CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2003. június 05., csütörtök 20:39


Negyvenhatodszor: Soproni Ünnepi Hetek

Negyvenhatodszor: Soproni Ünnepi Hetek

    Negyvenhatodik alkalommal kezdődik meg június 20-án Sopronban az Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat, amelynek részletes programkínálatát Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója sajtótájékoztatón ismertette.

    Zenészek táncosok felvonulásával, majd az ünnepi megnyitót követően soproni előadók közreműködésével tartott Fő téri koncerttel indul június 20-án a fesztivál, amely alatt a már hagyományosan magas színvonalú fertőrákosi barlangszínházi produkciók között a Magyar Állami Népi Együttes Műsora (Naplegenda) mellett, Verdi Rigoletto-ja, Lehár Ferenc: A mosoly országa, és az operairodalom slágereit , (Pitti Katalin, Dávid Krisztina, Gál Erika, Gregor József, Berkes János, Káldi Kiss András, Illemszky Lajos fellépésével ) felvonultató operagála nyújt változatos kínálatot a zenekedvelőknek.

    Fesztivál a fesztiválban a méltán nemzetközi hírnevű Régi Zenei Napok, idén tizenkilencedik alkalommal, visszatérő vendégprofesszorok – Barthold Kuijken (Belgium), Anneke Boeke (Hollandia), Martin Klietmann (Ausztria), Komlós Katalin, valamint Széll Rita (Magyarország) – vezetésével várja az öt kurzus (fuvola, furulya, ének, fortepiano, illetve barokk tánc – résztvevőit. A Régi Zenei Napok hagyományos helyszínei a Szent György templom, a Jezsuita udvar, az evangélikus templom, illetve a B. W. Pannónia M. Hotel mellett a parádés záróeseménynek, a nagy sikerű barokk táncháznak helyszíne ezúttal a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ lesz.

    Számos és rangos kísérő rendezvény között – a Városháza dísztermének átadása, a Hűség-kút avatás, és a Határ-bál – szintén az Ünnepi Hetek nyitóprogramjainak sorát gazdagítja, a továbbiakban az V. Nemzetközi Kórusfesztivál, a IX. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, a horvát nemzetiségi nap, harmonika-koncert, és Dag Aschatz zongorahangversenye. A Volt Fesztivál szintén az Ünnepi Hetek eseményeivel egy időben zajlik.

    A színházkedvelőknek a Petőfi Színház társulata Barillet-Grédy: A kaktusz virága előbemutatója szól.
    A Fő téri színpadon zajló szabadtéri programok hangulatához a június 21-22 -én rendezett "Ördögszekér" kézműves vásár is hozzátartozik majd, amely ideje alatt játszóház, valamint bolgár és görög zenekarok és táncegyüttesek előadása, és a Méta jubileumi koncertje zajlik.

    A kézműves és kirakodóvásár ideje alatt Sopronban az idei alkalommal először rendezik meg a Mézeskalácsünnepet: a mézeskalácsosok találkozóját és bemutatóját.
    Július 13-ig tart a fesztivál, amelynek a szervezők által igényesen összeállított és gazdag programajánlatából az idén – a szerényebb költségvetés miatt, ami egyébként a tavalyi harminc százalékát teszi ki – hiányoznak a közönség által megszokott és várt szabadtéri happening-szerű produkciók, illetve kamarakoncertek és a belváros udvaraiban zajló kamaraszínházi előadások
    Az elmaradhatatlan kiállítási programok száma is csökkent, viszont a program-előzetes szerint a színvonal nem: a Festőteremben a 2000. évi Szombathelyi Textiltriennálé díjazottjainak tárlata, az Orsolya téri Lábasházban a XIV. Országos Érembiennálé várja a vizuális művészeteket kedvelőket.

    Rangos sportesemények között ökölvívó-, tájfutó-, nemzetközi női torna-, darts soft-versenyek, valamint asztalitenisz, gyeplabda, sakk, teke, íjász, vitorlásverseny és Fertő tó kör-futóverseny gazdagítja a sportesemények kínálatát.

    A Soproni Ünnepi Hetek programjait, illetve beharangozóit olvasóink megtalálják a Programajánlónkban, CyberHírek rovatunkban, és Pro Kultúra Kht. web-oldalán.

T.É.