CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. július 10., csütörtök 12:46


Lapszemle - 2003 jnius 10.

Forman rendezi a Mrai-m filmes adaptcijt

MNO
Milos Forman rendezsben oktberben kezdik forgatni Mrai Sndor A gyertyk csonkig gnek cm regnynek filmes adaptcijt - rja az origo.hu. Az alkots fszerepeit - kt egykori bartot, akik 41 v utn tallkoznak jra - Sean Connery s Klaus Maria Brandauer alaktja majd, kzs szerelmket, Krisztint pedig Winona Ryder kelti letre. (FigyelNet, origo.hu)Leginkbb az Audikat lopjk
www.nol.hu

Itthon az Audi-tulajdonosok flthetik legjobban az autjukat - ismertette az ORFK legfrissebb statisztikjt a Napi Online.

Magyarorszgon a forgalomban lv mennyisghez kpest arnyaiban az Audikbl lopjk el a legtbbet, minden 59-iket, a 43 ezer autbl. Msodik a Mercedes lett, a harmadik hely a Volkswagenek, kzlk minden 108-adikat vittk el illetktelenek. Lopjk a volt szocialista ipar bszkesgeit is, a listn a nyolcadik helyen a Trabantok, a kilencediken pedig a Ladk llnak - derl ki az ORFK kzlemnybl.

Csak a lopsok szmt tekintve ugyanakkor tovbbra is a Volkswagen a listavezet, majd az Opel s a Suzuki kvetkezik. A negyedik helyen a Renault-k llnak, az tdiken pedig az Audik.

Idn jlius 8-ig az orszgban 4109 feljelentst tettek gpjrm-eltulajdontssal kapcsolatban, ebbl 3370 eset a fvrosban trtnt.
Forrs: Napi OnlineLttatni kvnom a kort, amelyben lek
http://www.hhrf.org/rmsz/

Szervtiusz Jen szletsnek 100. vforduljn az alkothoz mlt megemlkezst rendezett Kolozsvr Rmai Katolikus Szent Mihly Egyhza. Dr. Czirjk rpd rseki helynknek, preltusnak ksznheten vekkel ezeltt ltrejtt a Szervtiusz Mzeum, melyben Szervtiusz Jennek s Tibornak apnak s finak a szobrai mlt keretben lland killtson megtekinthetk. Megplt a Rmai Katolikus Nszvetsg szkhza is, amely a XXI. szzadi legknyesebb ignyeknek is messzemenen megfelel. A csodlatos terem, a tkletes hangosts, a lgkondicionl biztostotta kellemes hmrsklet hozzjrult ahhoz, hogy a megemlkezsen jelenlev nagyszm kznsg a legjobb felttelek kztt emlkezzen a vros nagy szlttjre, Szervtiusz Jenre, aki kitrlhetetlenl berta nevt nemcsak a magyar kpzmvszetbe, de a vilg jelents kpzmvszeinek aranyknyvbe is.

Czirjk rpd nnepi beszdben elmondta, hogy a szobrsz ereklyekszt. Csak a legnagyobb mesterek tudtk megoldani a szobrszat dilemmjt, mvszet s mestersg magas szint tallkozst. Az egyttls elemi szablya egyms rtkeinek megbecslse, s kegyelettel adzni a mlt nagyjainak. Az Isten csodlatosan szp vilgot alkotott, s az embertl fgg, hogy lerombolja avagy megdicsti. A mvszek azok, akik megdicstik Isten teremtett vilgt, s az erdlyiek bszkk lehetnek arra, hogy ez a kt Szervtiusz letmvre is rvnyes.

Az nnepi beszd utn Barabs Ksler Magda egy si egyhzi neket adott el, majd Csori Sndor Kossuth-djas klt elmondta: el kell ismernnk, hogy volt olyan kt vtizednyi idszak, amikor megnyomort vtizedek utn Szervtiusz Jen is kitrhetett a rknyszerttet politikai, kisebbsgi s mvszeti illegalitsbl, megmutatta magt, szobrait, a fia, Szervtiusz Tibor vilgval egytt. Erdlyben, termszetesen, addig is ismertk ket, de mvszetk ott csak vka al rejtett gyertyaknt vilgthatott. Az anyaorszg ocsdsa, dbbenete, rcsodlkozsa, st akarata kellett hozz, hogy a lefojtottsg csndjben pl kt letm megelevenedjen, s rangjhoz mlt helyet kaphasson a magyar mvszet vilgban. Kezdetben sok hazai kpzmvsz ferde szemmel figyelte mindkt Szervtiusz sikert, trhdtst. Npszersgket mindenfle nemzeti mtosszal s az Erdlyben fltmad trtnelmi romantikval magyarztk.

Mtosz s romantika? Brcsak ezek emeltk volna ket! A romantikusnak s magyarkodsnak gondolt kpzetek mgtt nem bearanyozott trtnetek izzottak, hanem a trianoni s a prizsi bke utni Erdly valsgosnl is valsgosabb tragdija. A magyartalants magabiztos eszmje.

Az Apa s Fi testkben hordoztk ezt a tragdit. A tartsukban, a mozgsban, az ltzetkben. s abban is, ahogyan flnztek a Hargitra, a Kelemen-havasokra, a Nagyhagymsra, ahogyan megnztek egy szekren l cski embert, egy temett, egy fldre dnttt dalis ft. Mtermk volt Erdly, a helyszneivel s a sorsval egytt.

Tbben mondtak mltat beszdet: dr. Demeter Ervin orszggylsi kpvisel a hajdani klt bartot, a marosvsrhelyi Szkely Jnost idzte, aki az egykori fogolytrsnak, Szervtiusz Jennek rt versben mondja: Teszi a dolgt / Alkot ember". Megemlkezett rla Hunyadi Sndor, Ks Kroly, Lszl Gyula, Lyka Kroly, Entz Gza. Szba kerlt a Pski Sndor ltal kiadott emlkalbum is, mely Szervtiusz Jen csodlatos munkssgt mutatja be. Alkotsai az erdlyi szellemisget hordozzk magukban; szellemi erejket mindnyjan rezhetjk, ha megtekintjk a Szervtiusz Mzeumot. Az erdlyi magyar sors tudatos vllalst, az erdlyi npi letet fejezik ki. A mvsz felhasznlta a magyar npi dszt s brzol hagyomnyra pl formkat a modern mvszi formanyelv kialaktshoz. j hang volt ez a magyar szobrszatban, ami npi, trtnelmi tudatunk mlyrtegeit jutatta kifejezsre. Visszanylt a tiszta forrshoz, s ennek a csillapt erejvel kvnt hatni a kultrtl elzrt npi tmegekre, az egyszer szkely vagy kalotaszegi parasztokra s a proletr sorsba tasztott vrosi emberekre. Olyan kifejezsi formra trekedett, amely kzrthet mvszi megnyilatkozs, ugyanakkor sajtosan magyar is. Megteremtette a XX. szzadi erdlyi magyar szobrszat legrangosabb alkotsait. Alakjai erteljes karakterek, s a mveibl kisugrz er, mely kzrthetv teszi jelkprendszert, egyarnt fogva tartja az egyszer erdlyi szkelyt, s a vrosi rtelmisgit is. Tmja az rk emberi sors: szlets, munka, hall, ez valamennyi alkotsban sajtosan, sszetveszthetetlenl jelen van.

Ezutn a Flauto Dolce egyttes rgizenei eladsa kvetkezett, majd Szervtiusz Klra felolvasta a Magyar rksg-djas dr. Feledy Balzs letrajzi adatokkal megtzdelt kisesszjt, miutn nhny keresetlen szban megosztotta gondolatait a jelenlevkkel: az anyaorszg szeretett hozta el hozznk s azt a figyelmeztetst, hogy jlius van, s az id, ha lassan is, de neknk dolgozik. A megmaradsra biztat szavait a tmeg hls tapssal ksznte meg. Kulcsr Edit a Budapesti Vrmegye Galria igazgatja tadta Czirjk rpd rseki helynknek, preltusnak a Magyar rksg-dj oklevelnek msolatt.

Ezutn a Rmai Katolikus Nszvetsg krusa kvetkezett Magyary Zita veznylsvel, Szervtiusz Klra szavalata pedig lenygzte a hallgatsgot.

Az nnepsg a Szervtiusz Mzeumban folytatdott, ahol Kalls Zoltn Kossuth-djas nprajzkutat s Kusztos Endre kpzmvsz eleventettk fel a Jen bcsival kapcsolatos emlkeiket. A Concordia Vonsngyes sznvonalas eladsa, valamint Magyary Zita ksretben Borsos Edit npdalai zrtk az nnepsget.

CSOMAFY FERENCNyugtval a Nap-keltt
Hargita Npe, Cskszereda
http://www.hhrf.org/hargitanepe/

A Nvdjhoz mltan mondja a hirdetsben a vastag bets sor, s tulajdonkppen mirt is ne vehetnnk komolyan. A Nap-kelte komoly msor, miniszterek s sznsznk, futballbrk s kpviselk adjk egyms kezbe a kilincset, hogy a reggeli rkban kiltzve, de tsks szemmel ott lehessenek.
Nyilvn, a nzettsg az egyik vonzer, az tven szzalk krli rdeklds a lakossg rszrl, br a reklm megint ravasz, azt nem mondja meg, hogy minek az tven szzalkrl van sz, vagyis ez a szp arny sszesen mgis hny tvnzt jelent. Vlhetleg kibrndt lenne a vgsszeg.
Ennek ellenre valahnyan mgis nzik a Nap-keltt, pedig a reggeli msorok lendlete helyett itt kzpkor, izzadt arcok trsalognak a politikrl, minden ads nyilvnvalan televziellenes, semmit a szemnek" alapon kszl. A magyarzat valsznleg a profizmus. Csakhogy ma mr azt is illik megmondani, hogy a profi miben profi. Egy hetet, gynyr reggeleinket ldoztuk arra, hogy kidertsk: ha nem a televzizsban, akkor vajon miben profi a Nap-kelte nvdjas stbja.

Htf
Bn Andrs igazi kpernys hivatalnok. Lelkiismeretes s precz aktatologat, akit balszerencsjre viszonylag sokan figyelhetnek meg munkavgzs kzben.
Kedlyes s szorgalmas. A szerkesztk ltal rmrt vgtelentett interjkat meggyz felkszltsggel bonyoltja le, de sajnos, ez mg nem garancia arra, hogy bren is tudja tartani nzi figyelmt. Bn Andrs hamistatlan civil. Tud krdezni, figyelni is kpes interjalanyra, csak ahhoz nem rt, hogy mikppen vljon sokrt, erteljes kpernyss. sszessgben vatos ember benyomst kelti, aki szernysgbl vagy egyb megfontolsbl jobbnak ltja szrknek maradni. Htrl htre lel a kamerk el, de mintha ebbl a tnybl semmit sem rzkelne. Egyszeren nem jtt r arra, hogy milyen mdon kell tfordtani a szemlyes rdekldst, a magnemberi jelenltet televzira. gy aztn nincsenek hangslyai, nem tudja irnytani nzi figyelmt, amitl minden mindennel sszeolvad. Bn Andrs persze ettl mg jl rezheti magt. Ez legalbb lthat. Bele-belekrdez egy-egy t rdekl rszletbe, mrikl, mosolyog, mlzik. Olyan, mintha magban beszlne. Mintha anyagot gyjtene sajt hasznlatra. Brmilyen rtatlan kpet is sugalmaz magrl Bn Andrs, ez azrt nem elegns dolog. Kihagyni a nzket a msorbl slyos szerzdsszegs. A nz azonban visszafizet: gyorsan s nyom nlkl elfelejti Bn msorait. Harag nlkl, klnsebb indulatok nlkl, kiss lelassulva s elszrklve kezdjk meg napunkat.

Kedd
Betlen Jnos a civil elemet jtssza, hamisksan mosolyogva rdekldik, hogy akkor most hogyan is van ez? Azt olvastam az jsgban, hogy rossz a turisztikai mrleg. Igazn? Az ember azt vrja, hogy kszlnek a csapdk, mert van az egsz jelensgben valami hamisks, mst mond a szj, s mst mosolyog, de lehet, hogy Betlen tanult a mltbl. Vgl is neki volt egy kprzatos jszakja a vlasztsok napjn, amikor kt ra alatt a biztos Fidesz-gyzelem bejelentsbl kellett gy tigaztania az arct, hogy szinte tapsikolt, amikor kiderlt, hogy az SZDSZ is bent lesz a parlamentben. Hatalmas munka volt, de nem lehet az ilyesmit gyakran megismtelni. Marad teht a naivits s a mindenkinek tetszeni vgys. Az egsz idnknt tlzottnak tnik, amikor Betlen Rpssy Rberttel beszlgetve kptelen flfogni, hogy mirt baj, ha egy miniszter a minisztriummal szerzd cg pnzn utazik Amerikba, hiszen ez lehet egyszer takarkossg is, s anyagi htrny senkit nem rt, akkor alighanem a sulyok kiss el van vetve. Cserbe de ez sem nagy ajndk Deutsch Tamst meglehetsen szabadjra engedi, hossz, monoton s fojtott hang monolgot kell vgighallgatni a metrtervekrl, s a vgn a volt miniszter kap egy bartsgos htbeveregetst, mert tetszik a msorvezetnek, hogy Deutsch elismeri a korbbi kormnyzat hibjt metrgyben. Nem rossz a szerep, amit Betlen Jnos jtszik, ha nem viszi tlzsba. De Csapody Miklssal az urambtym beszlgets odig fajul, hogy egyszeren kptelensg megrteni, hogy ezek ketten mirl trsalognak egyltaln. Valami tskavivket emlegetnek, meg a hozzval tskkat, meg egy tvs kollgt, aki mr nem kollga, gy Betlent semmifle etikai meggondols nem kti... Kirl beszlnek? s kinek? Mindegy, legalbb k jl rzik magukat.

Szerda
Aczl Endre klasszikus antiriporter. Vagy ha gy tetszik, klasszikus publicistaalkat. Egyszeren tlsgosan hatrozott vlemnye van a dolgokrl ahhoz, hogy kvncsi legyen a msokra is. Tudja, milyen vgkvetkeztetsig akar eljutni, leplezetlenl elfogult, a krdsei tbbnyire kltiek, s csak azrt teszi fl ket, hogy az elre sejtett vlasz is elhangozhasson. Ami egybknt a pozitv oldalon azt jelenti, hogy ltalban flkszlt, mr j elre beszerezte az informcikat, de ilyen krlmnyek kztt Aczl Endre szmra a riport ksztse fraszt formasg, nem vr tle semmit. Tbbnyire nem is kap. Mg a msik beszl, nem nagyon figyel oda, emelgeti a lbfejt, mintha kzben zent hallgatna, idnknt belenz a paprokba, hogy azrt a krds-felelet folyamatossga megmaradjon. A ksz vlemnnyel jr biztonsgban azonban benne maradnak a hibalehetsgek, Magyar Blint olyan knnyedsggel hzza ki a fejt a hurokbl, olyan knyelmesen tud sajt hibi s felelssge helyett a Fidesz aljassgrl s a trgyalt esettel semmilyen sszefggsben nem ll, br sokkal slyosabb vtkeirl beszlni, hogy az szinte mr gyans. Pedig az is lehet, hogy Magyar Blint egyszeren csak megtallta a kzs nevezt abban az egybknt nem menthet gondolatban, hogy k mg rosszabbak voltak. De az interj gy sem interj.

Cstrtk
A rossz tanul felel ezt jtssza Forr Tams. Idegesen viselkedik, rngatja a fejt, flnz beszd kzben az gre, az egsz riporteri jelenlte idnknt megdbbent ellenttben van a riportalanyok nyugalmval, holott ltalban ppen fordtva szokott lenni. Hossz-hossz krdseket tesz fl, mint aki llandan attl retteg, hogy baj lesz, nem pereg le a riportalanyra sznt negyedra, s ott marad kukn, krdsek nlkl. Beszlni kell, mert klnben jn az egyes. lljon itt egy derk plda a Polt Pterrel val beszlgetsbl. Forr Tams krdse, sz szerint: Az elmlt egy vben j nhny alkalommal beszlgettnk itt a Nap-kelte msorban, s klnsen a kezdeti idkben tbbszr szba kerlt ez kzttnk, hogy mivel vdolja nt a, vagy mit sugall a jelenlegi kormnyzati politika, mennyire megalapozottak ezek az lltsok, majd egy id utn mr n magam mondtam, hogy grem, most mr ez tbb nem kerl szba. Most meg nem tehetek mst, mint jra s ismt errl kell hogy beszljnk, merthogy tl a leszavazson s az elmarasztalson azrt meglehetsen slyos politikai kijelentsek elhangzottak, koncepcis eljrs Polt Pter ellen, aztn az Orszggyls szgyene, ami trtnt a parlamentben, a msik oldal, teht a kormnyoldal pedig azt mondja, hogy sz nincs politikai boszorknyldzsrl, teht nyilvnvalan oka kell hogy legyen annak, hogy clkeresztben van immr egy ve." Mire a megkrdezett gy vlaszol: Valban gy van, de ht ezt nem tlem kellene megkrdezni."
A nehezen kvethet rtelmen tl sehogy sem lehet meglelni az sszefggst a megkrdezett vlasza s a riporter krdse kztt. Mondhatnak akrmit, Forr csak ttovn fecseg. Mg arrl sincs sz, hogy a riporter egy elre lefuttatott forgatknyv szerint tenn fl a krdseit. Egyszeren csak nem gondol semmit, a hossz krmondatokat azrt futtatja vgig, mert remli, hogy mire a vgkre r, neki is eszbe jut valami rdemi. Tbbnyire nem ez trtnik. Gyakorlatilag nzhetetlen a msor, azok is unjk, akik vendgsgbe jttek. Viszont Forr Tams javra kell rni, hogy nem tesz klnbsget ellenzki s kormnyprti vendgek kztt. Mindenkivel szemben egyformn kszletlen.

Pntek
Pallagi Ferenc tbbszrs htrnnyal indul, de ezek kzl a legfontosabb, hogy nem nll mdiaszemlyisg, az arca nem mshonnt ismers, csak a Nap-keltbl. Neki teht itt kell megcsinlnia magt, ami azzal jr, hogy a tbbieknl flkszltebbnek tnik, csak a msor vgn, a specilis olimpirl szl beszlgetsnl rzdik, hogy itt mr hadova folyik, muszj-anyag, kzgy, amely sajnos a riporter rdekldst nem tudta lektni. Egybknt Pallagi cspsen krdez. Az persze nem mindegy, hogy kit, mert a miniszter kabinetfnkt lemondsra szltani fl mgsem egszen az, mint a minisztert vonni felelssgre, gy a nz nem tudja pontosan, hogy vajon nem csupn a jtszmt nzi, Magyar Blint mosdatsnak jabb szintjt, de ht az jsgr csak azt szorthatja sarokba, aki ott van. A miniszter r egybknt is mr a szerdai msorban megmondta, hogy ez egy mbalh, csuda rti, hogy akkor mirt mondnak le annyian krltte. Furcsa, hogy a riportok mindig hirtelen rnek vget, mintha valaki odamutatn az rt, hogy Ferikm, azonnal hagyd abba", szinte modortalanul kurtn vgja el a msorvezet a szt, mg akkor is, ha utna nincs mit mutatni, csak a szpsges Nap-kelte feliratot. A felkszltsg viszont Pallagi Ferencnl azzal a htrnnyal jr, hogy nem tudja, a nzk nincsenek annyira otthon pldul a monetris politikban, mint , gy elg nehz kvetni a forint sveltolsrl folytatott eszmecsert. Persze untatsnak ez mg mindig viszonylag nvs.

Szombat
Legnagyobb sajnlatunkra Verebes Istvn, a megszokott szombati msorvezet mg htfn, egy szellemesnek gondolt, vgtelenl nhitt ninterjban bejelentette, hogy hetekre szabadsgra vonul. Mondott mg sok egyebet, de mindenbl csak az derlt ki, hogy Verebes r elhasznlta minden szellemi tartalkt. ressge s felsznes okoskodsa tarthatatlann vlt. nmagt legalbb ismeri tudta, mikor kell szabadsgra mennie. gy aztn Aczl Endrnek jutott ez a bulvrosabb nap. szombaton is ppen olyan lezser s bjtatottan agresszv, mint htkznap. Slyos prekoncepcikkal l le beszlgetni egy-egy interjalannyal. Holls Jnossal, a Magyar Rdi alelnkvel pldul olyan trelmetlen s figyelmetlen volt, hogy igazn knnyen trtnhetett meg, hogy az egybknt nem ppen bizalomkelt Holls jval rokonszenvesebbnek tnt a msorvezetnl. (...)

Vasrnap
Lakat T. Kroly riportalanyai arcn az els percekben mindig dbbenet l. Aztn ki-ki vrmrsklete szerint vlt: elkereked tekintetek, megenged mosolyok vagy ppen enyhe srtdttsg ltszik beszlgettrsain. Mi tagads, Lakat T. Kroly nem mindennapi teljestmnyt nyjt a kamerk eltt. elszerepli a tvriportert. Sajt rtelmezsben egy lendletes, harsny s izgatott figurt alakt. Csakhogy jtka annyira tlz s annyira erltetett, hogy mr-mr alig elviselhet. Lakat T. tlhajszoltsga ers kez rendezrt kilt, aki megmondan neki, hogy ezt gy lehetetlen csinlni. Nemcsak azrt, mert vgtelenl komikus, s szmra nagyon elnytelen, hanem azrt is, mert lejtssza a beszlgetsek tmit. Ha beszlget, akkor gyakorlatilag lehetetlensg msra figyelni, mint az elragadtatottsgra. Ami viszont olyan tmny s olyan hiteltelen, hogy az ember inkbb feladja, s nem nz televzit. Lakat T. rajong. Egyszeren le van nygzve mindenkitl, akit elvezetnek. Csurktl, a Val vilg Anikjtl s a stdibl dhkitrsek kzepette kirohan Kornis Mihlytl. Lakat T. mindenkit keblre lelne, nyomna egy puszit a buksijra, s elbabusgatn egy ideig. Taln mg szeretni is lehetne egy ilyen gyantlanul kedves embert, csakhogy ebben a szeretetradatban nincs egyb, mint retlensg s megbocsthatatlan infantilizmus. (...)

Gyrfs
A sport tematikj interjk erejig be-bel producer nem tudja a stdi ajtajn kvl hagyni posztjhoz tartoz eszkzrendszert. Gyrfs Tams rtelmezsben legalbbis a producer magas lrl beszl, trelmetlen, s elszeretettel hasznl fenyeget hangslyokat. Ezzel a slyos flrertssel foglalja el helyt idnknt a riporteri szkben, hogy felkorbcsolja mind riportalanyai, mind nzi indulatait. Gyrfs azt az idejtmlt s meglehetsen egyszer szellemisg riporteri magatartst szereti, amikor a krdez rvid s agresszv krdseivel, a vlaszra nem is figyelve sarokba szortja riportalanyt. Gyrfs egyszerre ggs s pikrt, ami nemcsak azrt baj, mert gy nagyon knny elveszteni a nzk rokonszenvt, de azrt is, mert sztforgcsoljk az interjkat. A raplis primadonnra figyelnk, ahelyett, hogy a trtnetet s az elads egszt kvetnnk. Gyrfs interjiban van valami srt s srtdtt. Mindenesetre elg mrgezett a leveg ahhoz, hogy az ember alig vrja, legyen mr vge a beszlgetsnek. s nem azrt, mert a sportvilg igazsgainak feldertse olyan drmai fjdalmakat okozna a nznek, hanem azrt, mert Gyrfs toporzkolsa s alig palstolt hisztrikussga megviseli az idegeket. Egy magba zrd, sok mreganyagot termel ember ltvnya nemcsak nem vonz, de a nzben bizalmatlansgot is kelt. Nem tudni, hogy szemlyesen vesz-e revansot valami ltalunk ismeretlen gyrt, vagy valban az igazsgot akarja tudni. Amint az ember t nzi, nyilvnvalv vlik, hogy az els verzinak sszehasonlthatatlanul nagyobb az eslye.

*
Az ember hiba nzi rkon keresztl, ll hten t, fradsgot nem kmlve akr hnapokig a Nap-keltt, mgsem lehet megszeretni. Nem lehet, mert hemzseg a hibktl, s radsul az egsz msorelkpzelsen valami riaszt konvencionalits s gymoltalansg l. A Nap-kelte a Magyar Televzi eminens tanulja, akit az osztlyfnkn imd, mert kezes s kiszmthat, de az osztly hallosan utl, mert pipogya s trleszked. A Nap-kelte radsul a kzszolglati televzi egyik legrondbb msora. Maga az szveszt idutazs. A btorok, a grafikai megoldsok, a rovatkezd kpsorok, a htterek, a msorvezetk ruhi, az idjrst elad Prtai Lucia megbzhatan divatjamlt kompli letaglzzk az embert. Egy kispolgri mili kispolgri nyakbehzssal. Erre kzszolglati msort alapozni csak egy ilyen ntudatlan orszgban lehet, mint a mink az utbbi idkben. A Nap-kelte olyan rovatokkal bszklkedhet, mint a kulturlis ajnl Rivalda, melynek narrtora magabiztosan ejti ki Diderot nevnek minden betjt, ezzel is bizonytva, hogy semmi kze ahhoz, amirl megprbl beszlni. Valamint itt lthat reggelenknt az a belfldi turisztikai magazin, amit egy nagykzsgi nkormnyzat falutvje srtdtten visszadobna a msorvezet lenyka alkalmatlansga s az anyagok sutasga okn. A Nap-kelte ppen olyan, mintha bekamerznk egy virgz kisvllalkozs irodit. A titkrn bepipiskedik az l adsba egy kvval, erre a drga elnk rnak szltott Csurka Istvn s Lakat T. hzigazda uracsos gcgssel hllkodni kezd, mire a kisasszony zavartan kiszalad a kpbl. J emberek egy kis televziban szpen elvannak. Nekik legyen mondva.

FY MIKLS, KRAUSZ BARNABSKalapcs alatt Elvis foga
www.gondola.hu

Elvis Presley rajongi elkstek azzal, hogy megrintsk a rock and roll kirlyt a maga testi valsgban, de az igazi hveknek mg mindig juthat belle egy-egy darabka: pldul egy fog, vagy egy hajtincs.

A csillog fehr fogat, amely lltlag valban Elvis volt, a hajfrtt, tovbb Elvis hres bgs- szerelmes dalnak, a Love Me Tendernek aranyozott lemezpldnyt az eBay internetes aukcis cg bocstotta rversre, 100 ezer dollros kikiltsi ron.

Az ereklyk a Florida llambeli Fort Lauderdale-i Yellow Strawberry nev fodrszszalonban voltak 1992-tl ezidig killtva. A tulajdonos azrt adja el ket, mert - szvivje szerint - tlsgosan sokba kerl az Elvis-emlkek biztostsa. A fog amgy korbban Linda Thompson, Elvis egykori bartnjnek tulajdonban volt s mr egyszer elrvereztk. A hajfrtt, amit akkor vgtak le, amikor a Kirly bevonult a hadseregbe, az nekes maga adta ajndkba Joe Franklinnek, egy talk-show hzigazdjnak.

Az eBay szvivje ugyan azt mondta, hogy a web-oldal ltalban tiltja emberi testrszek rustst, de a kivteles knlatot nem indokolta meg.
A fog s a hajtincs eredetisgt az Elvis Presley hagyatk gondozi sem zrjk ki, de nem is lltanak ki rluk, mint valdi Elvis-ereklykrl, bizonytvnyt, s nem kvnnak harcba szllni megszerzskrt.

A jelenlegi tulajdonosrl viszont kiderlt, hogy mr elutastotta egy meg nem nevezett eurpai cg ajnlatt, amely DNS-t akart kivonni a fogbl klnozsi clokra. "Szmra csak egyetlen Elvis ltezik" - mondta a Reutersnek kpviselje.
(MTI nyomn)


Egy vilgvros, ahol a helybliek is otthon vannak - DNP-interj Bcs polgrmestervel, Helmut Zilkkel
Haas Gyrgy DNP - Bcs
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DNP: Kedves Fpolgrmester r, n 10 esztendeig llt az osztrk fvros ln, amely fontos vilgvross fejldtt. Ezt megelzen egy vig Ausztria kultuszminisztereknt irnytotta az alpesi kztrsasg kulturlis lett. Ezen tlmenen is a mvszekkel mindig j kapcsolatban llt. Azt hiszem, nem csak azrt, mert felesge, Dagmar Koller nem csak Ausztriban, hanem az egsz nmet nyelvterleten ismert operettnekes. Elmondan-e, hogyan vlt Bcs ilyen jelents vross, s mennyiben jrult n ehhez a sikerhez?

ZILK: Ez taln tlzs, hogy Bcs az n tevkenysgem alatt emelkedett volna ilyen rangra, ugyanis mr az eldeim is sokat dolgoztak azon, hogy Bcs nemzetkzi rangot kapjon. Taln azzal kezddtt, hogy a msodik kztrsasg idejn, a msodik vilghbor utn, igyekeztnk azokat a negatvumokat levetkzni, amelyek a kt vilghbor kztti idbl maradtak rnk. Bcsnek annyibl is szerencsje volt, hogy Ausztria volt az egyetlen orszg, ahonnt az oroszok 1955-ben maguktl kimentek. Ebbl kvetkezett, hogy a vasfggnytl innen mi voltunk az utols nyugati tmaszpont, amely magval hozta, hogy keletrl s nyugatrl jttek hozznk diplomatk, zletemberek, turistk - vagyis a kt vilgrendszer tallkozsi pontjv vltunk.

Kzben mindent megtettnk, hogy a fvrost elssorban az itt lk szmra tegyk otthonoss, amivel egytt jrt egy sajtos bcsi ntudat kialakulsa. gy tulajdonkppen a klfldiek sem reztk magukat idegennek, mert mindenki tallt a maga ignyeinek megfelel kulturlis vagy szrakozsi lehetsget. Lnyeges szerepet jtszott, hogy sok gondot fordtottunk a krnyezetvdelemre, gy ma Bcs a millis lakossgszmmal rendelkez vrosok kztt a negyedik helyet foglalja el a leveg tisztasga szempontjbl. Vilgviszonylatban szinte a legjobbnak mondhat. 700 km hossz villamos-, metr- s gyorsvast-hlzatunk szintn az elsk kztt van.
A vrostervezs olyan atmoszfra kialaktsra trekedett, hogy Bcsben mindenki otthon rezze magt. Vigyztunk arra, hogy az els kerlet, a belvros, teljes mrtkben megrizze trtnelmi hangulatt. Ez azt jelenti, hogy az reg pleteket folyamatosan feljtjuk, ugyanakkor mshol, a kls kerletekben, modernebb tendencit hagyunk rvnyeslni. De itt is kerltk a hideg, rideg stlus sokemeletes hzak ptst. A vrosban a lakbr mellett bizonyos renovlsi kltsget is fizetnek a lakk, gy bizonyos idszakonknt minden hz feljtsa biztostva van.

Polgrmestersgem idejn rendkvl sokat tett Bcsrt Dr. Kurt Waldheim, amikor az ENSZ ftitkra volt. Tudjuk, hogy ktszer vlasztottk meg erre a magas posztra, s rendkvli propagandatevkenysget fejtett ki, hogy a nhai csszrvros elnyerje mai rangjt. Sajnos igazsgtalanul megrgalmaztk az Egyeslt llamokbl, jllehet kevs olyan politikus llt a vilgszervezet ln, aki annyit tett a bkrt, mint Kurt Waldheim. Tevkenysgnek ksznhet pldul, hogy Bcs ma a vilg hangverseny-fvrosnak szmt, az Operahzban gyakran tbb japnt lehet ltni, mint osztrkot. rdekes mdon 1990-ben, amikor a vasfggny lehullott, tbb, addig Bcsbe telepedett vllalat, kpviselet tette t a szkhelyt Prgba, nagyrszt amerikai tancsra. De Bcs vonzerejt mutatja, hogy ez nem tartott sokig, nhny esztend mlva szpen lassan visszatrtek hozznk, mert ezt az atmoszfrt, a heurigerek vagy kvhzak sajtos, rgi polgrvilgot idz hangulatt csak itt, ebben a vrosban tudtk megtallni.

Ami Bcs kulturlis lett s a magyarokat illeti, nem j jelensgrl van sz, hiszen Lehrtl Klmn Imrig sok mnek a bemutatjt tzte msorra ez a vros. A magyar zsidsgnak ma is jelents szerepe van a zenei kultrnkban. Most is, de nhny vtizeddel elbb is, nem egy kpviseljk kerlt az Opera lre.

n magam mindig kapcsolatban voltam magyar mvszekkel. Aki lt ebben a vrosban, gy mint n is, az nem is tudta magt kivonni - Pozsony s Budapest kzelsge miatt - ennek a kzp-eurpai vilgnak a sajtos hangulatbl. Sokan lltjk, hogy az operett mfaj a monarchia termke, s valban, ha Eurpa ezen rszrl elmegynk, akkor tapasztaljuk, mennyi igazsg van ebben a megllaptsban. Remlem, hogy ezek a vrosok a jvben mg kzelebb fognak egymshoz kerlni. n mg jl emlkszem, amikor - ha egyltaln - t lehetett jutni a vasfggnyn, akkor Bcs s Budapest kztt 6 rig tartott az t, ami ma mr kt s fl rra cskkent. s taln megpl a tervezett j vasti plya, amikor akr egy ra alatt Budapestre vonatozhatunk. Ha az ember a belvrosban stl, fleg vasrnap nagyon sok cseh, szlovk vagy magyar turistval tallkozik, ppen gy, mint ahogy ez a rgi idkben, a szgesdrt eltti idkben volt jellemz.

- 30 -