CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2003. június 30., hétfő 12:47


Megyei borverseny 2003

MEGYEI BORVERSENY 2003.

Előzmények:
A Győr-Moson-Sopron Megyében két borvidék (Pannonhalma-sokoróaljai és a soproni) található, amelyek termelési kapacitása és marketingje önmagában is igen jelentős, de a megye gazdaságfejlesztése és idegenforgalma szempontjából is nagy potenciált jelent. Sajnos a termelési háttér mellett egyéb tényezők is akadályozzák, hogy például Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék nevének és hagyományainak megfelelően hasznosítsa hírnevét és termelését. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tisztségviselőinek kezdeményezésére beindult kedvező folyamatok eredményeként 2001. július 27-28-án Pannonhalmán, majd 2002 június 27-28-án Sopronban került megrendezésre a megyei borverseny és szakmai konferencia. A megyei szintű verseny felélesztése megyénk kezdeményezése. A borvidékek szőlőtermelői körében egyre népszerűbb és hasznosabb ez a tevékenység.

Az elmúlt évek hagyományának folytatásaként 2003-ban ismét megrendezésre került a Megyei Borverseny. Az idei évben újra Pannonhalma adott otthont a nemes nedűk versenyének. Június 26-án, csütörtökön a versenyre benevezett borok szakmai bírálata zajlott a pannonhalmi Szent Márton étteremben. Az idei borversenyre majd' 30 termelő közel 90 féle borral nevezett.

A borok versengése ezúttal is szakmai programmal egészült ki: június 27-én pénteken az Apátság Teleki termében "A szőlészet és a borászat aktuális kérdései" címmel bormarketing konferenciát tartottak. Ennek keretében az érdeklődők előadást hallhattak az a szőlő- és borágazat esélyeiről az EU-ban, megismerhették a GYMS megyei borvidék stratégiai és operatív programját. A résztvevők betekintést nyerhettek az Apátság borászati terveibe, majd Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke a bor és a sajt többszintű kapcsolódási pontját kiemelve ismertette a Megyei Önkormányzat másik kiemelt rendezvényét, a Sajtünnepet.

Az idei Megyei Borversenyen a 12 főből - elismert borszakértőkből - álló bírálóbizottság döntése értelmében a "megye fehérbora" a győrújbaráti Deé Géza rajnai rizlingje (2000) lett, a "megye vörösbora" címet pedig a soproni Iváncsics-Roll Pincészet 2001. évi cabernet savignonja érdemelte ki. A díjnyertes borokat a Megyei Önkormányzat egy éven át reprezentatív célokra használja fel.
A program zárásaként - talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó részére - a 2003. évi GYMS Megyei Borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjak átadására került sor, melyet a díjnyertes borok bemutatója követett.

P.Z.