CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2003. jĂşlius 22., kedd 23:48


II. Brassó-Sopron Faiparos Diáktalálkozó

II. Brassó-Sopron Faiparos Diáktalálkozó

    A Brassói Faipari Egyetem 25 hallgatója részvételével július 21-25 között zajlik a II. Brassó-Sopron Faiparos Diáktalálkozó Sopronban.
    Az erdélyi magyar hallgatók kezdeményezésére, hagyományteremtő szándékkal útjára indított találkozót tavaly tíz soproni résztvevővel Székelyudvarhelyen tartották.
 

    Horváth Balázs, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke a talákozó céljáról szólva, elmondta: a brassói egyetemen román nyelven folyik a mérnök-képzés, ezért a szakmai tapasztalatcsere az erdélyi magyar diákoknak a faiparos szakma gyakorlati problémái és azok megoldásai, valamint új technológiái mellett, a anyanyelvi szakkifejezésekkel való ismerkedés jó alkalma is. Természetesen a kölcsönös szakmai tapasztalat-szerzés mellett személyes, baráti kötődések is kialakulnak, és a rendezvényt a szervezők a későbbi nemzetközi kapcsolatok kiépítése szempontjából is fontosnak tartják.
    A határon túli magyarsággal való szorosabb kapcsolat kialakítását és ápolását is szolgálja a diáktalálkozó, amelynek mai nyitó rendezvényén a II., III., IV. évfolyamos erdélyi vendégeket és az egy végzős hallgatót a soproni Polgármesteri Hivatalban is köszöntötték. Sopron és a diákság kapcsolatáról Németh Éva irodavezető beszélt a vendégeknek, akik a négy napos programjukon a szakmai előadásokon kívül a ,,fások" hagyományaihoz és szakmájához kötődő múzeumokat, helyeket látogatnak meg, kirándulnak majd a Taródi várhoz és Károlyi-kilátóhoz,  nótaestet tartanak az Egyetem Botanikus Kertjében,  Tapolcán a parkettagyárat, valamint a Falco forgácslap gyárat és Ake szerszámgyárat is megtekintik, és ,,természtesen" megkóstolják majd a soproni borokat is.
 

A faipari mérnökhallgatók soproni találkozóját a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Dékáni Hivatal, a soproni Polgármesteri Hivatal, valamint több cég között a Sweedwood Kft., az Ake Szerszámgépgyár is támogatta.

A diáktalálkozó, amelynek a szervezők folytatását tervezik, a péntek esti szakestéllyel zárul.