CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2003. július 24., csütörtök 21:40


Borverseny a régiónkban

Borverseny a régiónkban

    A termelők és a kormányzati támogatási rendszer összefogásának jeles példájaként került megrendezésre 2003.július 4-én Vas megyében, Kőszegen a II. Nyugat-dunántúli Regionális Borverseny.
    A nevezési szabályok szerint csak azok a borok vetélkedhettek, amelyek előzetesen a borvidéki vagy a megyei versenyen az oklevél kategóriánál jobb minősítést szereztek.
    Ennek megfelelően 64 termelő 141 tétele küzdött, 23 fajtát képviselve: a versenyen 76 fehér és 65 vörösbor jelent meg. A bírálat során 1 tétel került kizárásra.
    A zsűrizés 4 bizottságban folyt. A végső döntést a Dr. Urbán András, Bicskeiné Somfai Zsuzsanna, Molnár Tibor, Veress János, Dr Vaszari László és Cserkuti István szakértőkből álló elnökség hozta meg.
    A megmérettetés fehér száraz, vörösbor, rozé és késői szüret kategóriákban történt.
    Az eredményhirdetésre a díjak és a különdíjak átadására július 13-án került sor Kőszegen a Jurisics vár lovagtermében. Itt hangzott el Molnár Tibor a hegyközségi tanács elnökének szakmai értékelésére az elmúlt évről és a verseny szakmai tapasztalatairól.

Molnár Tibor, a hegyközségi tanács elnöke 
(cyberpress archív fotó)

    Az elnök elmondta: 2002-ben soha nem látott cukorfokot produkált a borvidéken a kékfrankos.
- A 19-22 magyar cukorfok után azt gondoltuk nagy minőség születik, de sajnos aránytalanul csökkentek a savak, a borban nem a rubin vörös szín dominált hanem a túlérett szőlő következtében a barnába hajló színek jelentek meg. Tanulság: hogy ha az évjárat nagy ígéretet mutat fokozottan kell koncentrálnunk a szüret idejének kijelölése során a cukor és a sav arány harmóniájára - fejtette ki Molnár Tibor.
    Az FVM Agrármarketing Centrum Kht. Nyugat-Dunántúli Regionális Irodája által kezdeményezett versenyen az elnökség 10 tétel közül választotta ki a 3 Champion- díjas bort
A fentiek szerint : fehér száraz kategóriában a neszmélyi Szöllősi Pincészet Chardonnay /2002/ bora, késői szüret kategóriában a soproni Vincellér MSP Kkt. Zenit /2001/ bora, vörösbor kategóriában a soproni Iváncsics-Roll Pincészet Cabernet sauvignon /2001/ bora nyerte el a Nyugat-Dunántúli Régió Legjobb Bora címet, amit a jövőben a palackon jogosult feltüntetni.
    A Kőszeg és Környéke Hegyközség , a helyi önkormányzat által támogatott versenyt és a díjátadó rendezvényt a soproni székhelyű Bormarketing Műhely Közhasznú Társaság szervezte.

Keglovich-Bednárik