CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. jĂşlius 23., szerda 15:24


Megjelent a VÁRhely 2003. nyári száma

Megjelent a VÁRhely 2003. nyári száma
Kultúra-Művészet-Irodalom-Kritika

    Megjelent a VÁRhely IX. évfolyamának 2. száma.
A kulturális-művészeti-irodalmi-kritikai kiadvány nyári számának képanyaga,– két tucat színes kép – valamint két írása a tíz éve elhunyt Gergácz Berta festőművésznek állít emléket.
    Egy kosár baba a címe Kovács-Gombos Gábor emberközeliségében és személyességében hiteles és őszinte visszaemlékezésének. A művésznő teljességigényéről szólva mondja, a szintén képzőművész társ Gergácz Bertáról: ,,Őt nem elégítette ki az, hogy minden gondolat, probléma megragadásának, megjelenítésének művészi eszköze egy életen át az olaj, a vászon legyen. Számára a mindent körülvevő, hihetetlen mennyiségű anyag és az ősi technika annyira izgalmas volt, hogy azokban kívánt kiteljesedni. Mondhatnám, szinte fordítva alkotott: az anyagok és a formák diktáltak neki megoldásokat, szinte sugallták a mondanivalót és a kompozíciót....Neki az anyag egyszerűen megsúgta, hogy mit csináljon. Egészen közel állt a természethez. Hogy voltaképpen mi a természet, azt persze nehéz pontosan megfogalmazni, de ha fűt, fát, virágot, szelet, napot holdat, vizet, szárazat, nőt, férfit, gyereket jelent, akkor az bizonyos, hogy ezekből ő sokkal többet érzett, mint más.
    Betti munkáinak egy része nem ismert, mert a jellgükből adódóan egyszerűen nem bemutathatók. Amint vitrinben helyezünk el bizonyos tárgyakat, azoknak azonnal végük van, elveszítik "töltésüket", mert csak életteli környzetben, a természetes közegükben "működnek". A lényegükhöz tartozik, hogy emberi testhez simuljanak vagy egyszerűen csak mellettünk legyenek; a tárlóban halottá válnak. Így aztán, ami az utókor számára a kiállításon bemutatható, az kizárólag a szűkebben értelmezett képzőművészeti anyag, a képek. Pedig azok Betti életének csak szeletkéi".
Az Emléklapokban a Vargha Zsuzsa lejegyzésében megjelent íráson kívül Martos Gábor Húsz éve, nyolc, éve, tíz éve című írása – a korábban meg nem jelent – 1983-as ,,bemutatkozó", és a várostól és annak közönségétől ,,búcsúzó" 1995-ös tárlatmegnyitók szövegeivel és visszaemlékezéseivel idézi meg Gergácz Berta alakját.
    A VÁRhely Tükör és ablak fejezetében Gülch Csaba, Videcz Ferenc, Mogyorósi Erika, Hárs Ernő versei, Fecske Csaba, Kalász István egy-egy elbeszélése, Molnár József novellája, és Csulak Ervin emlékiratsorozatának újabb, 21. része olvasható.
    A Közelképben a 75 éves Adorján Attilával Tóth Éva, a Körmendi Galéria egyik létrehozójával, Körmendi Annával Wehner Tibor beszélget. Az Évnegydben a hanyi táj festőjére, Ányos Imrére (1929-1997), a művész kapuvári kiállításán elhangzott megnyitóval, Büki Attila emlékezik, a Premierben Kövér Tamás Csehov és Pirandello szabadkai felfogásban címmel Kosztolányi: Aranysárkány előadásáról ír. Az Olvasónaplóban négy műről közöl recenziót a VÁRhely: Mogyorósi Erika: Máglyák a tejúton kötetéről Büki Attila, Bősze Balázs: Naplórészletek -ről Zentai László, Kubinszky Mihály: Emlékképek a 424-esről Lovas Gyula, Simon Géza Gábor: Mindhalálig gitár kötetéről Iván Csaba írása olvasható.

*
    A VÁRhely megvásárolható Sopronban és Győrben a Rábahír, Szombathelyen, Kőszegen, Veszprémben, Pápán és Tapolcán a Bakonyhír hírlapárúsítóhelyein, továbbá Sopronban a Cédrus könyvkereskedések boltjaiban; Budapesten az Írók Boltjában, Mosonmagyaróváron az Origó könyvesboltban, a továbbiakban Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Pécsett, Szolnokon, Egerben, Békéscsabán, Debrecenben, Szegeden is kapható a kiadvány, amely megrendelhető és előfizethető az Edutech Kiadó soproni címén (9400 Sopron, Magyar u. 2.), illetve a varhely@sopron.hu e-mail címen.