CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. jĂşnius 14., szombat 15:39


250 éves a magyar szénbányászat

250 éves a magyar szénbányászat

    Konferencián és kiállításon emlékezett a Központi Bányászati Múzeum és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület a  magyar szénbányászat 250 éves múltjáról Sopronban.

Dr. Simon Kálmán bányamérnök, Kalmár István alpolgármester, Dr. Tolnay Lajos elnök, Dr. Kapolyi László akadémikus a konferencia megnyitóján

    A soproni Megyeháza dísztermében tartott tudományos konferencián Dr. Tolnay Lajos elnöki megnyitóját Dr. Kapolyi László akadémikus Az energia és a szerkezeti anyagok termelési, környezetgazdálkodási és fenntartható fejlődési összefüggései címmel tartott előadása követte. A továbbiakban elhangzottak Dr. Izsó István: A kőszénbányászat évszázados jogi vitája, Bircher Erzsébet: ...Egyedül a közhaszon kedvéért..." (Az abszolutista állam szerepvállalása kőszénbányászatunk első évtizedeiben), Dr. Huszár Zoltán: A pécsi szénbányászat két évszázada, különös tekintettel a szociálpolitikára, Ivan Hercko-Eugen Kladivic: A szenbányászat története a mai Szlovákia területén, 1919-ig című  előadások. Dr. Wanek Ferenc: Az erdélyi szénbányászat kezdetei, Dr. Szvircsek Ferenc a Nógrád megyei barnakőszén bányászat kialakulása, Dr. Csiffátry Gergely Energiaválság a 18-19. századi Magyarországon, Szabó LászlóA "Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat", Molnár László Brennbergbányáról-egyéni nosztalgiával címmel tartott előadásai zárták a tudományos konferenciát.

    A 250 éves magyar szénbányászat tiszteletére a soproni központi Bányászati Múzeumban "...Egyedül a közhaszon kedvéért..." címmel időszakos kiállítás is nyílt, amelyet Dr. Kovács Ferenc akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke ajánlott a látogatók figyelmébe. Dr. Kovács Ferenc megnyitóbeszédében hangsúlyozta: az elmúlt két és fél évszázad eseményeire való emlékezés, a szakma becsületének ápolása mellett szükséges lenne szénbányászat jövőjével is foglalkozni.
Bircher Erzsébet, a Központi Bányászati Múzeum igazgatója

    A konferencia résztvevői Brennbergbányán, a volt Rudolf aknánál koszorúzással emlékeztek az első magyar kőszénbányára, és a mindenkori magyar szénbányászokra.
    A jubileumi évfordulóra a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány a tudományos konferencián elhangzott előadások írásos anyagát tanulmánykötetben jelentette meg.

A soproni Központi Bányászati Múzemban nyílt – és 2004. január 10-ig hétfő kivételével, naponta 10-18 óra között látogatható –  időszakos tárlaton korabeli műszerek, tárgyi emlékek, relikviák, térképek idézik a magyar szénbányászat múltját, amelyről az alkalomra megjelentetett tanulmánykötet bevezetőjében így szól Dr. Esztó Péter, a magyar Bányászati Hivatal elnöke:
" A magyar szénbányászat első évtizedeit a bányafelhagyások és az újrakezdések, a tőkeszegénység és a jogi bizonytalanság jellemezte. Egy valamiben nem volt hiány: a szaktudásban. Az ércbányászatban szerzett évszázados tapasztalatok és az újonnan nyíló szénbányák művelésére betelepedett külhoni szénbányászok együttes tudása nemcsak a termelés elindítására, hanem a 19. század negyvenes éveitől megvalósuló nagyarányú technológiai fejlesztésre is elegendő szellemi muníciót adott.
    A 18. századi gazdasági lépéshátrányunk ledolgozásának egyik pillére volt a magyar kőszénbányászat, mely a felhasznált energia egyre nagyobb hányadát biztosította. Nem valósulhatott volna meg a 19. század első felének polgárosodási folyamata, a kiegyezést követő évek hatalmas gazdasági fejlődése a szénbányászat eredményei és erőfeszítesi nélkül.
Szénbányászatunk az elmúlt két és fél évszázadban gyakran erején felül teljesítve biztosította az ország iparához, a lakosság ellátásához a szükséges mértékű energiát. Heroikus erőfeszítések, világszínvonalú technológiai fejlesztések, szoros emberi kötelékek jellemezték ezeket az évszázadokat. A szénbányászok sajátos közösségi tudata, mentalitása sokmindent a mai napig megőrzött ebből a világból".
 
Bányász biztonsági lámpa
Erőmérő (XIX. század) a Szlovák Bányászati Múzeumból
Bányamécs
Brennbergi Bánya-Album
Brennbergbánya a XIX. századi térképen (Soproni Levéltár)
A brennbergi Főbányagondnok pecsétje 1825-ből (Soproni Levéltár)

T.É.