CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. jĂşlius 09., szerda 23:17


Gols polgármestere Sopronban

Gols polgármesterének látogatása Sopronban


Hofrat Matthias Achs a burgenlandi Gálos(Gols) polgármestere és Wilfing Ferenc Sopron polgármesteri kabinetfőnöke tartott sajtótájékoztatót július 9-én  a soproni Városháza kistermében.

A vendéglátó Wilfing Ferenc bevezetőjében tájékoztatta a sajtót arról, hogy a látogatás célja a régi kapcsolatok felélesztése. Golsban, az  egyik legnagyobb borkultúrával rendelkező osztrák városban, közel száz borosgazda több mint háromszáz féle bort termel, a két város együttműködése hasznos lehet a soproni gazdák számára is.


Wilfing Ferenc és Hofrat Matthias Achs

Matthias Achs beszámolt arról, hogy a közös megbeszélésen, többek között, közös projektek létrehozásának lehetőségeiről, az előző évi célkitűzések megvalósításáról és új célok kitűzésének lehetőségéről esett szó.
Gálos (Gols) 1921-ig Nyugat-Magyarországhoz tartozott, ma Ausztria legjelentősebb bortermelő vídékeként, a világ bortermelésének egy százalékát, a legjobb minőségű borokat adja. Matthias Achs polgármester a kismartoni(Eisenstadt) Szövetségi Bor Egyesület tagjaként is szívesen látná a magyar borokat azokon a tudományos elemzéseken, amelyeket az egyesület végez.
A 3600 lelket számláló város Burgenland tizedik legnagyobb településeként is bebizonyította, hogy kis létszámú lakosság is érhet el nagy eredményeket.
A polgármester bemutatta a Golsi Népünnepély, a Pannonia 2003 Vásár, a Fertő Régió Borkóstolója és Bor Prezentációja, a Golsi Kulturális Nyár, 2003. augusztus 8. és augusztus 17. között megrendezésre kerülő rendezvényeit.
A tervezett program szerint a népünnepélyen a régió legjelentősebb együttesei lépnek fel. A Pannonia 2003 Vásáron a 241 kiállító között idén is lesznek magyar vállalkozások. A legnagyobb kelet-ausztriai vásár egyrészt üzletkötésekre is  lehetőséget ad, másrészt, szerepet játszik a magyar-szlovák-osztrák együttműködés bővítésében.
Matthias Achs kiemelte: az együttműködés és a közös programok megvalósítása érdekében, egy Határmenti Fórum keretében Nickelsdorfban közös magyar-szlovák-osztrák irodát hoztak létre.
A Kulturális Nyár programjain a településen létrehozott VIP parkban  osztrák és külföldi képzőművészek neves személyiségekről készített alkotásait, tekinthetik meg az érdeklődők.
A továbbiakban a polgármester bemutatta a közelmúltban megnyílt Borkultúra Házat, amelyet Gols legrégebbi épületében alakítottak ki, ahol megtalálható a száz golsi borosgazda háromszázötven fajta bora.

Matthias Achs meghívta a soproni városvezetést és a régió képviselőit a gálosi rendezvényekre;  kifejtette: készek átadni az eddig megszerzett tapasztalataikat, a további együttműködés bővítése érdekében. Erre jó példa a Fertő-Hanság Nemzeti Park, amely a határ mindkét oldalán a világörökség részévé vált. A régióban együttélő nemzetiségekről szólva elmondta: Burgenlandban osztrák, szlovák, horvát, szlovén, magyar nemzetiségűek élnek együtt jó viszonyban, a jövő Európáját építve. A közös múlt és a sikeres jövő képét senki nem veheti el tőlünk - jelentette ki a Gols polgármestere Sopronban.

tsz  

Kapcsolódó cikkek:

Golsban ünnep a vásár
Pannonia 2002 , nyílik a Golsi Vásár

Burgenlandi Pannon Ősz 2002: bor és gasztronómia a Fertő part osztrák oldalán