CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. július 24., csütörtök 23:58


Lapszemle 2003. jlius 24.

Rgik nlkl nincs EU-pnz
www.magyarhirlap.hu

Tbb szzmillird forint rtk unis tmogatstl eshet el az orszg, ha nem sikerl minl hamarabb s zkkenmentesen fellltani a megyk helyett ltrehozand rgikat. Lapunk gy tudja, augusztus 6-n a kormny el kerlhet a kzigazgatsi reform.

A magyar kzigazgats talaktsa szerepelt az MSZPSZDSZ-kormny programjban, igaz, gretknt olvashat volt 1998-ban a FideszFKGPMDF-kabinetben is. A tervezet elksztsrt s az elzetes egyeztetsekrt felels gh Attila politolgus szerint a trvnyjavaslatot 2004 tavaszn a parlament el kell terjeszteni, s egyttal tbb ktharmados trvnyt (alkotmny, nkormnyzati trvny) talaktani.
Az egyik legnagyobb fejtrst a megyerendszer rgikk talaktsa okozza, pedig az EU-val kttt szerzds 24. fejezete elrja az orszg bels kzigazgatsi hatrainak fellrst.
2007. janur 1-jtl a ht magyarorszgi rginak nemcsak nvleg, hanem szervezetileg is fel kell llnia. Mivel az EU ezen a tren igen szigor mint azt a jlius 16-n Brsszelben elfogadott dokumentum is jelzi , a magyar kpviselknek nemigen van ms vlasztsuk, mint hogy az szi lsszakon gynevezett "eldntst hozzanak.
gh szerint ez azrt szksges, mert az EU hrom vet szn egy dnts megfelel htternek kidolgozsra, s gy a hatrid ppen 2007. janur 1-jn jrna le.
Rengeteg politikai s presztzsrdek tkzik a rgik felosztsakor, mondta gh. Az egyik legfontosabb, hogy felllhat-e nllan Nagy-Budapest rgija, amelyben a fvros mellett az agglomerci is helyet kapna. gh tmogatja az elkpzelst.
Pl Tibor, a Belgyminisztrium politikai llamtitkra viszont tegnap azt mondta: a trca elterjesztsben Budapest s Pest megye egytt alkotja a kzponti rgit. Pl szerint az elkpzels mg vltozhat.
Nem tudok olyan kormnyzati trekvsrl, amely szerint Pest megye gymond eltnne a trkprl mondta a Pest Megyei Kzgyls alelnke, hangslyozva: a kormny augusztus 6-n trgyal a reform alapkrdsirl. Gulys Jzsef szerint a Nagy-Budapest koncepci elhibzott, mivel gy elesne az orszg az agglomerciban l mintegy 300 ezer ember utn jr unis tmogatstl. A lakosonknti vi 200 eurs tmogatst azon rgik kapjk, ahol az egy fre es GDP nem ri el az unis tlag 75 szzalkt: Budapesten pedig elri.
Boross Pter korbban azt mondta, hogy az a kormny, amelyik hozznyl az vszzados megyerendszerhez, buksra van tlve. Most gy tnik, inkbb az a kormny szedheti a storfjt, amelyik ezt nem teszi meg: EU-s forrsok nlkl ugyanis a gazdasg aligha fejldhet, rgik nlkl pedig nem kapunk egy vasat sem.
gh Attila a volt miniszterelnk hagyomnytisztel aggodalmait megrti, de tlznak tartja. Tapasztalatai szerint a megyk igen fogkonyak az j rendszerre. A
felbukkan konfliktusok lnyege nem abban rejlik, mi lesz megyink tradicionlis magyar neveivel, hanem hogy melyik telepls milyen kzpontokat, jogostvnyokat vehet t az eddigi megyeszkhelytl, illetve az llamtl.
Az ugyanis nem csak megoldhat, de kvnatos is, hogy a kormnnyal kzvetlen kapcsolatban lev rgikzpontok mellett gynevezett trsszkhelyek is m?kdhessenek. gy aztn jutna feladat Kaposvrnak, Szekszrdnak, Nyregyhznak, Kecskemtnek, Szolnoknak, Bkscsabnak, Sopronnak is. Ilyen pozci lehet pldul a rgifejlesztsi gynksgek fenntartsa.
A reform nem sznteti meg a megyket, azok tovbbra is intzmnyfenntartk maradnak, m dntshoz szerepket elvesztik mondta Pl Tibor.
Bizonyos szempontbl a rgi nll letet lhet, s komoly sszegeket hasthat ki a kltsgvetsbl: a rgik szerepe az uniban igen sokrt, szmos feladatot tvesznek az llamtl. Regionlis kezelsbe kerlhet krhz, egyetem, kzlekedsfejleszts vagy krnyezetvdelmi beruhzs is. Persze az orszgos szablyozrendszer kialaktsa vltozatlanul a minisztriumok hatskre lesz, s a kifizetsek is csak a Pnzgyminisztriumon keresztl trtnhetnek, de a nagyobb nllsg komoly manverezsi lehetsget biztost a rgiknak.
Nincs flnivalja Nyregyhznak, ha a rgikzpont nem funkcikat vesz el a megytl s a vrosoktl, hanem minisztriumi feladatokat vesz t mondta Csabai Lszln polgrmester. gy vli: ha a rgik kialaktsa azt jelenti, hogy mindent a kzpontba kell vinni, akkor azt a reformot nem szabad tmogatni. Debrecen vitathatatlanul az adminisztratv s a tudomnyos let kzpontja. De mirt lenne pldul vzgyi vagy munkagyi kzpont is, mikor "rvizek s 20 szzalk krli munkanlklisg Szabolcs megyben van?
"Joguk lesz klnbzni mondja gh Attila. Msra van szksg Gyrben s a nyrsgi tanyavilgban. Az adott rgi maga dntheti el, mit s hogyan fejleszt, kapcsolatait hogyan alaktja. A megykhez kpest a rgik funkcija s feladatkre sokszorosra n a minisztriumi hatskrk tvtelvel, a fejlesztsekhez adand nagyobb nrsz biztostsval.
gh szerint az irnytsval ksztend tervezet nem szeretn az talaktsba belekeverni a vlasztsi trvny reformjt. gy vli, ez mr tl sok lenne, s vgl az egsz folyamat megrekedne.
Viszont szerepel majd benne a e-kormnyzs s a finanszrozsi reform.
Az is bizonyos, hogy a megyei kzgy?lsek megsz?nnek, helyket regionlis kzgylsek veszik t. Megyei szint vlaszts sem lesz, ezek helyt taln regionlis prtlistk veszik t.
A regionlis nkormnyzatok kpviselit a lakossg vlasztja. Hossz ideje folyik a vita arrl, mikor legyen az els regionlis nkormnyzati vlaszts. A BM politikai llamtitkra szerint a mostani kormnynak 2006-ig el kell ksztenie a vlasztsokat, a dnts azonban mr az jonnan felll kabinet kezben lesz.
December 1-jig az Eurpai Uninak akkreditlnia kell a rgik felosztst. Az id teht rvid, a parlamenti vita viszont nagy lesz. s akkor mg nem beszltnk a kltsgvetsrl s az adtbla talaktsrl.

Vrhatan 170 kistrsg lesz

Telepls, kistrsg, rgi a kzigazgats reformja ezt a hrom szintet klnbzteti meg. A kistrsgek kialaktsrl v vgig kell megegyeznik az nkormnyzatoknak. A BM informcii szerint vrhatan 165-170 ilyen jn ltre. A fszably: a kistrsg megyehatrokat tlphet, m rgihatrokat nem. A kistrsgek egyebek mellett terletfejlesztsi s llamigazgatsi (pl. okmnyirodk fellltsa) feladatokat kapnak.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Megyeszkhelyek csatja

A rgik kzl szak-Magyarorszg kzpontja Miskolc, szak-Alfld kzpontja Debrecen, Nyugat-Dunntl Gyr, Dl-Alfld Szeged lesz.
Kzp-Dunntl esetben Veszprm s Szkesfehrvr ll versenyben. Meglehetsen kiegyenltettek az erviszonyok mondta a szkesfehrvri nkormnyzat gazdasgfejlesztsi irodjnak vezetje, Szsz Andrs. Fehrvr gazdasgi ercentrum, m Veszprmmel szemben nincs egyeteme, s utbbi taln az egszsggy szempontjbl is jobban ll.
Dissy Lszl veszprmi polgrmester szerint a kzpontban lakk a brkn rezhetik majd az elnyket: oda teleplnek majd az llami intzmnyek, hivatalok, s vlheten sok cg is.
Nem tartom eldnttt tnynek azt, hogy melyik vros lesz a dl-dunntli rgi kzpontja mondta Kaposvr jegyzje, Kki Zoltn. Kaposvr elssorban a regionlis trskzponti cmben gondolkodik. Ugyanakkor a vros vezetse korbban jelezte, hogy alkalmasnak tartja a vrost a centrumszerepre. Ha fldrajzilag nzzk: Kaposvr ppen a rgi kzppontjban tallhat jegyezte meg. Ugyanakkor hangslyozta: nem lehet minden regionlis hatskrt a kzpontokba tmrteni, clszersgi alapokon kell ezeket megosztani.

Dobozi Plma, Grczy ZsoltRovsrs
www.gondola.hu

Egyre nagyobb az rdeklds a szkelyek si rsa, a rovsrs irnt. Mikzben nhny romniai magyar politikus a helysgnevek rovsrssal val kirst javasolja a teleplsek bejratnl, Gyergszentmiklsn a vroskzpontban nem mindennapi mdon npszerstik az si rst.

Gyergyszentmiklson rovsrs-versenyt hirdettek meg, de nem mindennapi mdon. A feladvnyokat a vroskzpont frissen festett szemeteskukin tettk kzz. A megfejtseket egy Magyarorszgon l, volt gyergyszentmiklsi lakos e-mail-cmre kellett bekldeni. Br a vetlkednek mindenki rlt, a feladvnyok elhelyezst illeten megoszlott a vros kzvlemnye. A gyerekek krben nagy sikere volt a versnynek, hiszen a gyergyszentmiklsi cserkszek az idei szamosjvri rovsrs-versenyen is elkel helyezseket rtek el.Megelzhettk volna szeptember 11-et?
www.mno.hu

Udvardy Zoltn
Valsznleg megelzhetek lettek volna a szeptember 11-i terrortmadsok, ha a hrszerz s biztonsgi szolglatok, CIA s az FBI jobban egyttmkdnek ez ll tbbek kzt abban a vaskos kongresszusi jelentsben, mely ma kerlt az amerikai trvnyhozs kt hza el.
Amerikai csapatok Afganisztnban. Szeptember 11-e volt az indok
A 900 oldalas jelents lesen tmadja a Kzponti Hrszerz gynksget (CIA) s a Szvetsgi Nyomoz Hivatalt (FBI), m nem ltja egyrtelmnek, hogy a hrszerzk kezben olyan vitathatatlan bizonytkok jutottak volna a kzelg tmadsokrl, mit azt az amerikai mdia szuggerlja vli a BBC, mely mr a dokumentum bemutatsa eltt rteslt annak egyes rszleteirl.

A dokumentum mr a mlt decemberben elkszlt, m kongresszusi ismertetsvel csak most kerl a szles nyilvnossg el. A legfontosabb krds, melyet flvet, hogy mikppen lehetett volna megakadlyozni a gpeltrtket tettk vgrehajtsban. pp ez a krds, melyet vgl jelents nyitva hagy, tbbek kzt a szad-arbiai szlak feltrsnak hinyossgai miatt.

Az amerikai hadsereg egyik kigett jrmve Bagdad utcin. Egyre kevsb vilgos a cl s az indtk
Mg a felttelezsek szerint az al-Kaida terrorszervezethez tartoz elkvetk kzl 15 szad-arbiai llampolgr, a jelents 28 oldalnak nyilvnossgra hozatalt a Bush-adminisztrci nem engedlyezte. Ezek a rszletek Szad-Arbival s ms klfldi kormnyokkal kapcsolatos kitteleket tartalmaznak.

A jelents ksztje, a demokrata prti Bob Graham, a kt hz egyestett vizsgl bizottsgnak egyik vezetje George Bush kihvja akar lenni a jv vi elnkvlasztsokon. Graham most azzal vdolta Busht s az amerikai kormnyzatot, hogy vdi a klfldi kormnyokat.Terz anya nevt levdtk
www.nepszava.hu

Szerzi jogilag vdett lett a "Terz anya" megnevezs. A kifejezs, illetleg a betsor kereskedelmi cl felhasznlshoz ezentl a kalkuttai nvrek rendjnek engedlye szksges. Ugyancsak vdett a felebarti szeretetrl elnevezett katolikus apcarend jelkpe, a rzsakoszorval krbefogott Fldgoly, melynek kereszt lthat a kzepn. A Nobel-bkedjjal kitntetett Terz anya lete sorn tiltakozott nevnek engedly nlkli hasznlata ellen. II. Jnos-Pl katolikus egyhzf oktber 19-n avatja szentt az 1997-ben, 87 ves korban elhunyt apct. (Npszava)Drer hzban magyarul is beszlnek
www.nepszava.hu
Nrnberget tutazban, rokonltogatknt vagy ppen egy krnykbeli nyarals keretben keresik fel a turistk. Az gynevezett Eurpa-kanal partjn fekv vrost mr 1050 - ben Norinberga nven emltik. Minden vben nemzetkzi jtkkilltsnak ad otthont. Drer s Sachs vrosa kereskedelmi s gazdasgi kzpont. Aki viszont idt szn r, valsgos mvszet-s stlustrtneti kpesknyvben tallja magt. Ks romntl, a gtikn s a a barokkon t a modernig megtallhat itt minden. A gtikus St. Sebaldus templom cscsvei alatt orgont hangolnak, koncertre kszldnek. A sznes vegablakokon cskokban tr utat a fny. Kcsipke szeglyezi a szenteltvz tartt, tmjn szaga bdt el. A kapun faragott koponya, kilpve szemnket bntja a fny, bent a hideg falak kztt a jtkony flhomly feledteti a knikult. Nem messze ide a vr. Monumentlis plete hatvan mterrel a vros fltt rkdik. A X. szzad vgn alaptottk, majd a palotarsz a XII. szzadtl 1460-ig plt. Bstyirl a ltkp lenygz. Macskakves ton jutunk le a kis utccskkba, hamarosan a Drer hznl talljuk magunkat.

Magyar sz fogad. A hz egyik alkalmazottja a rzmetszeteket kszt Zsfia (itt Sophia) Aradon szletett. Mesli, mindennap jnnek magyar ltogatk. l Drer egykori dolgozszobjban s megvsrolhat rzmetszeteket kszt. A szomszd szobban fametsz mutatja be mestersget, itt ajndkba adjk az elkszlt mvet. gnes Drer a mester felesge "kalauzol" vgig a hzon. Nmetl, angolul, olaszul s franciul hallhatjuk a hz trtnett, Drer munkssgt. Albrecht Drer apja a Bks megyei Ajtsrl szrmaz aranymves vsrolta a hzat 1509-ben. Nem messze a Jtkmzeum, amelyet egy 17. szzadi polgrhzban rendeztek be. Rvid stval hamarosan a folypartra rnk, az tiknyvek szerint ez a vros leghangulatosabb rsze. A foly fl plt hzak kpeslapra kvnkoz ltvnyt nyjtanak. szak-Velencjnek tartjk a vrost, (az egyiknek) nem vletlenl, a kvt ennek megfelel ron mrik, a folyparti kvzban. A St. Johannis-Friedhof temetben Hans Sachs s Albrecht Drer is nyugszik. A Borraktr kzpkori tmbje a nyugati szigetcscs hdjra plt. Itt van az egykori Hhrlak is. Apr ablakai a hdra plt hzon sejtetik egykori funkcijt. Ehhez csatlakozik a Vztorony. A Germn Nemzeti Mzeum a nmet kultrtrtnet legnagyabb gyjtemnye. Van itt paraszti hztartsi eszkz, szobabels, patikk, kori rgszeti killts, s itt tallhat a vilg legels fldgmbje 1492-bl.

Ha idnk engedi, tegynk egy kirndulst a kzeli Rothba. A vroska renesznsz kastlyrl - Sloss Raitbor - nevezetes. Idszaki killtsokat tartanak a barokk termben, jelenleg - augusztus vgig - Hundertwasser mveivel tallkozhat a betved turista. Egybknt a vrosban folyamatosan fesztivlokat tartanak, egyik templomban kpzmvszeti killts lthat, estnknt hangversenyek hallhatk, szombatonknt a ftern kpzmvszeti kirakodvsr van. A kzeli pihenhely Rothsee, homokos partjval sok-sok turistt csalogat ide. A kristlytiszta t, az erdk, a patakok, a tiszta, komfortos kempingek igazi kikapcsoldst, pihenst grnek.

A zene kedvelinek igazi csemege a kzeli Bayreuth. Liszt Ferenc lakhznak kertjben, a zeneszerz szobra rkdik. A Hofgartenben, virgok, szkkutak, szobrok, kis hidak, pavilonok sejtetik a vros egykori hangulatt. Itt a kertben nyugszik Liszt lenya Cosima, s frje Richard Wagner. A rla elnevezett parkban ll a Festspielhaus az 1900 frhelyes Wagner-sznhz, amely jliusban s augusztusban a Wagner-fesztivl sznhelye.

Szab Kinga


Oprah, Superman, s Pong a legek ura - Az amerikaiak kzz tettk ikonjaikat, mi meg a mieinket
www.axel.hu

    Ikon: ha egy farsangon ikonnak ltzl, akkor sokan rismernek a jelmezre. Elvis s Superman ilyen szempontbl abszolt ikon. Az amerikaiak azonban mg ikonabb ikont is tudnak. A tengerentlon sszelltottk az amerikai populris kultra 200 legnevesebb figurjnak listjt, amelyen mg Lady Di is rajta van. Mivel magyar nevek nem szerepelnek rajta, mi is megprbltunk sszerni prat. Nem ment.
    Ikonnak lenni felelssg. Az amerikai populris kultra ikonjnak lenni ennl sokkal tbb.
    Az ikon nemcsak pldakp, hanem a sz eredeti jelentshez idomulva egy knnyen beazonosthat, kls jegyei, ltzkdse, vagy viselkedse alapjn felismerhet, karakteres figura, aki lehetleg egy klvrosi lakkzssgnl tbb ember szmra jelent valamit.
    Az ismrveket sorolva azon egyedek kre, akik ikonknt szba jhetnek, egyre szkl. A magyar viszonylatban  mg inkbb igaz ez. Az amerikaiak szavazssal ssze tudtak lltani egy 200 fogalomfs listt, amelyen az jvilg meghatroz, korszakalkot figuri kaptak helyet.

    Els helyen az Onassis-vagyonnl is vastagabbnak mondott intzmny, Oprah Winfrey vgzett a kznsg szavazatai alapjn. A hlgy nagy hats talk-show vezetknt s az amerikai nemzet jelkpes pszichoanalitikusaknt lthat minden nap a televziban, s mg Superman-t is lenyomta a legek viadalban.
    A lasztexdresszes hs csak a msodik legnagyobb emblma Amerikban, de Elvis Presley-nl npszerbb.
    Tom Cruise megelzi Marylin Monroe-t
 
    Madonna-Marilyn: 2 in 1
     Az ikonlista negyedik helyezettje Lucile Ball komika, amg Tom Cruise s alatta Marilyn Monroe kszkdik a dobogs helyekrt. Hiba.
    Madonna ellenben bebizonytotta, nem flsleges lland szfordulatknt az "emerikent" hangoztatnia a pj, a ljf vagy ms sz jelzs sszetteleknt.
    Az nekesn a 7. pop ikon, megelzve Michael Jacksont, aki legfeljebb gyerekeit kpes kilgatni  a luxuslodzsrl.
    Kettejk kztt azonban Michael Jordan s Diana hercegn is helyet foglal, noha ez utbbirl letrajzri azt lltjk, valjban nem amerikai szlets. John Lennonrl hasonl plyetykk keringtek, br ismerjk a Dakota hz trtnett is. A Beatles mindenesetre a 12. helyen ll a populris kultra ikonjai kztt.
    Spielberg a hszas lista egyetlen filmrendezje

    Alul, de rajta
       A top hszban olyan egynisgek vltjk egymst, mint Steven Spielberg, aki vekre elre meghatrozta a jtktrendeket (az elemmel vilgts ujj E.T. babra ki ne emlkezne?), Jennifer Lopes, aki az anorexia-kultuszt trlte el valamint Muhamad Ali, Bill Clinton s az isteni Britney.
    A popkult listn szz alatt szerepel - nmileg mltatlan helyen - Jimi Hendrix s nmileg mltn Queen Latifah. Bill Crosby viszont a 30. helyet bekkelte ki, s ezzel 31. helyre tasztotta Eminemet. Monika Lewinskyt az amerikai np, Clintontl jl elvlasztva a 161. helyre tette.
    Nagy gondban vagyunk viszont mi magyarok, ha arra tesznk erfesztseket, hogy meghatrozzuk a hazai ikonokat. Akiket tisztelnk, azok nem ikonok a sznak abban az rtelmben, ahogyan az amerikaiak hasznltk.
Akik viszont felismerhetek s ikonok, azok nmaguk pardii.
 
Nlunk leginkbb irnia-ikonok vannak
    Az axel.hu szerkesztsgnek gyjtse alapjn ilyen rtelemben jellegzetes figurk nevei sajnos meg sem kzeltik a ktszzat, s sorrendet is kptelensg fellltani kztk.

    Mit vlasztannk?
     Ha lenne ilyen lista, Fsy dm elkel helyet rdemelne, mert valami egszen jfajta, meglep szrakoztatst hozott be a kztudatba. Anettka pedig sajt magt, mint olyat.
    Dvnyi Tibor, az internetes frumozk jra-definilsa miatt, Gyurcsok Jzsef a rekord-ideje mkd s nyilvnosan le nem buktathat kuruzsls adottsga miatt, Pong s Fekete Pk a knnyzene fogalmnak liberalizlsrt tett erfesztse miatt lehetne ikon.
    A nem nmaguk pardii kategriban Kollth Gyrgy alkotmnyjogsz is djazott lehetne, amirt a gumicsont szt visszaemelte a verblis kultrba s Antal Imre azrt, mert kitallta Nyomasek Bobt.
    Fodor Zska, mint a legnpszerbb szappanopera-dizz szerepelhetne a jegyzken, ahol Villm Gza az nbizalom ikonjaknt kapna helyet. Nlunk azonban ez ennyire kicsiben megy.

Amerikai ikonjai
1. Oprah Winfrey 2. Superman 3. Elvis Presley 4. Lucille Ball 5. Tom Cruise 6. Marilyn Monroe 7. Madonna 8. Michael Jordan 9. Princess Diana 10. Michael Jackson 11. Friends Cast 12. The Beatles 13. Jerry Seinfeld 14. Steven Spielberg 15. Jennifer Lopez 16. Muhammad Ali 17. Mickey Mouse 18. Bill Clinton 19. The Brady Bunch 20. Britney Spears