CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. július 14., hétfő 23:12


Kelták harca, legiók, katapultlövészet, formációs gyakorlatok


Amint ígértem...


Kelták harca, legiók, katapultlövészet, formációs gyakorlatok


Tegnap már beharangoztam a Savaria Karnevált ( http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7501). Amint ígértem, most egy kicsit részletesebben is szólok a várható programokról.

Augusztus 22. péntek, Szombathely, Fő tér: Öreg város vására délelőtt tíztől este tízig. A Ferences-kertben délelőtt negyed tizenegytől Kelták harca a legiók ellen, háromnegyed tizenegykor kelta zene, tizenegykor gladiátorok edzése, fél tizenkettőkor Magor Íjászegyesület - gyalogos íjászat, háromnegyed tizenkettőkor Kassai Lajos - lovasíjászat. Kettőkor legiók, katapultlövészet, formációs gyakorlatok. Négytől felvonulás - végigkacskaringózva az egész belváros utcáin, terein.

Estefelé, este a Fő téren: fél hétkor a Langaléta Garabonciások gólyalábas játéka - szubjektív vélemény, igaz, de nekem a tavalyi előadásuk, a Csodaszarvas legendája nagyon tetszett, biztos, hogy idén is meg fogom nézni a Circuli saurus című műsorukat -, hétkor török népzenei koncert, fél kilenckor artista csoport tüzes műsora.

Este nyolckor a Thököly utcában középkori artista bemutató. Éjjel tíztől ugyanitt: tűzzsonglőr bemutató.

Az augusztus 23. szombati programok közül önkényesen kiemelnék két érdekesnek ígérkező zenei műsort. Mindkettő megnézésére-meghallgatására módjuk nyílik, ha egyikről átsétálnak a másikra. Egy ghanai együttes lép fel a Fő téren, este héttől és fél nyolctól - s ugyanakkor élvezhető szintén héttől és fél nyolctól a Fő tértől pár lépésnyire, az új Levéltár melletti területen egy ír zenei koncert. Ééés ezen a napon hullámzik végig este nyolctól a szokott útvonalon a fáklyás felvonulás, ami alatt nemcsak azt kell érteni, hogy mindenféle korok korhű ruháiban fáklyákkal mendegél sok férfi és nő, hanem meg-megáll ez a séta, és a kisebb-nagyobb tereken különböző bemutatók szakítják meg - tüzes, lovas, vívás stb. -, azután lépkednek tovább, a menet élén haladó zenészek felvezetésével, hogy nem is olyan soká újból megálljanak, és újabb produkciókat legyen módja élvezni a közönségnek. Egy jótanács: nyolc előtt jóval, "nagyon-nagyon jóval" igyekezzenek elfoglalni helyüket egy kinézett poszton (lehet látni az elkerített útvonalat, hol halad majd a felvonulás, napközben módjuk van a kedves érdeklődőknek kiválasztani egy szerintük kedvező pontot), hogy minél többet láthassanak. Nagyszerű, varázslatos hangulata van a római kori katonazene ritmusára a lobogó fáklyák alatt haladó régiruhások menetének az éjszakai városban!!

Tíz órától a Fő térről nyíló kicsi utcácskában, a Belsikátorban, illetve annak "kiöblösödésében" a Gryllus család koncertjét élvezhetik. Itt lesz Gryllus Dorka, Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel és Gryllus Samu.

Tizenegytől a Fő téren a Budapest Klezmer Band lép fel. A vasárnap eseményeiről majd holnap. És ne feledjék, az e cikkem elején hivatkozott tegnapi beharangozóban vannak a szabadtéri előadás időpontjai!! Tessenek odafigyelni, nehogy olyasmit válasszanak e cikk alapján, ami ütközik azzal az előadással, amire be szeretnének ülni! A Játék az isteni Claudiusról című darab főszerepét Jordán Tamás játssza, Seneca Bezerédi Zoltán, de itt lesz Hollósi Frigyes, Egri Márta és Gőz István is. E szabadtéri előadásról is holnap mesélek bővebben.

Sebők Lili