CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2003. június 06., péntek 15:45


Parlagfűmentesítési program

Parlagfűmentesítési program

    Országos parlagfűmentesítési programhoz való csatlakozást hirdet meg az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja, amelynek célja a földterületek gondozása: gyomlálás, kaszálás, fűnyírás.

    A felhívás szól mindazokhoz, akik úgy érzik, hogy tenniük kell ezért, hogy minél kevesebb parlagfű jusson el a virágzó pollent szóró fázisig!
Csatlakozásukat: parlagfu@eszcsm.hu e-mail címen jelenthetik be. Honlap:  www.parlagfu.hu
 Telefax: 06 1 331-2915



Mit kell tudnunk a parlagfűről?

    A parlagfű Magyarországon nem őshonos növény, rohamos hazai terjedése kevesebb, mint száz évre tehető.
    Miután nincs természetes biológiai ellensége nálunk , a klimatikus viszonyok (télen a fagymentes napok alacsony száma, később a meleg, száraz időjárás) nem gátolják növekedését a legtöbb kultúrnövényünkkel szemben ; illetve a művelésből kivont, gazdátlan, elhanyagolt földterületeken vagy településrészeken megfelelő viszonyokat talál : gyors terjedése nemcsak érthető, de -megfelelő ellenakciók nélkül- várható, hogy Magyarország teljes területén magas “fertőzöttség” lesz néhány éven belül.

    2002-ben 5.400.000 hektáron volt kimutatható védekezés előtt.
    A mentesítésre több lehetőség is van, de nincs egyetlen , mindenütt eredményesen hasz- nálható eljárás.
    A biológiai módszerek (olyan növény vagy állat fajok betelepítésével, amelyek bármilyen úton, de gátolják növekedését, szaporodását) jelenleg nem jönnek szóba, többek között bizonytalan eredményük és hosszú távú kiszámíthatatlanságuk miatt sem.
    A vegyszeres irtás elsősorban nagyobb, összefüggő területeken költséghatékony, nagymennyiségű előzetes, részben koordinált szervező munkát és pénzt igényel , amelyek feltételei várhatóan csak a későbbiekben állnak rendelkezésre. Ez az eljárás természetesen kizárólag szakértő kezekbe való.
    A leghatékonyabb, bár élőmunka igénye miatt kisebb területeken érvényesülő mentesítési lehetőség a mechanikai irtás : a gyomlálás , a tövek kihúzása (korábbi időben, kisebb méreteknél. Kesztyűben kell végezni !) vagy a talajszinti, gyökérnyaki sarabolás (ezek a növények nem tudnak újra hajtani) , illetve később a kapálás, kaszálás.
    A kaszálást a legtöbb helyen legalább egyszer meg is kell ismételni, mert az igen alacsonyan elágazó rügyekből, első oldalhajtásokból , amelyeket éppen a talajhoz való közelségük miatt a kasza nem ér el teljesen, további hajtások fejlődnek. Ezért a már mentesített területek utóellenőrzése is szükséges 3-4 hét múlva . Sűrűbb állományban , amelynek virágpor termelő képessége meghaladja a ritkább állományú parlagfüves területekét , szintén ez a célravezető mechanikus módszer. A mechanikus módszerek alkalmazásakor megoldandó az eltávolított növények elszállítása és feldolgozása, elsősorban komposztálással.
    A parlagfű növény eltávolítására a legalkalmasabbak a pollenszórás megkezdését megelőző napok , hetek lennének, ami nem teljesen egységes dátum országszerte, de a mentesítő akciók közösen, egyidejűleg szervezve érik el a legnagyobb hatást.
    Hazánkban a tél erejétől, hosszától függően általában március végén indul meg a parlagfű kelése, amely április-májusban éri el a csúcsát, de kisebb intenzitással egészen az őszi fagyokig tarthat. Ezért, ha az eltávolítás túl korán történik, újrakelés és a növény rendelkezésére álló idő hosszától függően akár újabb növénypor szórás is várható már egyszer mentesített területen. Intenzív növekedése júniusra, július elejére tehető, az első pollenszemcsék július közepe táján várhatók a csapdákban.
    A virágzás megkezdése után a pollenek hatásának már koncentráltan, fokozottan lesz kitéve az, aki a mentesítést végzi. Különösen a kézi mentesítés (egészen közel a pollentartamú porzós részekhez ) járhat azzal a veszéllyel, hogy ismert tüneteket súlyosbít, vagy ki is válthat friss tüneteket olyanokban akik már kapcsolatba kerültek a parlagfű pollennel ,de nem voltak tüneteik. Ebben a helyzetben az arc (orr-száj) maszk már nem nyújt megfelelő szűrő hatást.
     Intenzív pollenszórás és ezzel együtt a parlagfű allergiás betegek tömeges jelentkezése a háziorvosi és más szakorvosi hálózatokban július végére és augusztus egészére tehető, de később is tart. Augusztus végétől új betegek jelentkezése elsősorban olyan körből várható, akik parlagfű-mentes helyről térnek vissza, a már ismert betegek közül azok keresik fel ismételten a rendelőket, akiknek az addig alkalmazott gyógyszerek nem hozták meg a kívánt tünetcsökkenést, életminőség javulást.

Az összefoglalót készítette prof. Dr. Nékám Kristóf,
a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke