CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. június 26., csütörtök 21:29


Bezerédj Amália Országos Zenei Tábor - Képriport

Bezerédj Amália Országos Zenei Tábor  - Képriport

    A jubileumi, huszadik alkalommal rendezik meg idén június 22 és 29 között a Bezerédj Amália Országos Zenei Tábort Sopronban.
    Negyedik napja  már annak , hogy nap mint nap énekszó, muzsika zeng, és jókedvű nyűzsgés tölti be a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskola folyosóit, ahol a soproniak mellett az ország több városából érkezett, ötven résztvevővel zajlik a Bezerédj Amália Országos Zenei Tábor.
 

Ugrin Gábor Liszt-díjas karnagy
Száll az ének...
Kezdő fuvolások a harangegyüttes szekció foglalkozásán Roth Márton zenetanárral

    Reggelente egy órás közös énekléssel kezdődnek a további, hét szekcióban tartott foglalkozások, amelyek komplex zenei képzést adnak mindazoknak a zenészeknek, énekeseknek, akiknek a tábor egy hete alatt a közös tanulás, gyakorlás mellett esténként  a Régi Zenei Napok hangversenyeire, színházi programokra is elmennek, és természetesen városnézésre, meg a környékkel való ismerkedésre egyaránt jut idejük.
 

Magánének Tas Ildikó operaénekes vezetésével
Közben csere történt a harangegyüttesnél: az kórustagozatosok a harangokkal ismerkednek
A kezdő fuvolások pedig, népi gyermekjátékokat tanulnak Halmos Erika zenetanárral

    Fodor Gábor fuvolaművész, főiskolai docens, a tábor szervezője kísért végig a foglalkozásokon, amelyeken a legalább alapfokú zenei előképzettséggel rendelkező résztvevők – zenetanárok, zeneiskolások, zenei jellegű szakiskolába járók, valamint minden korosztályt képviselők  – a szakma kiválóságainak kurzusain bővíthetik zenei ismereteiket. Ugrin Gábor Liszt-díjas karnagy, a kórusszekciót vezeti, Kovács Imre Liszt-, és Doppler-díjas fuvolaművész a kamarazenei szekciót, Sáry László, Liszt-díjas zeneszerző, akadémikus irányításával a kreatív zenei gyakorlatok folynak. Roth Márton zenetanár a harangegyüttest, az Orff hangszeres gyakorlatok szekcióját, pedig, Fodor Gábor fuvolaművész, főiskolai docens, az ütőhangszeres szekciót pedig, Stöckert Ádám vezeti. A magánének szekció résztvevői Tas Ildikó operaénekes irányításával tökéletesíthetik szakmai tudásukat. A zeneóvodai képzésről, a népdalok szövegének jelentéséről, Halmos Erika zenetanár és Dárdai Árpád tanszékvezető főiskolai docens tartott további zeneelméleti előadásokat a hallgatóságnak.
    A fuvolaszakosok tudásszintjük szerint vehettek részt a képzéseken.
 

A fuvolaszekció két növendéke
Kovács Imre Liszt- és Doppler díjas fuvolaművész

    A tábor a június 29-én, 18.00 órakor, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában tartott zárókoncerttel ér véget, amelyen a zenei tábor résztvevői szórakoztató, humoros műsorban adnak számot egy hetes szakmai munkájuk eredményéről.
 

Jó hangulatú foglalkozás a kreatív zenei gyakorlaton
A szekcióvezető Sáry László zeneszerző, akadémikus

    A Fodor Gábor fuvolaművész, főiskolai docens szervezésében létrejött, immár jubileumi alkalmát megért tábort több vállalkozással – a Fertődi Építőipari Rt., a Brau Union Magyarország Soproni Sörgyára, a Peugeot Autószalon – együtt a Polgármesteri Hivatal, valamint Tóth Mariann a szervező Nyugat-Magyarországi Egyetemen dolgozó munkatársa is támogatta.

    - Viva la musica! - hangzik el majd a hétfői elutazáskor a "jó utat" és a "viszontlátásra" köszönésekkel együtt, résztvevők, szervezők, és a zeneszeretők együtt remélik, hogy a tábor történetében nem utoljára.
T.É.