CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. július 07., hétfő 17:08


Lapszemle 2003. jlius 7.

Meghalt Vezr Erzsbet
19152003
Npszabadsg Szerz: Ersi Istvn
www.nol.hu

letnek 89. esztendejben szombatra virradra elhunyt Vezr Erzsbet irodalomtrtnsz, kandidtus, Ady Endre munkssgnak fradhatatlan kutatja.

A Pzmny Pter Tudomnyegyetemen szerzett blcsszdiplomt, 1954-tl az Akadmiai Kiad, majd az MTA Irodalomtudomnyi Intzetnek munkatrsa, ksbb osztlyvezetje volt. 1963-tl a Petfi Irodalmi Mzeum osztlyvezetje lett. Szmos antolgit, vlogatst szerkesztett, munkssgrt 1994-ben Demny Pl Emlkrmet kapott.

Vezr Erzsbet valamikor, negyvenes veiben jrva, hallosan beleszerelmesedett Ady Endrbe. Olyan szerelem volt ez, amelyet ppen irrealitsa folytn semmi sem zavarhatott meg. rzelmei a teljes szemlyre irnyultak, amit persze megknnytett, hogy csakugyan teljes volt a szemly, akit kivlasztott magnak. Imdja nhny vig megprblta megrteni ezt vagy azt a tulajdonsgt, aztn rbredt arra, hogy ms mdon kell t magba fogadnia. Az Adyval val foglalkozs nhny ve megtantott arra, hogy ha a legkisebb rszproblmt igyekszik is feltrni az ember, mindig jra meg jra vgig kell mennie az egsz letmvn, s mg akkor is ktes egy-egy rszletkrds megoldsnak sikere.

Aki ismeri az Ady-publicisztika kritikai kiadsnak Vezr Erzsbet ltal szerkesztett nyolc vaskos ktett, annak az egyes cikkekhez rott magyarz jegyzetek olvassa kzben lmlkodnia kell azon, hogy folyton-folyvst a teljes Ady kel letre eltte. A kvetkezetes letek onnan ismerhetk fel, hogy minden sszefgg bennk egymssal vagyis nincsenek bennk vletlen motvumok. Ha kutatsunk trgya olyan lny, akinek a Minden kell, s amenynyiben ezt nem rheti el, akkor inkbb vlasztja a Semmit, mint a knnyen elrhett, akkor neknk is t kell alakulnunk, hogy emptival brzolhassuk az effle csodt. Petfi nem alkuszik rta Ady. Ady nem alkuszik bizonygatta Vezr Erzsbet olyan korban, amikor a megalkuvst nemzeti ernynek tekintettk. Ez a meg-nem-alkuvs a csiriz, mely sszetartotta Ady sztgaz szemlyisgt. Vezr Erzsbet, hogy brzolhassa ezt, ebben a perdnt, erklcsi tekintetben maga is hasonult ideljhoz.

s csakugyan: Vezr Erzsbet nem alkudott. Ezzel felbresztette a Hatalom s a Hivatal ellenrzst. Munkahelyn, a Petfi Mzeumban idsebb rknak, a rgebbi korok szereplinek s taninak az emlkezseit vette hangszalagra. Lassacskn elharapdzott a gyan, hogy rendszerrel szemben kritikus, netn ellensges szvegeket rejtegethet, kiszmthatatlan clbl. Amikor egyszer 1971-ben bement a munkahelyre, nhny kitn kollgja ppen a szobjt, a fikjait kutatta t. Br nem talltak bnjelet, rgvest nyugdjaztk, s tartzkodbb llampolgri magatartsra intettk. Nyugdjasnak azonban nem volt tl kivl, n rgvest nyugtalandjasnak kereszteltem el. Ekkor kezdte meg franciaorszgi s amerikai portyzsait, irodalmi s trtnelmi szempontbl felbecslhetetlen rtk kziratokkal, kiadvnyokkal s knyvformban mig kiadatlan magns interjkkal trt haza. Ha kutatsait valamirt ppen nem tmogatta a Legfbb Mecns, akkor sajt megtakartott pnzn folytatta ket tovbb. Az gy sszegyjttt zskmnyt tudomnyos intzeteknek, knyvtraknak adomnyozta.

A meg nem alkuvs elvezette Vezr Erzsbetet a nylt szembeszeglshez. A demokratikus ellenzk els nemzetkzi megnyilatkozst, a szolidaritsi nyilatkozatot a csehszlovk Charta 77-tel az laksbl indtottk tjra az akci szervezi. Ettl kezdve a rendszervltozsig, s mg ez utn nhny vig szeretetteljes szvetsgben tudhatta magt nla ifjabb, st, valsgosan ifj szvekkel is. Ez volt letnek taln legharmonikusabb korszaka, 1988. jnius 16-n, a Nagy Imre kivgzsnek vforduljn rendezett tntetsen mg meg is gumibotoztk. Szent lzadsok, vgyak, ifj hitek birtokban j rtelmet nyert az vtizedeken tvel odaads, amelyet Ady irnt rzett. Ady szelleme adott Vezr Erzsbet szmra irnyt ennek a szvetsgnek. Mert a nacionalizmus arra j mindenekfelett, hogy a vele megmmorosodott tmeg ne vegye szre, mi hinyzik neki, s mihez van joga Ezt a nacionalizmus nagy jraledse idejn, 1992-ben idzte ideljtl. 1994-ben pedig, utols Ady-tanulmnyban ismt t vonultatta fel az erszakos s hazug polgr-mtosz ellen: Bszke polgrsga csak olyan trsadalomnak van, ahol a polgrsg forradalmat csinlt. Pldtlan kvetkezetessg: amg eszmlni s fogalmazni tudott, Ady szavaival vlaszolt, pontosan s krlelhetetlenl, a kor legtolakvbb krdseire.

Vezr Erzsbet jlius 4-rl 5-re virradra infarktusban halt meg az jpesti rpd krhzban.Htvgeken tovbbra is lezrjk a Lnchidat
www.nol.hu

Tovbbra sem lesz gpkocsiforgalom a nyri htvgeken a Lnchdon nyilatkozta Demszky Gbor. A fpolgrmester elmondta, a Lnchd htvgi stl jellegt az eredetileg tervezett idpontig, augusztus 17-ig megtartjk annak ellenre, hogy az els alkalommal, jlius 5-6-n nem sok rdekld volt a hdlezrshoz kapcsolt programokon.

Demszky Gbor elmondta, hogy eredetileg sem szmtottak arra, hogy mr az els alkalommal sokan lesznek. Mint mondta, ez olyan lehetsg, amellyel lhetnek az emberek. A jvben a kulturlis programok sznestsvel nvelik az rdekldst.

A fpolgrmester gy vlte, ahogy hozzszoknak majd az emberek a Lnchd stl jelleghez, gy nvekedik majd a klnbz programok ltogatottsga. A lehetsges programbvtsre pldaknt emltette, hogy e ht vgn, a jlius 14-i francia nemzeti nnep jegyben is tarthatnak rendezvnyeket. A hdlezrs adta lehetsget felknljk majd tbb nagykvetsgnek is klnbz programok lebonyoltsra. A keret ugyanis adott, eldntttk, hogy gy lesz, s gy is marad augusztus 17-ig szgezte le.

Demszky Gbor sikeresnek tartva az els htvgi hdlezrst, emlkeztetett r, hogy pldul Rmban s Prgban a hasonl kezdemnyezsek elssorban nem a ksrprogramokrl szlnak, hanem arrl, hogy a gyalogosok birtokba vehetik az adott hidat.

(MTI)Istvn, a kirly Csksomlyn
www.mti.hu

Cskszereda, 2003. jlius 6.(MTI) - Tbb szzezer nz eltt mutattk be szombaton este a romniai Csksomlyn az Istvn, a kirly cm rockopert. A magyarorszgi bemutat utn hsz vvel els zben lthatta lben az erdlyi kznsg Szrnyi Levente s Brdy Jnos alkotst.

A szkelyfldi rendezvny vdnke Mdl Ferenc kztrsasgi elnk felesge, Mdl Dalma volt. Az nnepsg megnyitjn Mdl Dalma asszony a hagyomnyok megrzsnek szksgessgrl szlt. Az Istvn, a kirly rockoperrl elmondta: egy korszak, egy generci zenje, ugyanakkor az tvlasztsrl, az egsz magyarsg jvjt meghatroz dntsrl szl.

Az eredeti szereposztsbl a Koppnyt megszemlyest Vikidl Gyula, s az reg regs szerepben nekl szvegknyvr, Brdy Jnos lpett sznre Csksomlyn. Az Istvnt alakt Varga Miklsnak a kirlydombi bemutatn csak a hangja szlt.

Az erdlyi bemutat rendezje s koreogrfusa Novk Ferenc, a hsz vvel ezeltti elads koreogrfusa volt. Sarolt szerept Kovts Kriszta jtszotta. Az eladk kztt tbb erdlyi szrmazs volt, pran kzlk gyermekkorukban az akkori romn hatsgok zaklatsainak voltak kitve az Istvn, a kirly hallgatsa miatt.

Az elads tncjeleneteit a Honvd tncsznhz, valamint a sepsiszentgyrgyi Hromszk Egyttes s a cskszeredai Hargita Nemzeti Szkely Npi Egyttes tncmvszeibl verbuvlt csapat mutatta be.

A darabot a pnksdszombati csksomlyi bcsk sznhelyn, a kt Somly hegye kztti nyeregben emelt Hrmashalom oltrsznpadon vittk sznre. A becslsek szerint mintegy 350 ezer nz a nem csak a krnykrl, de Erdly valamennyi magyarlakta terletrl rkezett Csksomlyra, s nagyon sok magyarorszgi gpkocsit lehetett ltni a krnyken.

A belps ingyenes volt, az elads mintegy 30 milli forintot kitev kltsgeit tmogatk fedeztk.

A szerzk a rockopera kt vtizede tart tretlen npszersgt mondanivalja idszersgvel magyarzzk. Szrnyi Levente a bemutatt megelz sajttjkoztatn kifejtette, hogy 1983-ban sajtos trsadalmi, politikai helyzetben mutattk be az alkotst. Mint mondta, nem hiszi, hogy az Istvn, a kirly indtotta volna el a magyarorszgi rendszervltst, de ktsgtelenl sokak szmra hihetetlenl mersz vllalkozs volt.

Brdy Jnos elmondta: a kzp-kelet-eurpai kis npek rk dilemmja hatrt vonni a nemzeti nrendelkezs s az eurpai beilleszkeds kztt. gy kell megtallni az eurpai kzssgbe az utat, hogy a nemzeti jegyek lehetsg szerint ne srljenek. Vlemnye szerint kell blcsessggel, megfontoltsggal a tragikus helyzetek elkerlhetek lennnek, de amg ezek a konfliktusok lteznek a trsadalomban, a darab mondandja rvnyes marad.

A kilencvenes vek elejn voltak mr prblkozsok a rockopera erdlyi, csksomlyi bemutatja megszervezsre, de - mint a sajttjkoztatn hangslyoztk - nem a romn hivatalos szemlyek gtoltk meg a m eladst, hanem a klnbz magyar szervezetek kztti ellenttek, nzeteltrsek.

Az elads az Ezer Szkely Leny Napja egsz napos rendezvnysorozatt zrta. Az Ezer Szkely Leny Napjt vente szervezik meg Csksomlyn. A tallkozt 1931-ben kezdemnyezte Domokos Pl Pter neves nprajzkutat a npdal, a nptnc, a npzene s a npviselet megrzse, tovbbadsa s npszerstse cljbl. Mint megannyi hasonl rendezvnyt, amit nem lehetett a kommunista nneprendszerbe beszortani, ezt is betiltottk. 1990-ben indult jra a tallkozk szervezse, 2000 ta a rendezst az Ezer Szkely Leny Napja Alaptvny vllalja magra.Valra vlt lom: Istvn, a kirly Csksomlyn
http://www.hhrf.org/hargitanepe/

Valra vlt egy lom: szombat este Csksomlyn lthattuk, hallhattuk az Istvn, a kirly cm rockopert. Nagy vltozsoknak kellett bekvetkeznik, hogy rszesei lehessnk ennek az esemnynek. A hsz vvel ezeltti budapesti bemutatt kveten tiltottk mg a meghallgatst is, rijesztettek, meghurcoltk, aki becsempszte Erdlybe a lemezt, mgis ddoltk, nekeltk dikok s meglett felnttek minden lehetsges alkalomkor. 89-ben fordult egyet az id kereke, jttek volna szvesen hozznk szerzk s szereplk, de sokig tjt llta a szkltkrsg a csksomlyi bemutatnak. Mindannyiunk rmre, most vgre eljtt az ideje.

A dlutni es nem ijesztett el senkit, szzezrek becslsek szerint tbb mint 350 000-en tapsoltak, nekeltek, ujjongtak az eladson. Vrosbeliek s messzi vidkekrl rkezettek, aki tehette, vendgl ltta rokont, ismerst ezen a napon, hogy egytt ljk t a katarzis erej lmnyt.

Egsz mlt ht az elkszletek jegyben telt el, elbb a Honvd, a Hromszk s a Hargita egyttesek tncosai kezdtk el a prbt dlelttnknt a Jgpalotban, estnknt az elads helysznn, ksbb bekapcsoldtak a fszereplk, vgl megrkeztek a szerzk, producerek. jsgrk, rdekldk kvettk nap mint nap az elkszleteket, Novk Ferenc rendez-koreogrfus az id szortsa ellenre tallt lehetsget a sajt tjkoztatsra. ltnk vele, lapunkban mindennap tudstottunk a kszlds klnfle fzisairl. Szombat este jelentette a cscsot. Hatalmas tmeg gylt ssze a hegyoldalon. Tbb tnyeznek ksznheten. Mindenekeltt a darab, a szereplk hallatlan npszersge, a m hazafias, magyarsgtudatot erst tartalma vonzotta a nzket, de szerepe volt ebben a profi mdon megszervezett hrversnek, s nem utolssorban a j idztsnek, az elads s az Ezer Szkely Leny Napja rendezvnye egybekapcsolsnak.

Szereplk, hang- s fnytechnikusok, nzk egyarnt kitettek magukrt ezen az estn. Varga Mikls, Vikidl Gyula, Brdy Jnos, Kovts Kriszta, Novk Pter meg a tbbiek szereplsn rzdtt, hogy lmny szmukra az lmnyszerzs lehetsge az idelis helysznen. A rendez hatrozottsgnak, tekintlynek, nagyfok szaktudsnak ksznheten t nap alatt sszerzta a hrom tncegyttest, gy szombat este mr zkkenmentesen peregtek a prbkon tbbszr megismteltetett tmegjelenetek. Kedves sznfoltot jelentettek a sznpadon a csobotfalvi, csomortni, csksomlyi gyermekek.

A mszakiakat dicsri, hogy a hegyoldal minden pontjn tisztn lehetett hallani a szereplket. 70 ezer wattos hangszrk biztostottk ezt, a kivettkn a sznpadtl tvolabbra szorulk is kvethettk az eladst. Tbb szz fnyszr, magasba szk lngnyelvek, pomps tzijtk fokozta az elads ltvnyossgt.

A nzk sem voltak passzv rsztvevi az eladsnak, sokan egytt nekeltk a szereplkkel a jl ismert szmokat. Igazuk lehet azoknak az 1983-as kirlydombi eladson is jelen lv nzknek, akik hatsosabbnak tartjk annl a mostani csksomlyi produkcit. Nem csak a helyszn, a nagyobb tmeg miatt, Erdlyben, a Szkelyfldn jobban megrtik, jobban trzik a darab mondandjt, mint az anyaorszgban. Magyarknt csak gy tudunk eurpaiv lenni, ha sikerl magyarnak megmaradni szlfldnkn. Durva bntsok, kihvsok, ellehetetlenl letfelttelek teszik prbra trelmnket, ernket, kitartsunkat. Elssorban nmagunknak kell nmagunkon segtennk, de vreink erklcsi, anyagi tmogatsa nlkl nem boldogulhatunk. Az Istvn, a kirly szombati eladsa fontos erklcsi tmasz szmunkra. Konkrt tett, res gretek, hitegetsek helyett. Ksznet rte. Ksznet mindenkinek, aki rszes az lmnyszerzsben. A vissza nem hkl, konok itthoni szorgalmazknak, hajuk anyaorszgi meghallinak, az anyagi ldozatokat vllal tmogatknak. Nem flslegesen kidobott pnz az eladsra fordtott 30 milli forint, megfogan, hat, l s ltet az Istvn, a kirly zenete.

Kzel volt mr jfl is, mire vget rt az elads, de a tmeg mg sokig a helyn maradt. nnepeltk az lmnyszerzket. Biztatknt, hogy szvesen ltottak lennnek Csksomlyn a trilgia msik kt darabjval, az Attila, Isten kardjval s a Veled, Urammal is.

BORBLY LSZLA hacker, a cracker s a mdiamaszat
www.nol.hu Szerz: Jvorszky Bla Szilrd

A nyitott ajtk specialisti (kp: Npszabadsg Domaniczky Tivadar)
Mit tudtok, lesz itt valami illeglis? lp oda hozznk egy fiatal src, messzirl ler rla, hogy rendr, szinte duzzad a zsebe a jelvnytl. Trsa szintn a kznsget szondzza, meglepen tltszan dolgoznak, bizalmaskodnak, htha valakibl sikerl valami hasznlhat informcit kiszedni a Belgyminisztrium honlapjnak pnteki feltrsvel kapcsolatban. Pedig itt nagyon rossz helyen jrnak, a tatabnyai KPVDSZ mveldsi hzban a ht vgn megrendezett els hazai hackertallkozra rdekld huszonvesek gyltek ssze, nem a szakmban crackernek hvott szmtgpes betrk.

Ha valaki elmegy az OTP eltt, ltja, nyitva az ajt, de nem megy be, csak beszl, hogy nyitva, nos, akkor hacker. Ha viszont sz nlkl belp, s kihasznlja a helyzetet, akkor az illet cracker prblja a mdiban s ezltal a kzvlekedsben az elmlt t-hat vben sszemaszatolt fogalmakat tisztzni a Hacktivity szervezje, Kovcs Krisztin. A hszas veinek kzepn jr tatabnyai informatikus elmondsa szerint vek ta figyelemmel ksri az ilyen jelleg nmet s olasz tallkozkat, s hagyomnyteremt szndkkal fogott hozz az els hazai hackertallkoz megszervezshez. Szmos biztonsgtechnikai s szoftvercget keresett meg eltte, a szmtgpes betrsekben leginkbb rintett Microsoft nem is reaglt a leveleire, a Nemzetbiztonsgi Hivatalbl legalbb vlaszoltak, hogy nem jnnek, a Symantec meg az utols pillanatban visszalpett. Kpviseltette magt viszont a VirusBuster s a SuSe Linux magyarorszgi irodja, plusz ott volt s hozzszlt tbb, az ggyel foglalkoz jsgr s szakrt. A hackerlegenda Kevin Mitnick viszont a szervezk ltal megfizethetetlen honorriumot krt a rszvtelrt.

A vilg informcitechnolgiailag fejlett orszgaiban az ilyen jelleg tallkozknak mr komoly hagyomnya van, a New York-i HOPE (Hackers On Planet Earth), a kaliforniai DefCon vagy a holland HIP (Hacking In Progress) lassan vtizedes mltra tekintenek vissza. Egy digitlis szubkultra megjelensi frumai ezek, ahol a rsztvevk a felhasznl szemszgbl kzeltenek az elektronikus biztonsg krdseihez. Teszik mindezt annak ellenre, hogy az egyre szigorod trvnyek miatt egyre lehetetlenebb vlik az elssorban a biztonsgi rseknek feltrsra s nyilvnossgra hozatalra irnyul hackerkeds brmilyen formja.

Mint a tmval rgta foglalkoz jsgr, Bodoky Tams (Index.hu) eladsbl kiderlt, maga a hacker sz a bostoni mszaki egyetemi szlengben jelent elszr meg, s a kreatv dikcsnyekre hasznltk. Innen szivrgott aztn be a szmtgpes argba, ahol gyakorlatilag a bitbuhertort jelltk vele, azaz azokat az innovatv programozkat, akik nmi lelemnnyel s gyeskedssel az tlagnl tbbet tudtak kihozni gpkbl. Kevin Mitnick 1995-s, a New York Timesban sokig cmlapon hozott ldzse s elfogsa utn kezdett eltorzulni a fogalom, s a szakmban a j mszaki rzkkel s problmamegold kpessggel rendelkez, a korltok ledntsre trekv kreatv hacker a mdiban teljessggel egybemosdott a cracker fogalmval.

Az, hogy a mdia igazi rosszfit krelt a hackerbl, sokak szerint a gazdasgi elit rdekeit tkrzi, az informcitechnolgiai ipar ugyanis mr rgta szerette volna olyan trvny ltrejttt kiknyszerteni, ami valamennyi, az rdekszfrjt srt hackertevkenysget slyosan bnteti. 1998-ban az amerikai trvnyhozs aztn r is blintott a Digital Millennium Copyright Actre, melyet azta a vilg szmos orszgban hasonl hackertrvny kvetett. Tavaly Magyarorszgon az Orszggyls szintn megszavazta a bntet trvnyknyv hasonl szellem mdostst. S br ezek valban hatkonyabb fellpst tesznek lehetv az informatikai bnzs ellen, bntethetv tve a msok rendszerbe val jogtalan belpst, azok mkdsnek akadlyozst s az informatikai csalst, ezzel prhuzamosan viszont al is ssk a szmtgpes biztonsgot.

A hackeretika szerint ugyanis minden felfedezett biztonsgi rst azonnal nyilvnossgra kell hozni, amit ltalban az ilyen jelleg levelezfrumokon tesznek kzz. Tudvn, hogy ezeket az oldalakat a gyrtk emberei is olvassk. A cg persze reagl, kiad a programjhoz egy gyorsjavtst (hot fix), ami ezt a hibt megsznteti, negyedvente pedig ezeket a gyorsjavtsokat egy szervizcsomagba (service pack) gyjtve jra publiklja. A hackertrvnyek letbelpsvel azonban ez a tpus, krokozs nlkli hackels is bntethetv vlt, gy a trseket korbban nyilvnossgra hoz szakemberek inkbb hallgatnak, gy a cgek sem reaglnak, ezltal a klnbz biztonsgi rsek lettartalma jelentsen megntt.

Ezt hasznljk ki aztn a valban rt szndk crackerek. No s azt, hogy a vilghlra felcsatlakoz vllalatok biztonsgi rendszert felgyel informatikusok zme le sem tlti a fent emltett gyorsjavtsokat, gyakorta mg a szervizcsomagot sem futattk le a gpeiken, vagy ha igen, csak jelents ksssel. Erre csapnak le aztn a ltvnyos akciik miatt a mdiban nagy ismertsgre szert tev, a szakzsargonban csak szkriptes suttykknt szmon tartott figurk. A nhny vvel ezeltt a nagy forgalm amerikai szolgltatkat, az Amazont, a Yahoot, a E-Bayt s trsait lebnt Denial of Service (DoS), magyarul szervertlterhelses tmadssorozat leveznylshez sem kellett klnsebb szakrtelem. A szkriptes suttyk leghresebbje ktsgkvl a digitlis undergroundban MafiaBoy nven fut tizent ves montreali dik, aki 52 klnbz hlzaton 75 gpet foglalt el, majd az ott elhelyezett DoS-kliensek aktivlsval 2000 prilisban sszesen tizenhrom amerikai szolgltatrist knyszertett idlegesen trdre.

Idehaza hasonl sajtvisszhangot vltott ki pr vvel ezeltt az Elender elleni tmadssorozat, amit szintn sportbl s nem haszonszerzsbl kvettek el szintn tizenvesek. De ez megint csak egy ltvnyos eset, ami persze nmikpp rzkeltette is a hazai informatikai kzllapotokat. Ahol nagy ltalnossgban az elektronikus adatok rtke s ezltal megfelel vdelme mg mindig nem olyan magtl rtetd, mint a materilis javak. A bntet trvnyknyv mr emltett mdostst amgy a hatsg ppen azzal indokolta, hogy amg 1997-ben a szmtgpes bncselekmnyek ltal okozott kr 91,5 milli forint volt, addig ngy vre r ez az sszeg mr tbb mint egymillird forintra emelkedett. Ez azonban csak a jghegy cscsa: a feldertetlen, illetve nyilvnossgra nem hozott gyekkel egytt a teljes sszeg becslsek szerint az 5 millird forintot is meghaladhatja.

Az idn mjus vgn amgy egy nvtelensgt megrz hacker nylt levlben lltotta: az, hogy az orszgban mg nincs teljes kosz, csak a hazai hackerek jindulatnak ksznhet. A terminal.hu-n kzztett rs, illetve az azt kvet zenetvlts persze a tatabnyai hackertallkozn is kzponti tmaknt szerepelt, mg ha a levl rja rszvtelt az utols pillanatban visszamondta is. Jogszi javaslatra szintn elmaradt a rendezvnyen tervezett nagy durrans, ahol plnum eltt trtk volna fel egy hardver, illetve szoftver tbb hete a gyrt ltal is tudott, de ki nem javtott biztonsgi hinyossgt. A jelenlegi, szigortott jogszablyok szerint ugyanis mr az is bntethet, ha valaki olyan informcit tovbbit, ami ms szmra kros lehet. A termk felhasznlja ez esetben kevsb rdekes.

Az biztos, hogy 2004-ben Budapesten s valsznleg szeptemberben rendezzk meg a kvetkez hackertallkozt tr a jvre Kovcs Krisztin szervez. Mint hozzteszi, taln akkor mr a nagyobb biztonsgtechnikai cgek, illetve kormnyzati szervek is kellen kpviseltetik magukat. Azok pedig, akik lemaradtak a mostani tallkozrl, a jv ht kzeptl annak sszes szakmai anyagt letlthetik a www.hacktivity.hu webcmrl.

Trsverseny a neten.
Tbb hrforrs szerint vasrnap dlutnra vilgszerte egyfajta versenyre hvtk egymst a klnbz honlapok feltrsre specializldott szmtgpes fenegyerekek: lltlag hat ra alatt hatezer honlapot kell a rsztvevknek megvltoztatniuk vagy mkdskptelenn tennik.j feladvnyok a matematiknak
www.magyarhirlap.hu

/A Neumann Jnos ltal alkotott gpben minden rdics egy-egy szmtsi alapegysget, kaput valst meg - Fot: Hegeds Mrta/

Amikor szmtgpet hasznlunk, interneteznk, bankkrtyval fizetnk, vagy meghallgatunk egy CD-t, taln vgig sem gondoljuk, hogy ezek egyikt sem tehetnnk meg, ha nem jttek volna ltre a matematika j gai: az algoritmuselmlet, a kriptogrfia vagy a bonyolultsgelmlet. A szmtgpek fejldse nem teszi feleslegess a matematikt, st a tudomnyg j fejezeteit hvja letre, a rgieket pedig egszen j megvilgtsba helyezi llaptotta meg Lovsz Lszl matematikus a Mindentuds Egyetemn tartott, szemeszterzr eladsban.
Gondolnnk-e, hogy adatvdelmnk, a katonai ltestmnyek, a bankrendszer, s gy a gazdasg biztonsga azon is mlik, hogy egy elg nagy szm felbonthat-e belthat idn bell prmszmok szorzatra? Bonyolultsg, vges-vgtelen, bizonyts: nhny olyan matematikai (s filozfiai) fogalom, amelyek nlkl a mai szmtgpek s szmtstechnikai eljrsok mkdse elkpzelhetetlen lenne, s amelyek tartalmt trta a szmtstechnikai forradalom.
A bonyolultsg fogalma kezdetben egy megrtst akadlyoz krlmnyt jelentett, mra a szmtgpes kommunikci biztonsgnak legfbb zloga. Az adatvdelem, az elektronikus posta, a kereskedelem, a pnzforgalom biztonsga ma nagyrszt a bonyolultsg fogalmn s annak tulajdonsgain alapul.

A XIX. szzadi matematika egyik nagy sikere a vgtelen fogalmnak megragadsa volt. Ennek bvlete olyan ers, hogy hajlamosak vagyunk mindenre, ami vges, rlegyinteni: "vges sok eset van, amit vgig lehet nzni. A szmtgpek megjelense azt eredmnyezte, hogy rjttnk: a vges nagyon nagy lehet, bekvetkezhet az gynevezett "exponencilis robbans.
Ennek szemlltetsre alkalmas a klasszikus trtnet, amikor a sakkjtk feltalljnak a kirly felajnlotta: azt kvnhat jutalmul, amit akar. A feltall azt krte, a sakktbla els mezejre tegyenek egy bzaszemet, a msodikra kettt, a harmadikra ngyet, a negyedikre nyolcat, s gy tovbb, minden mezre ktszer annyit, mint az elzre. A kirly nagyon megrlt, hogy ilyen olcsn megszta, de aztn r kellett jnnie, hogy a 10-12. meztl mr nem frnek el a bzaszemek a tbln, a kzepe tjn pedig mr birodalmnak teljes bzatermse sem lett volna elegend, hogy grett betartsa.
Exponencilis robbansnak teht azt hvjuk, ha egy mennyisget ismtelten duplzunk (vagy brmilyen egynl nagyobb szmmal szorzunk), akkor igen gyorsan nvekszik. A szmtstudomnyban azrt szksg van arra, hogy egy-egy feladat megoldsa esetn elkerljk az exponencilis robbanst, mert mg a legmodernebb szmtgpek is csak bizonyos szintig tudnak megkzdeni az ilyen kihvsokkal.
A problma jelentsgt jl szemllteti a prmszmok tesztelsnek pldja. Egy pozitv egsz szmot prmszmnak neveznk, ha 1-en s nmagn kvl ms egsz szmmal nem oszthat. Az 1-et nem tekintjk prmnek, de utna aztn sok pldt ltunk: 2, 3, 5, 7, 11, 13. Azokat a termszetes szmokat, melyek nem prmek, fel lehet bontani prmszmok szorzatra, pldul 40=2?2?2?5. Ezt a felbontst nevezzk prmfaktorizcinak.
A prmszmokkal kapcsolatban kt fontos algoritmikus problmt fogalmazhatunk meg: ha adott egy k jegy szm, hogyan tudjuk eldnteni rla, hogy prmszm-e; s ha nem prmszm, hogyan tudjuk megtallni a prmtnyezit?
Az els krds mai ismereteink birtokban sokkal knynyebb, mint a msodik: olyan hatkony (polinomilis) algoritmusok vannak, amelyek akr ezerjegy szmrl is knnyedn eldntik, hogy prm-e. A tnyezkre bontsra azonban csak olyan algoritmus ismert, amely lnyegben exponencilis: szznl tbb jegy esetn mr csak nagy ggyel-bajjal mkdnek, 150 jegy fltt pedig egyltaln nem. Mint a ksbbiekben ltni fogjuk, ennek az egyszer tnynek hallatlan gyakorlati kvetkezmnyei vannak.
A bizonyts a matematika lelke, a grg tudomny taln legfontosabb alkotsa. A szmtgpes programok helyessge, a kommunikcis protokollok biztonsga nap mint nap bizonytst ignyel(ne). Interaktv bizonytsok lpten-nyomon elfordulnak - gondoljunk a jelszavakra vagy az "okos krtykra. Lssunk egy nagyon leegyszerstett pldt. Tegyk fel, hogy Aliz s Bla interneten keresztl sakkoznak. Este van, meg kell szaktani a mrkzst. Hagyomnyos sakkversenyen ilyenkor az trtnik, hogy mondjuk Alz az utols lpst lerja, s egy bortkban odaadja a brnak. A bortkot Bla csak msnap nyithatja ki. gy egyikk sem ismeri a msik utols lpst, ezrt nincs az a nagy elnye, hogy egsz jjel gondolkodhat a lpsn.
Mit lehet tenni hasonl esetben az interneten keresztl? Segt a bonyolultsgelmlet. Bla s Alz megllapodnak abban, hogy a lpseket egy-egy ngyjegy szmmal rjk le: pldul "kirly lp f3-ra helyett azt mondjk, hogy 9083. Ezek utn Alz vlaszt magnak kt szzjegy prmszmot, amelyek kzl a kisebbik gy kezddik, hogy 9083. Legyen ez a kt szm p s q, ahol p nagyobb q-nl. Este Alz csak a pq szorzatot (azaz a "bortkot) kldi el Blnak. Bla teht megkapja a teljes informcit, egy krlbell ktszz jegy termszetes szmot, de ezt nem tudja hatkonyan tnyezkre bontani, a lpst msnap reggelig (vagy akr vekig) nem tudja kiolvasni. Alz reggel, amikor a gphez l, hogy folytassk a jtszmt, elkldi a kt szzjegy prmszmot, amelyekbl visszafejthet az elz este kdolt lps. A "bortkot ezzel lehet felbontani.
Ennl sokkal bonyolultabb mdon, de azrt hasonl gondolatokat hasznlva valsthatk meg digitlisan a trsadalmi rintkezs olyan fontos elemei, mint a msok ltal felbonthatatlan bortk (titkosrs), elismervny, szmla, alrs s annak hitelestse, vagy a digitlis vzjel.