CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. július 18., péntek 06:26


Jó benne - vagy meneküljünk?


Behálózták. Úgy érzi, mintha pókhálóba keveredett volna...


Jó benne - vagy meneküljünk?


A háló, a befontság, körbefontság nyelvünkben kellemetlen hangulatot hordozó fogalomkör - a szabadság korlátozottságát fejezi ki; valami kényszert, ahonnan menekülnénk, de nem tudunk.

Az internet mint háló nem késztet menekülésre, azaz nem kellemetlen - ám ugyanúgy rabul ejthet, mint bármely szenvedély. A vasúthálózat, a légiközlekedés, az autóbuszjáratok szövevénye szintén egy-egy hatalmas háló, miként az a sokféle üzletlánc vagy bankhálózat is. Ezektől szintén nem akarunk menekülni, dehogy! Minél tökéletesebb hálószerű működésükben vagyunk érdekeltek.

A háló... a láthatatlan... a bűnözők szövevénye... a terroristáké... a megfoghatatlan... Benne vagyunk? Része vagyunk? Már a menekülésen kellene törnünk a fejünket? Vagy még csak súrolgat minket?

A Béres-cseppek nagytekintélyű feltalálója egy alapvető biológiai elvet használt fel (eredetileg növénytani) kutatásai kezdetén: minden mindennel összefügg. Ebből következik ugyanis, hogy ha a növény valamely ásványi anyagból túlzottan keveset, vagy szinte semmit nem vehet fel, pedig szüksége lenne bizonyos optimális mennyiségre a szervezetének ebből - a többi felszívott ásványt is ennek az egynek arányában fogja csak hasznosítani.

Nemcsak egy élő szervezetben, de az egész Világegyetemben is igaz a minden mindennel összefügg elve. Ne lépjünk azért, mégse, akkorát, maradjunk a Földön. A lehető legkézenfekvőbben a telefon példáján láthatjuk igazolva: egész Földünkre kiterjedően megállja a helyét ez elv.

Előnyünk is, hátrányunk is lehet e hálózatosság: elvégre minden jóban van valami rossz és viszont. A mindenkinek előnyös hálózatok - internet, telefon, bank stb. - egyszer csak "fogják magukat", és összeesküsznek ellenünk egy-két (vagy egy-két tucat) machináló alaknak tulajdoníthatóan. A hackerek és crackerek az internetet, az internetnek egy-egy ágát, az internethez kapcsolódó szolgáltatásokat tehetik tönkre - ezáltal milliók életébe avatkozhatnak be, egyértelműen azok hátrányára. Miért cselekszik ezt? Itt már kétfelé ágazik az út. A: csak úgy, heccből. B: bűnözők vagy terroristák zsarolásának, nyomásának következményeképp.

Hogy egészen személyes legyek: én, Sebők Lili, egy ponton teljesen egyértelműen "kapcsolódom" (összefüggök vele...) a XX. század nagy matematikusához, az ezrek által (általam is, természetesen) tisztelt Erdős Pálhoz. Erdős Pál és Rényi Alfréd 1959-ben közölték korszakalkotó cikküket, mely a véletlen hálózatokról szólt - és én abban az évben születtem. Ennyi az "összefüggés" - de létező, valós véletlen kapcsolat.

Hogyan függ össze az új vírus, a SARS - mely (jelenleg úgy tudjuk) a keleti végekről származik - a nyugati civilizációjú államok városai közül épp Torontóval; az angol klubcsapat (futball) a fiatal orosz üzletemberrel, aki megvásárolta; a paksi üzemi botlás a fokföldi ibolyával?

Új tudomány született, Kedves Olvasóim, a hálózatok tudománya. Akit e téma részletesebben is érdekel, Albert-László Barabási Behálózva című könyvét olvasva elmélyedhet a hálózatos gondolkodnivalókban. A szerző arról szól benne: "Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben?"



A kép forrása: http://www.cs.elte.hu/erdos/

Sebők Lili