CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. június 12., csütörtök 20:52


Tudományos konferencia és kiállítás a 250 éves magyar bányászatról- Egyetemi tanévzárók- VII. Német Kultúra Hete- Jazz Dance Academy Táncegyesület évzárója- Szirbek István: A fáraók mûvészei

Hírek, események

Tudományos konferencia és kiállítás a 250 éves magyar bányászat tiszteletére 2003. június 13-án, pénteken, 10:00 órakor kezdõdik a 250 éves magyar bányászat tiszteletére rendezett tudományos konferencia a Fõ téri Megyeházán, amelyen dr. Tolnay Lajos, az egyesület elnöki köszönti a résztvevõket. 15 órakor a Központi Bányászati Múzeumban "A magyar bányászat 250 éve" kiállítás ünnepélyes megnyitójára kerül sor, a kiállítást dr. Kovács Ferenc akadémikus, a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg.16 órakor Brennbergbányán a Bányászati Múzeumnál, a volt Rudolf aknánál a résztvevõk elhelyezik a megemlékezés koszorúit. A megemlékezést a Központi Bányászati Múzeum és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület szervezi.

Egyetemi tanévzárók A Nyugat-Magyarországi Egyetem három kara a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban (Ady Endre u. 10.). tartja tanévzáró ünnepélyeit.  Június 13-án, pénteken 11 órakor kezdõdik a Faipari Mérnöki Kar, június 20-án, pénteken 10 órakor az Erdõmérnöki Kar tanévzáró ünnepsége. A Benedek Elek Pedagógiai Fõiskolai Kar tartja diplomaosztó és évzáró közös ünnepélyét június 21-én, szombaton 10 órakor, valamint 13 órakor tartja.

VII. Német Kultúra Hete Június 14-15-én tartják hetedik alkalommal a Német Kultúra Hetét Sopronban. 2003. június 14-én, szombaton, 14:00 órától 18 óráig az Orsolya téren Szabadtéri kiállítás és képzõmûvészeti bemutatóra kerül sor a "Brennbergi általános iskoláért". 17 órakor a felajánlott alkotások (képek) és ajándéktárgyak sorsolását tartják meg. 16 órakor Escort Galériában (Orsolya tér  4.) Fejér Zoltán festõmûvész "Vakolatos csendéletek" címû kiállításának megnyitója, 15 órától Széchenyi tér - Várkerület - Fõ tér útvonalon a nemzetközi kórustalálkozó résztvevõinek felvonulása, majd azt követõen a Fõ téri szabadtéri színpadon közös éneklés várja a közönséget. 18 órakor a Gyermek- és Ifjúsági Központban (Ady E. u. 10.) a nemzetközi kórustalálkozó gálamûsorára kerül sor.  (Belépõdíj: 300.-Ft).

Jazz Dance Academy Táncegyesület évzárója 2003. június 13-án, pénteken, 18:00 órakor kezdõdik a Jazz Dance Academy Táncegyesület évzárója a Gyermek- és Ifjúsági Központban.

Szirbek István: A fáraók mûvészei A fáraók mûvészei címmel június 14-én, 19 órától tart elõadást a soproni Liszt Szalonban Szirbek István, a párizsi Sorbonne-ról. Az egyiptomiak világát, szinte kizárólag temetkezési kultuszuk ránk maradt forrásaiból ismerjük. Ez a szigorúan szabályozott mûvészet nem enged bepillantást az ókori nép mindennapjaiba. Szirbek István elõadása, többek között arról is szól majd, hogy hogyan éltek, gondolkodtak, szerettek, harcoltak azok, akik a világ legszebb síregyüttesét készítették Egyiptomban.