CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. jĂşnius 17., kedd 08:18


Zeneiskolai évzáró - az utóbbi harminc esztendő legmagasabb hallgatói létszámával

Zeneiskolai évzáró - az utóbbi harminc esztendő legmagasabb hallgatói létszámával
Ősztől már az új helyen kezdik meg a munkát
 
    A Soproni Zeneiskola évzáró koncertjén kicsinek bizonyult a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Széchenyi-terme.
    A hangulatos műsorszámokat követően Horváth Rudolf igazgató értékelte a 2002/2003-as tanévet, beszámolt a Soproni Zeneiskola növendékeinek sikereiről, beszélt a jövő terveiről, majd a iskola kiemelkedő teljesítményt nyújtott diákjai vették át jutalmukat.
    
    A Soproni Zeneiskolában 897 fős, az utóbbi 30 esztendő legmagasabb hallgatói létszámával indult az iskolaév, majd szeptember 24-én már meg is nyitották szerepléseik sorát, amely alkalommal a 100 éves, Ausztriában élő zeneszerzőt Takács Jenőt ünnepelték. A soproni zeneiskolások további szereplései közé sorolhatók:  a Zenei Világnap, Városi Könyvtárban több alkalommal, valamint a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ átadása alkalmából tartott nyílt napon. Új rendezvénysorozatként indult:a Zenevár 6 rendezvénye, majd az Adventi koncertek, az Erdei Iskola, a Szimfonikus Zenekarral hagyományos zenekari kíséretes hangverseny, a Rotary Club, Széchenyi gála rendezvényein való fellépések következtek a sorban, valamint a májusban Németországban tartott, majd évzáró osztályhangversenyek: összességében 73 fellépési alkalom.

Az ütősök előadása

    Horváth Rudolf igazgató hosszan sorolta a 2002/2003-as tanév versenyeit, valamint verseny-eredményeit is: Budapesten megrendezésre került országos Ferenczy György centenáriumi zongoraversenyen 4 növendékük indult: 2 ezüst, és egy különdíj, ill. arany, és különdíj az eredményük.
    Februárban a házi Bach - verseny szép sikereket hozott. A győri Ifjú Muzsikusok Fesztiválján 3 bronz, 5 ezüst, 2 aranyfokozatot, és egy nívódíjat értek el növendékeik.
    A Kisfaludy Napokon Győrött:: 3 bronz, 3 ezüst, 4 arany -díjjal jutalmazták a soproniak produkcióit, az Éneklő Ifjúságon résztvevő kórus Arany diplomát kapott. A IV. Chopin zongoraverseny Győrött egy első helyzést és egy különdíjat hozott.
    Csornán egy harmadik helyezést és 2 különdíjat kaptak a soproniak, a Népdaléneklési versenyen 4 arany, 2 ezüst,1 bronz volt az eredmény, valamint mindkét kórus aranyfokozatot ért el; a. szombathelyi Sistrum- versenyeken 1-1 arany, ezüst és bronz-fokozattal tértek haza a zeneiskolások.
    Az eredmények közé sorolható, hogy idén a Soproni zeneiskola egy harsonás és egy csellista növendékét vették fel szakközépiskolába.
    Horváth Rudolf arról is beszámolt, hogy ősszel ismét a Soproni Zeneiskola rendezheti az Országos. Zeneiskolai Oboa és Fagottverseny döntőjét.

Stippinger Anita átveszi a Makkai-Munczy Alapítvány díját

- Abban bízom, hogy utoljára hangzik el: köszönöm általános iskolai igazgató kollégáimnak, hogy helyet és segítséget adtak a zeneiskola működéséhez. Aki a Szélmalom utca felé jár bizonyára észleli a változást: a zeneiskola új épületét 2003. július végén adják majd át. Augusztusban megtörténik a költözés, tehát a következő iskolaévet az új épületben kezdjük - jelentette be az igazgató, aki így folytatta:
- A főbejárat a Szélmalom utca felöl lesz. Iskolánkat Horváth Józsefről fogjuk elnevezni, aki 1930-1965 között volt az intézmény igazgatója és elévülhetetlen érdemei vannak a város zenei életének fellendítésében és zeneoktatásában. Az iskola tevékenységét segítő alapítványokról szólva az Alapítvány a Zeneiskoláért, mellett a Klafsky Alapítványt is említette, amely egy vonós növendéket jutalmaz évente. Idén a kuratórium döntése alapján Vados Márton csellista növendék kapta az alapítvány díját. A legfrisebb alapítvány a Makkai-Munczy Alapítvány, amelynek díját, az öt tagú kuratórium döntése alapján, idén először Stippinger Anita zongora szakos növendék kapta.
T.É.