek járnak, az oktatók a szülőkkel konzultálva, az anyagi lehetőségeket felmérve határozzák meg, hogy kik lesznek a versenycsoport tagjai. A foglalkozások időtartama  kortól és csoporttól  függően hetente 1-8 óra. Ezek helyszíne a Gyermek és Ifjúsági Központban van, illetve a versenyzők számára  a Vas- és Villamosipari Szakközépiskolában.

Juniorok
Dallos Enikő szerint ahhoz, hogy valaki profi showtáncos lehessen ismernie kell a balettet, a ritmikus sportgimnasztikát, a dzsesszt és a talajtorna akrobatikus elemeit. Sopronban nincs balett oktatás, ezért nehéz felvenni a versenyt a művészeti iskolák tanulóival, de reménykedik, hogy egyszer talán Sopronban is lesz olyan művészeti iskola, ahol a balett oktatás is létrejöhet.

tsz