CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. jĂşnius 25., szerda 16:56


A megye legjobb fehér és vörösborát a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat egy éven keresztül reprezentatív célra használja fel.

Június 27-28-án megyei borverseny és bormarketing konferencia Pannonhalmán

Június 27-28-án megyei borverseny és bormarketing konferencia Pannonhalmán
 
    A Győr-Moson-Sopron Megyében két borvidék (Pannonhalma-sokoróaljai és a soproni) található, amelyek termelési kapacitása és marketingje önmagában is igen jelentős, de a megye gazdaságfejlesztése és idegenforgalma szempontjából is nagy potenciált jelent. Sajnos a termelési háttér mellett egyéb tényezők is akadályozzák, hogy például Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék nevének és hagyományainak megfelelően hasznosítsa hírnevét és termelését.
    A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tisztségviselőinek kezdeményezésére beindult kedvező folyamatok eredményeként 2001. július 27-28-án Pannonhalmán, majd 2002 június 27-28-án Sopronban került megrendezésre a megyei borverseny és szakmai konferencia. A megyei szintű verseny
felélesztése a megye kezdeményezése. A borvidékek szőlőtermelői körében egyre népszerűbb és hasznosabb ez a tevékenység.
    Az elmúlt évek hagyományának folytatásaként 2003-ban ismét megrendezésre kerül a Megyei Borverseny. Az idei évben ismét Pannonhalma ad otthont a nemes nedűk versenyének.
    Június 26-án, csütörtökön a versenyre benevezett borok szakmai bírálata zajlik a pannonhalmi Szent Márton étteremben.

    A borok versengése ezúttal is szakmai programmal egészül ki: június 27-én pénteken az Apátság Teleki termében "A szőlészet és a borászat aktuális kérdései" címmel bormarketing konferencia lesz.
    A program zárásaként 13.00 órától a 2003. évi Győr-Moson-Sopron Megyei Borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjak átadására kerül sor, melyet a díjnyertes borok bemutatója követ.
    A megye legjobb fehér és vörösborát a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat egy éven keresztül reprezentatív célra használja fel.
    A tervezett program szerint Dr. Várszegi Asztrik, Pannonhalmi Főapát, Pánczél Benedek, Pannonhalma Város polgármestere, továbbá Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjét követően, A szőlő- és borágazat esélyei az Európai Unióban.címmel Harz Zoltán, a FVM Agrárrendtartási Hivatal tanácsosa tart előadást.  Tájékoztató hangzik el a Győr-Moson-Sopron megyei borvidékek stratégiai és operatív programjáról.( Előadó: Bormarketing Műhely Kht. képviselője). A további témák között szerepelnek: Apátsági tervek a borászatban (Előadó: Liptai Zsolt, Szent Márton Hegyi Borászati Kft. ügyvezetője), Bemutatkozik a Sajtünnep (Előadó: Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke), valamint szakmai vita és konzultáció is követi majd az előadásokat.
P.Z.