CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. jĂşnius 17., kedd 18:34


Horvát Napok Sopronban - Hrvatski Dani

Horvát Napok Sopronban - Hrvatski Dani

Gazdag kulturális program a Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Soproni Horvátok Kulturális Egyesülete szervezésében

    Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Soproni Horvátok Kulturális Egyesülete a Soproni Horvát Napokat 2003. június 28-án és június 29-én - hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Dr. Payrits Ferenc, a Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke tartott.

    A rendezvénysorozat szombaton a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban  20.00 órakor kezdődő  Zenés gasztronómiai esttel indul, majd vasárnap, június 29-én, 9.30 órakor a Horvát Kisebbségi Önkormányzat Ferenczy János utca 2. szám alatti székhelyén kiállításmegnyitóval folytatódik.

Vasárnap 10.30 órakor a Városházán budapesti, bécsi, burgenlandi és soproni résztvevőkkel kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, amelynek célja egymás megismerése, illetve az EU-csatlakozást követő, a megosztottság megszüntét is jelentő körülmények közötti együttműködés lehetőségeiről történő véleménycsere.
13.00 órakor egy : Horvát-magyar kétnyelvű könyv bemutatójára kerül sor. A könyv a nyugat-magyarországi, gradistyei horvátok történetével, településeik bemutatásával foglalkozik.
    A továbbiakban 13.00-18.30 óra között horvát borkóstoló, majd 15.30 órától népzenei fesztivál várja a soproni Fő térre látogatókat. Az immár hagyományossá vált, Szentlélek templomban (Sopron, Szent Lélek u. 2.) tartandó szentmise, amely ezúttal tamburás szentmise lesz, 16.30 -kor kezdődik, majd a Soproni Horvát Napok a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban Horvát Zenés esttel, tamburás koncerttel folytatódnak, amelyen Eszékről, Fertőhomokról, Undról, Kópházáról, Burgenlandból egyránt érkeznek résztvevők.
    A rendezvény alatt, 10.00-18.00 óra között a soproni Panoráma Rádió kvízjátékot közvetít, amelyben óránként értékes nyereményeket nyerhetnek a horvát napokkal, a horvátok kultúrával kapcsolatos kérdésekre válaszolók, a 17.30 órakor tartandó nyereménysorsoláson pedig a kvízjáték főnyereménye, a két személyes horvátországi nyaralás talál majd gazdára.
    Dr. Payrits Ferenc, a Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta: a horvát önkormányzat, valamint a Horvátok Kulturális Egyesülete jövőbeli szándéka az, hogy Sopron a régió horvátságának központjává váljék Sopron.
A soproni horvát Napok részletes programját megtalálják a Programajánlónkban.