CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. július 27., vasárnap 15:06


Vitézavatás Ágfalván - képriporttal -

Vitézavatás Ágfalván

A Vitézi Rend Észak-dunántúli Törzsszéke eskütételére került sor szombaton Ágfalván.
Az esemény, amelyen öt vármegyéből huszonkilenc vitézejelöltje tette le esküjét a Szent Korona vezette díszmenettel kezdődött: több mint kétszázan vonultak végig Ágfalva főutcáján az 1921. évi nyugat-magyarországi felkelés első hősi halottjának, Baracsi Lászlónak, emlékművéhez, ahol Bács-Kiskun megye székkapitánya, dr. Juharosné v. Molnár Piroska helyezett el koszorút, majd harangszó közepette előbb a római katolikus templomban tették tiszteletüket a Szent Korona és az eskütevők. Németh Attila főtisztelendő köszöntőjében Szent György példáját állította a vitézek elé: a harcot és a bátorságot , a hitben és a tettekben való vitézséget.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, és Veszprém megye vitéz-jelöltjeinek eskütétele a település evangélikus templomában felemelő és hagyománytisztelő szertartással egybekötött ökumenikus istentisztelet keretében zajlott.
Koszorúzás a Baracsi-emlékműnél

A jelenlévőket v Wágner Géza, Ágfalva polgármestere köszöntötte:
,,Tisztemből adódóan sokszor járok a parlamentben és mindig elérzékenyülök amikor a Szent Koronát látom. Most csak nehezen találok szavakat, amikor a Szent Korona itt van Ágfalván. Hálás vagyok vitéz Woth Imre Nemzetes Úrnak, kedves rendtársamnak, aki a koronaőrség parancsnoka, hogy elhozta nekünk ide Ágfalvára államalapító nagy királyunk, Szent István koronáját."

Wágner Géza a továbbiakban szólt az általa ,,történelmi zászlónak" nevezett, közel 100 éves magyar zászlóról:
,, Ezt a zászlót 1921-ben tűzték ki az állomás épületére, akkor amikor Ágfalva magyar maradt. És ezt a zászlót kitűzték az állomás épületére 1946 áprilisában is, hogy elbúcsúzzon attól az 1300 ágfalvitól, akiket arra kényszerítettek, hogy elhagyják szülőföldjüket, mert a magyar nyelven kívül németül is beszéltek. Amikor ebbe a zászlóba másik címert kellett volna tenni, ezt a zászlót hazavitte a vasutas. Felesége ruhásszekrényben őrizte, de minden év március 15-én elővette. Mikor Szabó néni már nagyon idős volt, ezt a zászlót rábízta egy jó magyarra, rudjára feltekerve a garázsban tartották. Szabó néni minden év március 15-én elzarándokolt a zászlóhoz, a garázsban meglengették és Szabó néni elszavalta a Nemzeti Dalt. Mikor ezt a történetet meghallottam, egy új zászlót vittem Bagarus János bácsinak, ezt a régit pedig elhoztam a hivatalba, ahol azóta is őrzöm - ,,történelmi zászlóként". Biztos vagyok abban, hogy rendünk új tagjai mindnyájan ilyen jó magyarok." - mondta Wágner Géza a megjelenteknek.
v. Hunyadi László főkapitány

A Vitézi Rend főkapitánya v. Hunyadi László főkapitány köszöntőjében szólt arról, hogy a vitézség a lelki-szellemi életben megvalósuló vitézséget, a közéletben való vitéz viselkedést, és mindenkinek önmaga legyőzésének vitézségét jelenti; ez utóbbi harc a legnehezebb, mondta a főkapitány, aki kiemelte: Ágfalvát, ezt a nyugati végeken található kis települést milliónyi kapocs fűzi a magyarsághoz. Kívánta: a harmadik évezred elején érkezzen el az az idő, amikor a településen honoló megnyugvás és béke által a fejlődés minden feltételét ki tudják használni az ágfalviak, akik mindig tisztességgel állták a történelem kisebb, nagyobb viharait.

Vitéz Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetségének Elnöke köszöntőjében a magyarság és a vitézség kapcsolatáról szólt. Hangsúlyozta: emberi értékek és a magyar nemzet szolgálatára tesznek esküt az eskütevőt.
- A vitézek mindig tanúságát adták annak, hogy különbséget tudnak tenni a jó és a rossz között, a felemelő és a lehúzó, az ígéretes, és a lesújtó között. - mondta Patrubány Miklós, aki felhívta a figyelmet mindazokra az értékekre, amelyek megőrzése kötelessége minden vitéznak, és igaz magyar embernek, amelyek között van a nemzeti kulturális örökségünk legdrágább kincse a magyar nyelv.
Legyenek szószólói a vitézek a gyermekvállalásnak, nemcsak azért, mert az Isten, hanem azért is, mert jelenleg nem háborús cselekmények, hanem a gyermekáldás hiánya miatt pusztul a nemzet.

Patrubány Miklós átadja Ágfalvának a Rákóczi-zászlót

A nemzet szellemi, testi, lelki étrékei fölött őrködőkhöz szólva fejlette ki a MVSZ elnöke, hogy a Trianon által a magyar nemzetet módszersen előkészített módon gyilkoló erők – tv-műsorok, lélek és tudat-romboló oktatási programok, az igazság mellé beszélő sajtó által – még ma változatlan szándékkal működnek., amelyekkel fel kell venni a harcot.
- A magyar nemzetnek igazság-központú, méltányosság-központú és tisztesség-központú értékrendszerrel kell élnie, ezért a feladat annak a táradalomnak a megteremtése, amelyben helye van az igazságnak, a méltányosságnak és a tisztességnek, ez jelenti az esélyt a magyar nemzet túlélésének - mondta Patrubány Miklós, aki beszédében a Magyarok Világszövetsége nevében megkövette a térségből, és Magyarországról kitelepítetteket; Tamási Áront idézte ,,aki embernek kevés, az magyarnak alkalmatlan".
- Legyen ez a magyar nemzeti büszkeségre és kiteljesedésre ösztönző pillanat a kegyelet pillanata is, ezért megkövetem azokat a német honfitársaikat, akiket a magyar állam kivetett magából. Voltak olyan nem magyar anyanyelvű állampolgárok, akik jó magyarok voltak.

Koszorúzás a Millenniumi Emlékműnél

Ajándékot is hozott Patrubányi Miklós, a magyar nemzet világméretű egységét jelképező Rákóczi-zászlót zászlót, amelyet a Rákóczi szabadságharc 300. évfordulója tiszteletére indított útjára a Magyarok Világszövetsége.
- A zászló birtoklása bátorítsa Önöket hagyományaink ápolására, amelyeket a tudás eszközeivel ötvözve állítsanak nemzetünk szolgálatába. - mondta a zászló ünnepélyes átadásakor a MVSZ elnöke.
A Vitézi Rend felvételi bizottságának határozatainak ismertetése, és az ünnepélyes eskütételt követően – Magassy Katalin, evangélikus lelkész, Németh Attila római katolikus plébános és Simon Kálmán református lelkész által tartott – ökumenikus istentiszteletre került sor, amelyet az ágfalvi Millenniumi emlékműnél tartott koszorúzás követett.
Az eseményen v. Wágner Gézát, a Vitézi Rend Észak-Nyugat Dunántúli Csoportja soproni alcsoport vezetésével megbízott vitézi hadnagyát a Vitézi Szék Bronz érdemkeresztjével tüntették ki.
T.É.

Képriport


 

Kapcsolódó oldal:
A Vitézi Rend honlapja

Az Ágfalván tartott vitézavatás filmre rögzített eseményeit az érdeklődők megvásárolhatják a soproni székhelyű H&H Televíziótól. Az eseményről készült videofelvétel megrendelhető a televízió 99-311-084-es telefonszámán, vagy e-mail-címén: info@hajnal-hegyi.hu.  

A vitézi eskütétel fotói (Bárány Zoltán fotóriporter)
Ágfalva 2003. július 26.