CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. jĂşlius 12., szombat 23:40


Gyújtsd meg a gyertyát!


A jövő kiszámítható

Gyújtsd meg a gyertyát!


A napokban megnéztem a Nostradamusról szóló filmet. Nem tudományos ismeretterjesztő feldolgozás, hanem valódi kosztümös film a különleges férfi életéről.

Régebben viszont valamelyik ismeretterjesztő csatornán egy olyan elemző-dokumentarista féle vegyes műsort láttam, ahol Nostradamus jelentősebb jóslatait kiemelték, és mai okosok hozzászóltak. Közülük az egyik azt mondta: a jövő kiszámítható - és meg is magyarázta, hogyan értette... Hogyne, ha "beledobjuk a gépbe" - ld. alsós matematika-feladatok - a jelen összes adatát, aztán a gép csinál, amit csinál odabent, és ha elég nagydarab gép, vagy összekötött gépek hálózata, akkor egészen jól kiadja a jövőt... egy esetben: ha ezt az egész világot, amiben lélegzünk, zárt rendszernek tekintjük. Ám hogyan tekinthetnénk zárt rendszernek, amikor akár kívülről jövő behatás, akár a rendszeren belül kialakuló váratlan, hogy ne mondjam, véletlenszerű(!) változás - például egy sejtmutáció - teljesen más útra téríti? A világ és annak jövője nem kiszámítható.

Összes zöldek, dugják, kérem vissza, kardjaikat a helyükre, NEM azt akarom ezzel mondani, hogy ami fenyegető negatívum, és már sokan alátámasztották bekövetkezésének nagy valószínűségét - az emberi tevékenység következtében fellépő üvegházhatás, az erdők fogyása miatti gondok stb. -, az nem jelezhető előre, nem "jósolható meg", nem kiszámítható! Egy csomó dolog kiszámítható, bekövetkezte "kikalkulálható", és vagy örülünk neki (egy halványka példa: vitorláshajó kapitánya várja, várja, hogy feltámadjon a szél - a meteorológusok pedig előre jelezték, hogy ekkor meg ekkor valószínű érkezése, és meg is jön, van öröm a hajón, elindulnak végre), vagy tolnánk el bekövetkeztét, akadályoznánk meg, hogy tényleg úgy történjen, és egybefogott, összehangolt cselekvést sürgetünk (ózonlyuk, savas esők, elsivatagosodás).

De mi van a váratlan eseményekkel? Okosok, összes, aki csak megszólalt abban a műsorban! Maradjunk a mindenki által ismert eseteknél: Ki számított arra, hogy 1997. augusztus 30-án Diana walesi hercegnő élete lezárul? Közelítsünk a mához: 2001. szeptember 11. Hol voltak előre adatolva ezen események bekövetkeztének kis mozaikjai? Letapogatható? UTÓLAG persze nem lehetetlen egészen pontosan összerakni a történés-morzsácskákat, és kimutatni, hogy igen, ez ebből és ebből a sokezer motívumocskából következett be, ami ilyen és ilyen régóta gyűlt, gyülekezett, hatott, hatott.... mígnem oda vezett, hogy...

A filmben a titokzatos szerzetes azt mondta Nostradamusnak, gyújtsa meg a szívében lévő gyertyát, és kövesse a saját útját. Tehát a jövővel az egyes embernek is szembe kell néznie, "ki kell azt számítania". De honnan lehet tudni, hogy elszabadul-e a Földön az AIDS vagy a SARS, vagy sem, agyvérzést kap-e az idős szülőnk, vagy sem, és ikreknek adunk-e életet, vagy egyetlen újszülöttnek?

Az egyes ember jövőjóslása egyetlen: hallgat nagy vágyára-vágyaira. A vágy hívogatja magához, csalogatja egyre közelebb és közelebb, elérhető közelségbe a jövőt, mely jövőt pedig percről percre végzett tevékenységével ő maga, az egyes ember "készíti el", teszi jelenbéli valósággá - szlalomozva a nem várt események között, alkalmazkodva az új meg új helyzetekhez.



A kép forrása: http://www.pal.nhmus.hu/kiallitas/ficim.html

Sebők Lili