CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. június 05., csütörtök 22:14


Egyeztetés a május végi felhőszakadás okozta károkról

Egyeztetés a május végi felhőszakadás okozta károkról
 
Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés és egyben a GYMS Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke csütörtökön egyeztetésre hívta a május végi felhőszakadásokban kárt szenvedett települések polgármestereit, hogy az eddig megtett lépéseket összegezzék, illetve a további teendőket pontosítsák.

Amint a rendkívüli esőzések okozta károkról a sajtó már többször beszámolt, a példanélküli, korábban nem regisztrált mennyiségben és hihetetlen intenzitással érkező "égi áldás" megyeszerte gondokat okozott. A legnagyobb problémák kétségkívül a sokorói és bakonyaljai településeinken jelentkeztek. Itt ugyanis az özönvízszerű csapadék - a domborzati viszonyok miatt nagy vízgyűjtő területről összegyűlve - koncentráltan zúdult be a lakott területekre.
A - felszíni vízelvezető rendszer átbocsátó képességét messze meghaladó - víztömeg és az általa hozott hordalék óriási károkat okozott az utakban és az árkokban.
 
A hasonló helyzetek kezelésére vonatkozó kormányrendelet a következőképpen definiálja a vis maior eseményt, illetve annak feloldási lehetőségét:  "az önkormányzati tulajdont sújtó előre nem látható természeti (vagy más) károk", az önkormányzat az ilyen károkból adódó többletkiadásainak részbeni vagy teljes kifizetésének támogatását kérheti a Területfejlesztési Tanácstól.
 
Ezzel a lehetőséggel a MTT tudomása szerint 6 település kíván élni. Kajárpéc, Sokorópátka, Pannonhalma, Tényő, Ravazd és Bakonypéterd a felhőszakadások okozta károkat azonnal jelezte.
 
A Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT), a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Polgári Védelem győri kirendeltsége munkatársai a helyszínen rögzítették (jegyzőkönyvvel, fotókkal) a káreseményeket.
Az önkormányzatok a váratlan természeti csapás okozta vis maior helyzet feloldásához forrásokkal nem rendelkeznek, ezért megkezdték a - kötelező feladataik ellátását szolgáló közlekedési és vízügyi létesítményekben keletkezett - károk enyhítéséhez támogatást kérő pályázataik kidolgozását.
 
Mivel a helyreállítási tervekkel és költségvetéssel alátámasztott dokumentumokkal felszerelt pályázatok még nem érkeztek az MTT-hez, így csak az első kárbecslések összegei ismertek: Kajárpéc 2 millió Ft, Sokorópátka 10 millió Ft, Pannonhalma 20 millió Ft,  Tényő 10 millió Ft, Ravazd 7 millió Ft , Bakonypéterd 1,5 millió Ft.

A felhőszakadás nyomán előreláthatólag beérkező támogatási igények várhatóan meghaladják a Tanács vis maior problémák kezelésére 2003-ban elkülönített 46 millió Ft-jából még fel nem használt 36,8 millió Ft-ot.
(Megjegyzés: a rendkívüli esőzés okozta károkon túl további két - elbírálásra váró - vis maior támogatási igény is döntésre vár, ezek egyike 46,7 millió Ft-os igénnyel !)
 
A 2002.  év vis maior keretéről rendelezésre álló információk szerint 2002-ben már május 7-én elfogyott a 46,28 millió Ft-os megyei vis maior keret.
Akkor a további vis maior igényeket felterjesztésre kerültek  a BM-be.  Az MTT  által igazolt kéréseket  elfogadva a pályázóknak - a központi keretből - további 552,2 millió Ft támogatást  ítélt meg a tárca (ebből 423,6 millió Ft-ot az árvízi védekezésre és helyreállításra, további 128,6 millió Ft-ot pedig egyéb vis maior események feloldásához  kapták az önkormányzatok.
 
Valószínűsíthető tehát, hogy az MTT 2003-ban is hasonlóképpen lesz kénytelen eljárni, mint tavaly.
Nem csak a pénzügyi korlát, hanem a helyzet is hasonló az elmúlt évihez, abban, hogy a települések  részint a tavaly a Dunán levonuló ár elleni védekezéshez, részint idén a dombokról lezúduló áradat okozta károk enyhítéséhez kérnek vis maior támogatást.

Mindezekkel együtt, fontos megjegyezni, hogy az MTT és a települések nem várják ölbe tett  kézzel a sajnos gyakran ismétlődő  nagy - bár a mostani rendkívüli mértéket el nem érő - esőzések "kellemetlen" következményeit, hiszen egyrészt az MTT eddig minden évben támogatta a vízrendezési tervezéseket és kivitelezéseket, másrészt elkészült egy mintaértékű tervezési munka (komplex, nagytérségi vízrendezési terv Nyúl és Ravazd között).

Székely Imre (MTT)