CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. június 27., péntek 12:11


A csillagászat jövője

A csillagászat jövője

A Természet Világa c. folyóirat idén is meghirdeti szokásos évi diákpályázatát. A XIII. Természet-Tudomány Diákpályázat kiírásában ismét szerepel csillagászati téma, melyre a különdíjat a Magyar Csillagászati Egyesület ajánlotta fel. Az alábbiakban olvasható a pályázat részletes leírása:

A csillagászat jövője

Reneszánszát éli napjainkban az égbolt tudománya. Soha nem látott részletességű felvételeket készítenek a modern földi és űreszközök a legkülönfélébb objektumokról, s ezen az adatfeldolgozás során még javítani is lehet. A Naprendszer kisebb égitestjei - holdak, kisbolygók, üstökösök, nem utolsósorban a Kuiper-öv tagjai -, az exobolygók, barna törpék, fekete lyukak, gamma-felvillanások, kvazárok kutatásában elért eredmények valóban egy dinamikusan fejlődő tudományágat mutatnak.

De felhők is gyülekeznek a csillagos égen. A fény- és más elektromágneses sugárzások okozta szennyezés miatt bolygónkon egyre kevésbé lehet igazán tiszta, zavartalan körülményeket találni, s ez nemcsak az optikai, hanem a rádió- és más tartományokban dolgozó műszereket is zavarja. Bár a keringő obszervatóriumok ontják a tudományos eredményeket, de a civilizáció zaja "kihallatszik" az űrbe is. Nem beszélve arról, hogy sokba kerülnek ezek a programok. Bár a Naprendszer kutatása számos meglepetést tartogathat, de az űrtevékenység ezen ága nem folyik a korábban elképzelt ütemben. Sokan kritizálják is az ilyen kutatásokat, mondván, itt a Földön is lenne mire pénzt költeni. Ezek a problémák minden bizonnyal kihatnak a csillagászat jövőjére is.

A Magyar Csillagászati Egyesület különdíjára pályázók írják le, szerintük mely irányzatok fognak előtérbe kerülni a csillagászati kutatások során a következő évtizedekben, melyek szorulnak háttérbe és miért. Az indoklás mellett írd le, hogyan fognak dolgozni a csillagászok - köztük hazánk szakemberei. Ez a kérdés azért fontos, mert már ma is sok helyen automata távcsövek dolgoznak, a csillagvizsgálókban "csak" technikai személyzet van jelen az észlelések során. Vajon milyen szerepük lesz a kutatásban és feldolgozásban a szakembereknek? Érdemes azon is elgondolkodni, hogy a fent említett fény- és egyéb szennyezések hogyan hatnak majd az asztronómia fejlődésére?

A dolgozatban írd le, miért az adott témát választottad, térj ki eddigi csillagászati tanulmányaidra, tagja vagy-e valamilyen szakkörnek vagy klubnak? Fontos része a pályázatnak a megfelelő forrásjegyzék és a felkészítő tanár nevének feltüntetése. A pályamunkákat - ha van rá mód - digitális formában is kérjük mellékelni, de ennek hiánya nem kizáró ok.

A pályázaton azok a diákok indulhatnak, akik a 2003-as naptári évben még középfokú intézménybe jártak. A további feltételek megegyeznek az általános pályázati kiírással, amely a Természet Világában, illetve a folyóirat honlapján olvasható a http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil címen.
Beküldési határidő: 2003. október 31.

Összdíjazás: 30 000 Ft.

Tanácsokért megkereshetitek a Magyar Csillagászati Egyesületet is.
Postacím: 1461 Budapest, Pf. 219.
E-mail: mcse@mcse.hu
internet: www.mcse.hu

Forrás: http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>