CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. június 23., hétfő 13:03


Javaslatokat várnak a Winkler Oszkár-díjra- Gergácz Berta emlékiállítás Budapesten- Fidesz tagozati ülés: Eperjes Károly Széchenyit idézi meg- Régi Zenei Napok - Jánosi együttes

Hírek, események

Javaslatokat várnak Winkler Oszkár díjra A Soproni Városszépítõ Egyesület idén is Winkler Oszkár-emléktábla adományozásával szeretne kitüntetni egy elismerésre érdemes soproni épületet. A város híres építészérõl elnevezett díjra jelölt az építési szakbizottság kiválasztása alapján az elnökség elé kerül jóváhagyásra. A Soproni Városszépítõ Egyesület tagjai mellett  tervezõk, építõk, kivitelezõk, és nem szakmabeliek egyaránt tehetnek javaslatot a kitüntetendõ éplületekre.
A díjat elnyert épület tulajdonosának ugyanakkor, vállalnia kell, hogy a kitüntetésként kapott bronz emléktáblát az épületen jól látható helyen helyezi el.
A a Winkler Oszkár-díjra szóló javaslatokat a Soproni Városszépítõ Egyesület az Új u. 4. szám alatti irodájába várja.

Gergácz Berta emlékiállítás Budapesten nyílt emlékkiállítása a tíz éve eltávozott soproni festõmûvésznek. A budapesti Scheffer Galériában (Kosztolányi Dezsõ tér 4.) Martos Gábor irodalomtörténész nyitotta meg a június 29-ig, naponta 11-18, illetve 10-13 óra között látogatható tárlatot.
Gergácz Berta 1956. március 18-án Zalaegerszegen született. 1974-1978 között a Pécsi Tanárképzõ Fõiskola rajz-földrajz szakán tanult, mesterének Bérces Gábort vallotta. 1978 óta élt Sopronban, ahol különbözõ általánis iskolákban rajzot tanított, majd 1988-tól a Benedek Elek óvóképzõ Fõiskola vizuális nevelés tanszékének volt adjubktusa, rajz-módszertani tanulmányok szerzõje, valamint módszertani könyvsorozat  társszerzõje.
1982-tõl tagja volt a Gyõri grafikai Mûhelynek, 1985-tõl a Fiatal Képzõmûvészek Stúdiójának, 1991-tõl alapító tagja volt a Soproni Képes Céhnek. Több mint félszáz csoportos és egyéni tárlaton állított ki, munkásságát rangos díjak fémjelezték. 1993. július 4-én súlyos betegség után Sopronban meghalt. Harminchét éves volt. (Fotó és szövegrészlet: Gergácz Berta, Patriot Kiadó, Sopron, 1995.)

Eperjes Károly Széchenyit idézi meg A FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata Gyõr-Moson-Sopron megyei szervezetének létrehozásának elõkészítõ tanácskozását tartja holnap Sopronban. A 2003. június 24-én, kedden, 19 órakor a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) dísztermében kezdõdõ ülés vendégei lesznek Szakács Imre, a FIDESZ megyei elnöke és Ivanics Ferenc soproni FIDESZ-elnöke, akik köszöntik a tanácskozást.
20 órára mindenki számára nyitott, nyilvános programot hiordettek meg a szervezõk: Eperjes Károly színmûvész  Széchenyit, a Legnagyobb Magyart fogja megidézni..

Régi Zenei Napok - Jánosi együttes  A Soproni Ünnepi hetek keretében a Régi Zenei Napok sorozatban a Jánosi-együttes Nemesi udvarházak zenéjét szólaltatja meg a  Jezsuita udvarban. Az elõadás 20 órakor kezdõdik.
Kapcsolódó cikkek:
Régi Zenei Napok -  Sopron, 2003 június 21-28. : egy hét, szombattól-szombatig