CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. július 13., vasárnap 19:42


Savaria Történelmi Karnevál


Az isteni Claudius, a legjobb bor és még mennyi minden...


Savaria Történelmi Karnevál


A karneválszínház bemutatja - Hamvai Kornél: Játék az isteni Claudiusról. Premier: augusztus 20., szerda 18:00, esőnap augusztus 21. 14:00. További előadások 21-22-23-án 18:00-kor. Ez utóbbi háromnak nincs esőnapja - ha az előadás elmarad, a jegyek visszaválthatók. Helyszín: Szombathely, Ferences-kert.

Öreg Város Vására: augusztus 20-24. Az Öreg Város Vásárának Szombathely Fő tere ad otthont - 100 kézműves sátor alakítja vásártérré.

A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány az idei évben is megrendezi a Savaria Történelmi Karnevál Borversenyét a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2003. címért. A borversenyen részt vehet Magyarország összes bortermelőjének bármely kereskedelmi forgalomban lévő palackozott bora. Egy bortermelő maximum 3 borral nevezhet. A borverseny ideje: 2003. augusztus 16. Borverseny-szabályzatot és nevezési lapot 2003. július 15-ig a Karneválirodában lehet kérni a Szombathely, Széchenyi utca 1. szám alatt. Tel./fax.: 94 / 510 160. A nevezési díj 1600,- forint. Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2003. augusztus 22. 15:30 - Fő téri nagyszínpad. A verseny fővédnöke Dr. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Idézetek Dr. Ipkovich György polgármester beköszöntőjéből:

"Amikor a Savaria Legio Hagyományőrző Egyesület alapítójaként barátaimmal elkezdtük szervezni a legiót - megküzdöttünk minden egyes páncélért, minden egyes korhű fegyverért, és szorgalmasan bújtuk a történelmi kiadványokat. Az segített át bennünket a nehézségeken, hogy tudtuk: kell egy olyan egyesület Szombathelynek, amely felidézi a város dicső múltját. Ma már a római Legio a karnevál egyik főszereplője, és híre sok helyre eljutott a világba."

"Amikor az ezredforduló tájékán egy maroknyi ember úgy döntött: újraszervezi a Savaria Karnevált - sok kételkedővel, és szintén sok nehézséggel kellett megküzdeniük. De győztek, hála a szombathelyieknek, a karnevált támogató egyesületeknek, cégeknek, szponzoroknak. Augusztusban ismét olyan rendezvényt tarthatunk, amelyre méltán lehet büszke ez a város!"

"Jó érzés ilyenkor látni, hogy a város apraja-nagyja, helyiek és külföldiek gyönyörű jelmezekbe bújva játsszák, élik át történelmünket. Az utcákon honfoglaló magyarok élvezik a muzsikát a reneszánsz ruhát öltött udvarhölgyekkel, a római katona pedig együtt kóstolja a Borok utcájában a hegy levét az avar harcossal. Mosolygó, a hétköznapi gondokat egy időre félretevő emberek, csillogó gyermekszemek, közösen átélt élmények jellemzik a karnevál napjait."

"Jó ilyenkor rácsodálkozni városunkra, mely zsong az utcai kikiáltóktól, a garabonciások - óriásbábosok, vásári komédiások, zenészek műsorától." "Öt nap kulturált, felhőtlen szórakozás, sok-sok program várja a felnőtteket és gyerekeket Közép-Európa legnagyobb történelmi karneválján."

Remélem, hasznos információkkal szolgálhattam! A további részletekről holnap.

Sebők Lili