CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. június 12., csütörtök 23:17


VII. Országos Vízi Közmű Konferencia Sopronban

VII. Országos Vízi Közmű Konferencia Sopronban

    A magyarországi víz- és csatorna szolgáltatást valamint a hazai vízipart és kereskedelmet reprezentatívan képviselő Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetsége – a Soproni Vízmű Rt. közreműködésével - az idei évben június 12-13-án immár hetedik alkalommal rendezte meg - ezúttal a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban - a hagyományos Vízi Közmű Konferenciát, amely az évek során a vízügy éves nagy rendezvényévé vált. A június 12-nek, a vízi közművek napjának nyolcadik alkalommal megrendezett ünnepségével egybekötött konferencián az ország minden részéből és határainkról túlról, a vízügyi dolgozók, a média és a szakma iránt érdeklődők köréből mintegy 450 szakember - közöttük 40 kiállító cég képviselője - jelent meg, akiket Hegedüs László, a Soproni Vízmű Rt. vezérigazgatója valamint Kalmár István, Sopron alpolgármestere köszöntöttek.

    “A vízi közmű szolgáltatás korszerűsítése”- felkészülés az EU csatlakozásra - így hangzott a konferencia jelmondata, melynek plenáris üléseit Szekeres István, a Szövetség elnöke vezette. A nyitó plenáris ülésen “A magyarországi vízi közmű szolgáltatás időszerű kérdéseiről” Dr. Kovács György Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője, Ivóvízhálózatok rehabilitációja: merre tart a világ?” címmel Dr. Somlyódy László akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, és “A Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programjáról” Dr Habuda Judit, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának főcsoportfőnöke tartottak bevezető előadásokat.
    A programban a plenáris előadások mellett öt szakterületi szekcióban 90 előadás hangzott el a vízi közművek korszerű működtetése, a vízi közművek EU konform fejlesztése, az EU csatlakozás gazdasági kérdései, ügyfélszolgálat, PR és kommunikáció témakörökben. A programot az ország víz- és csatorna szolgáltató szervezeteinek munkáját, közönség-kapcsolatait valamint a világszínvonalú hazai vízipart és kereskedelmet bemutató videofilmek színesítették. A záró plenáris ülés összefoglalójában a víz- és csatorna szolgáltató szakma műszaki, gazdasági és PR képviselői egyaránt hangsúlyozták: a szolgáltató szervezetek és a vízipar – szakmai tapasztalataival és a közvélemény felé való nyitottságával - felkészült a szakma EU csatlakozási feladatainak, nagyszabású fejlesztéseinek végrehajtására, a fogyasztó-központú szolgáltatás ellátására és színvonalának erősítésére. Mindez azonban csak az állam, a tulajdonos önkormányzatok, a szolgáltatási piac résztvevői és a fogyasztók együttes gondolkodásával és kezdeményezéseivel, az EU támogatási formák hatékony felhasználásával valósítható meg eredményesen – mondták.
Persányi Miklós, miniszter

    A konferencián vízügyi vezetők kíséretében megjelent, és köszöntőt mondott Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki a jelenlevők előtt érzékeltette, hogy a környezetvédelem és a vízügy gondjai már korábbi tevékenységeiből ismertek előtte. Mindkét terület - összességében több ezer milliárdos - fejlesztési igényeinek a közvéleménnyel szükséges megismertetése és támogatásának megszerzése mellett fő feladatának a környezetvédelmi szemlélet kormányszintű képviseletét tekinti. A miniszter az állam környezetvédelmi és vízügyi feladatainak segítésében igényli a Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetségében képviselt 25 ezer szakember tapasztalatait, kezdeményezéseit – hangsúlyozta Dr. Persányi Miklós.
    A vízi közművek napjának ünnepségén Szekeres István, a Szövetség elnöke és Dr. Papp Mária főtitkár kitüntetéseket adott át 24 példamutató életpályát befutott szakembernek és a Szövetség PR pályázata nyerteseinek, akik között egy soproni is szerepel: Kiss Zoltán, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.volt műszaki osztályvezetője 40 éves munkáját jutalmazták a rangos szakmai elismeréssel.
 


A rendezvény ideje alatt a helyszínen  szakmai bemutató várja a résztvevőket

    A rendezvény alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: 1.200 millió forint értékű berzházásnak kell megvalósulnia 2009-ig, illetve 2015-ig az ivóvíz-, valamint a szennyvíz területén, amely területeken a forráskoordinálás is komoly jövőbeni feladatot jelent.
 

Hegedüs László vezérigazgató és Szekeres István a Szövetség elnöke 

    Az állami források, az önkormányzat, a lakosság,valamint  az üzemeltető forrásai mellett jelentős uniós forrásokra is számít az ágazat, ahhoz, hogy az éves százmilliárdos fejlesztéseket véghez tudja vinni. A vízi közmű ágazatból "nem lehet pénzt kivenni" - hangzott el újságírói kérdésre. A környezetvédelmi beruházások nem eredményeznek többlet-bevételt, a jelenlegi díjak a szolgáltatás költségmegtérülése  szempontjából 20-30 százalékkal alacsonyabbak, viszont a szükséges fejlesztések, és üzemletetés költségeinek megtérülése a díjak háromszorosára történő emelesését tennék szükségessé.

J.T.-T.É.