CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. jĂşlius 19., szombat 23:13


Volt egy ember


Több, mint ezerötszáz cikket publikált ötszázhetven társszerzővel


Volt egy ember


Etele út 55. (budapesti hír) Játékháló nyílik a Budapesti Művelődési Központban (BMK - XI. kerület) a nyári szünidő közepén. Hat összekötött gépen tesztelhetik képességeiket a játékosok. A játékok fejlesztik a reagálókészséget, a játékos gondolkodásmódot és a logikai készséget is, emellett nagyban hozzájárulnak az informatikai jártasság megszerzéséhez. Július 21-25. között 10-16 óráig ingyenesen próbálhatók ki a játékok és így tovább, olvasom a hírt.

Logikai készség... Volt egy ember (sajnos, hogy már csak volt - 1996-ban hunyt el ugyanis), Erdős Pál matematikus, akinek e készségből igen-igen bőven adott a teremtés.

Ezerötszáznál is több matematikai cikket írt. Köztük egy másik magyar matematikussal, Rényi Alfréddal közösen több, mint harmincat, köztük azt a nyolcat, amelyik először tette fel a kérdést a történelemben: hogyan jönnek létre a hálózatok? Az általuk adott válasz pedig megteremtette a véletlen hálózatok elméletének alapjait. A probléma a matematika Euler által felfedezett ágához, a gráfelmélethez tartozik. A pontokból és a pontokat összekötő irányított szakaszokból álló grafikus ábrát gráfnak nevezzük. A pontok a gráf csúcsai, a vonalak a gráf ívei.


Hogyan vélekedett Erdős Pál a világról? Szerinte a matematikai igazságok rajta vannak az abszolút igazságok listáján, és mi csak felfedezzük őket. Személyiségébe is is betekintést enged, hogy tudjuk: azt "feltételezte", Isten szeret kockázni. (Albert Einstein ezzel homlokegyenest ellenkező véleményen volt: "Isten nem rulettezik a világegyetemmel.")

Erdős és Rényi volt az, aki felismerte, hogy a valódi gráfok rendkívül bonyolultak. Gráfoknak tekinthetjük például a telefonvonalakat, de az élő sejtet is.

Erdős Pál nem csupán matematikai munkássága miatt híres, de egy hozzá kapcsolódó fogalom, az Erdős-szám miatt is. Erdős a több, mint ezerötszáz cikket ötszázhetven társszerzővel publikálta. Ezek az emberek páratlan dicsőségként élik meg, hogy munkatársai lehettek. A matematikusok Erdőshöz fűződő "kapcsolatuk" jelölésére vezették be az Erdős-számot. Neki magának nulla az Erdős-száma. Azoknak, akik írtak vele cikket - 1. Akik Erdős egyik társszerzőjével írtak cikket, Erdős-számuk 2. és így tovább.

Gondolhatjuk, milyen büszkék azon tanítványok, akik bárhol a világban hallgathatták előadását! Lányom tanárát tanította. A hír 1996 szeptember 20-án bekövetkezett haláláról mélyen lesújtotta. Egész órán csak róla mesélt a diákoknak... és mindenki látta, mennyire felindult a szomorú hírtől.

A zseniális gondolkodású, kedves különc vajon mit kezdene a számítógépekkel, ha bekukkantana oda, az Etele út 55-be, a Budapesti Művelődési Központba? A gyerekekkel biztosan rendkívül figyelmesen bánna!

"Minden, ami emberi, akár rossz, akár jó, előbb-utóbb véget ér. Kivéve a matematikát." (Erdős Pál)



A kép forrása: http://www.cs.elte.hu/erdos/

Sebők Lili