CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2003. június 19., csütörtök 00:59


Együtt a SMAFC és a Soproni Ászok

Együtt a SMAFC és a Soproni Ászok

Az NB. 1 “A" csoportban a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. szerzõdésben rögzített elsõdleges névhasználati jogával élve, a márka-nevet megtartva Soproni Ászok- SMAFC néven, az NB I.“B"-ben SMAFC- Soproni Ászok néven fognak csapatot indítani.

    A soproni közvéleményt évek óta foglalkoztató Soproni Ászok KC és SMAFC ROTO Elzett kapcsolatban fordulat következett be. A tegnapi, a Városházán tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy hogy 2003. június 18-tól a Soproni Aszok férfi kosárlabda csapatot mûködtetõ FKL Sportszolgáltató Kft, a Soproni MAFC és Sopron Megyei Jogú Város között szorosabbá vált az együttmûködés. Hosszas tárgyalássorozat végén az FKL Sportszolgáltató Kft tulajdonosi köre és a SMAFC megállapodott, hogy a jövõben közösen próbálják a soproni férfi kosárlabdát megfelelõ szinten fenntartani.
 

A város sportjáért felelõs önkormányzati képviselõk között Kalmár István alpolgármester a város támogatásáról biztosította az "új" csapatot

    A megállapodás szerint a SMAFC sportegyesület tulajdonrészt vásárol és többségi tulajdonosa lesz az FKL Sportszolgáltató Kft-nek, annak a Kft-nek, amelyiknek joga van az elsõ osztályba nevezni. A jövõben ezt a sportszervezetet közös operatív elnökség Bácskai Kornél, Bokor Ákos, Nagy László és Szlávik Gábor irányítja és kibõvül a SMAFC elnöksége is a Soproni Ászok KC volt elnökségi tagjaival, valamint a város delegáltjával {Bakonyi Gábor, Boros László, Ceglédi István, Fábiánkovits Ferenc, dr. Gidai Erzsébet, dr. Koloszár József, dr. Mészáros Károly, dr. Molnár Sándor, Németh Arpád, Posch János, Takács Tibor, dr. Winkler András, Zárai Károly).
Elhangzott: A Soproni Ászok KC évek óta csak egyre nagyobb erõfeszítéssel tudta elõteremteni a legfelsõbb osztályban nem túl sikeres helyezésekhez vezetõ, de a szakszövetség által elõírt összegeket. A pénztelenség senkit, az eredménytelenség azonban egyre több támogatót, szurkolót, városvezetõt érdekelt.
Ugyanakkor az eredményesen szereplõ, de nagyon szerény költségvetéssel gazdálkodó SMAFC ROTO Elzett vezetése szerette volna folytatni jól bevált stratégiáját - elsõsorban soproni és egyetemista játékosok - és megtartani tehetséges játékosokból álló csapatát. Ennek anyagi hátterét azonban nem tudta volna biztosítani.
A 2003-ban indult tárgyalásokon kezdettõl fogva a soproni férfi kosárlabda rangjának a visszaszerzése, a magas szintû utánpótlás nevelés, az anyagi lehetõségekhez igazodó cél-kitûzések, valamint a közvélemény és a játékosok számára is hiteles vezetés kialakítása volt a fõ célkitûzés.
 

Egy asztalnál, immár nem riválisként, hanem szövetségesként

    A 2003/2004-s bajnoki szezonban az NB. 1 “A" csoportban a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. szerzõdésben rögzített elsõdleges névhasználati jogával élve, a márka-nevet megtartva Soproni Ászok- SMAFC néven, az NB I.“B"-ben SMAFC- Soproni Ászok néven fognak csapatot indítani. A professzionális ligában hivatásos, szerzõdéses sportolókkal; a második vonalban fiatal, amatõr, soproni tehetségekkel és egyetemistákkal szeretnének elindulni. Ebben a csapatban szeretnék szerepeltetni az idei junior bajnokság 2.(!) helyezett csapat tagjait is.
    Az alapvetõ célkitûzés az elsõ évben a biztos bennmaradás, a csapat magyar magjának a kialakítása, és az anyagi stabilitás megteremtése. Hosszabb távú céljuk a soproni tehetségek versenyeztetése és beépítése lesz. Ezekhez a tervekhez a legfelsõ osztályra tárgyalást kezdeményezték Palotai Péterrel, Vavra Péterrel, Mogyorósi Szilárddal, Preiner Gáborral, Balogh Gergellyel (SMAFC); Walke Károllyal, Sajni Balázzsal, Posch Barnabással, Gombás Gáborral (Soproni Aszok); Pojbics Szabolccsal (Paksi Atomerõmû) játékosokkal valamint az elõzõ évad edzõivel Szalai Jánossal (Soproni Ászok) és Horváth Józseffel (SMAFC). A mérkõzések helyszíne a közeljövõben Krasznai Ferenc Sportcsarnok lesz.
    Az utánpótlást továbbra is a Soproni Tigrisek SE-vel kooperálva képzelik el, de a mennyiség helyett a minõséget szeretnék elõtérbe helyezni és csak egy utánpótlás vonalat, de azt magas szinten végigvinni.
    A fenti elképzeléseket, amint azt a sajtótájékoztatón Kalmár István alpolgármester is megerõsítette, Sopron Megyei Jogú Város vezetése is támogatja.

- Igenis van mire büszkének lenni a soproni férfi kosárlabdában. A város elsõ férfi junior II. helye mellett (amelyrõl méltánytalanul kevés jelent meg), sikerült a városvezetés segítségével egy több éves polémiát megoldanunk: egyesült a két férfi kosárlabda csapat! A SMAFC és a Soproni Ászok neve ezek után nem ellenfélként, hanem együtt, egy csapatként fog megjelenni - hangzott el a sajtótájékoztatón.
T.É.