CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. július 11., péntek 17:38


Győr-Moson-Sopron Megye Kincsei - 182 település természeti, kulturális és épített öröksége

Győr-Moson-Sopron Megye Kincsei 
- 182 település természeti, kulturális és épített öröksége -   

    A Győr-Moson-Sopron megye kincsei című és 182 település természeti, kulturális és épített öröksége alcímű kötet sajtóbemutatójára került sor július elején Győrött, melyet Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés alelnöke ajánlott az érdeklődők figyelmébe.
    A kötet a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács megbízásából, (témavezető Székely Imre, projektfelelős Rab János, munkatársak Csatári Jenőné, Kóbor Szabolcs, Németh Szabolcs) a részanyagokat szolgáltató partnerek - többek között Győr-Moson-Sopron megye 182 települési önkormányzata, Győr-Moson-Sopron megye kistérségi menedzserei, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal (Körmendy János, Serfőző Eszter), a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága (Perger Gyula, V. Szalontay Judit), a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár (Antaliné Hujber Szilvia, dr. Horváth József), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (Szabó Renáta) - közreműködésével,  r. Filep Antal, Deim Péter, Laposa Tibor, Nagy Kálmán, Molnár Balázs, Szabó Béla, Székely Imre fotóinak felhasználásával, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Előzetes Regionális Fejlesztési Programja  támogatásával a gyulai HISZI-MAP Kft készítette, a győri ATLASZ Térkép- és Könyvkiadó Bt. közreműködésével.
 
 A Győr-Moson-Sopron megye kincsei három fő részből áll:
1. településatlasz
2. a természeti, kulturális és épített örökség tárháza
3. eseménynaptár (programajánló)
 
  A kiadvány a Kft. által 1998-ban megjelent Győr-Moson-Sopron megye településeinek atlaszára épül, és tartalmazza a megye összes (182) településének térképét és a települések háromnyelvű ismertetőjét. Az 1998-as egyszerű újranyomtatása szakmailag nem lett volna megengedhető, hiszen sok változás történt az egyes településeken és a megye 8 községgel bővült.

    A Győr-Moson-Sopron megyében található "örökségeink" eddiginél jobb marketingjével kívánjuk megállásra bírni a megyén csak "átrohanó" óriási tranzitforgalmat. A hazai és külföldi turisták számára jól használható 3 nyelvű atlasz megjelentetését tervezzük, amely a megye valamennyi (a frissen csatlakozókkal együtt 182) települését szövegesen és térképekkel bemutatja. A kötet reményeink szerint turisztikai alapmű lesz, amelyre építve számtalan kulturális és idegenforgalmi programot lehet majd a jövőben szervezni.

    Az új atlasz az itt élők és a turisták számára egyaránt fontos közérdekű információkon túl be kívánja mutatni településeink természeti, kulturális és épített örökségét.
    A műemlékekben gazdag települések vidéki városok és a természeti kincsekben gazdag tájaink számtalan látnivalót kínálnak. Mindezeket, továbbá azon turisztikai "kulturprogramokat" amelyekre biztosan lehet számítani (a hagyományosan megrendezésre kerülő különböző fesztiválokat, búcsúkat, városi/községi/tájegységi ünnepeket, stb.) szerepeltetnek a kiadványban.

     A lágy - vízi és kerékpáros - turizmus útvonalainak leírásával ugyancsak programajánló funkciót fog betölteni a könyv a táj és a települések értékeit felkeresők számára (hogy e gazdag kínálatot megismerjék a helyiek és a vendégek, kezükbe kívánunk adni egy tartalmas útikalauzt, amely elvezeti őket a természeti, kulturális és épített örökségeinkhez).
 
A kiadvány műszaki paraméterei:
- méret: B/5
- borító: 350 gr-os karton fóliázva
- bellapok: 115 gr-os műnyomó papír
- kötészet: spirál (cserélhető eseménynaptárral)
(A kiadványnak lesz egy stabil térképes alapú természeti, kulturális és épített része, valamint egy mobil, kiegészítő, az aktuális programokkal bővíthető része.)
 
Mindössze 1000 példány készült, ennyire futotta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán nyert összegből.
(természetesen a megye valamennyi települése, valamint a kötet kidolgozásában közreműködő összes személy és partnerszervezet kap egy-egy tiszteletpéldányt)
 
    Az eredeti szerződés módosításával sikerült megállapodni a kiadóval arról, hogy a megbízó Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács honlapjára felkerülhet a kötet teljes anyaga. Rövidesen tehát bárki tanulmányozhatja településeink térképeit és "kincseit".
 P.Z.