CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. jĂşnius 04., szerda 23:54


Finn vendégek Sopronban

Finn vendégek Sopronban

    Sopron finnországi testvérvárosából, és környékéről érkezett huszonnégy tagú küldöttség Sopronba. Hat napos tartózkodásuk alatt a finn vendégek Sopronnal és a Dunántúl több nevezetességével ismerkednek meg.

    A mai városnézést megelőzően a városházán Wilfing Ferenc kabinetfőnök fogadta a Seinäjokiból és környékéről érkezett vendégeket, akik a testvérvárosi kapcsolatok eddigi alakulása mellett a városigazgatás és az önkormányzat működésének részleteivel is megismerkedhettek.
    A finneket érdeklődtek Sopron város jelenlegi gazdasági és idegenforgalmi helyzete iránt, valamint az oktatás, a kultúra területén Sopronnak a térségben betöltött szerepét illetően is hangzottak el kérdések.
    Kari Maunula, Nurmon város polgármestere, a küldöttség vezetője elmondta, a finn vendégek egy, a tartományban működő finn-magyar baráti kör tagjai, akik között többen vannak olyanok, akik eddig még nem jártak Magyarországon. Kari Maunula harmadszor jár már Magyarországon. A baráti kör elnökeként úgy gondolja, hogy az uniós csatlakozást követően nagyon sok területen nyílik meg a finn-magyar együttműködés lehetősége, amelyben a finnek közel egy évtizedes uniós tapasztalatát jól hasznosíthatják a magyar partnerek – testvérvárosok, baráti körök, egyházi szervezetek – akikhez mindig szívesen jönnek a skandináv államból.
    Az együttműködés konkrét lehetőségeit elsősorban a kultúra, az oktatás, a mezőgazdaság területén tartja megvalósíthatónak.
    A finnek programja a délután folyamán a soproni Magyar-Finn Baráti Kör tagjaival való találkozással és kötetlen baráti együttléttel folytatódott.
    A vendégek csütörtökön a nagycenki Széchenyi Kastélyba, a Lovasmúzeumba, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, a fertődi Esterházy Kastélyba látogatnak, majd pénteken, a tervek szerint, Balfra, a Károly-kilátóra is eljutnak, amelyet követően a Balatonfelvidéket is bejárják.

T.É.