CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. jĂşlius 29., kedd 19:37


A testvérvárosból érkezettek egy hetet töltenek vendéglátóiknál

Japán fiatalok Sopronban

Japán fiatalok Sopronban

    Sopronba japán testvérvárosából, Kazunoból érkezett két felnőtt kísérő társaságában az a négy diák, akik a két város közötti diák-csereprogram keretében ezúttal egy hetet töltenek soproni vendéglátóiknál.
    A vendégeket a soproni Városháza dísztermében a város nevében Hruby József alpolgármester köszöntötte. A két város közötti együttműködés a kulturális területen túl a gazdasági, valamint az ipari területekre való kiterjesztése, továbbá a város lakói közötti barátság elmélyítése egyaránt célja a jelenlegi városvezetésnek - mondta az alpolgármester.

Köszöntés a városházán

    Komagamine Szigeru, a japán vendégek vezetője Kazuno polgármesterének üdvözletét hozta. A soproniakhoz intézet üdvözlővelélben Kazuno polgármestere kiemelte az 1985 óta kötött együttműködési szerződés tavaly májusi testvérvárosi szerződéssel való megerősítésének jelentőségét, amely – a nemzetközi kapcsolatokban a jövőben kamatoztatható – diák-csereprogram, valamint a japán nyelvtanítási programokon keresztül a két város és ország további együttműködési lehetőségei előtt is utat nyit.

    A japán nyelvet elsajátító soproni diákok, valamint a Sopronba érkező, magyarul is tanuló, japán tanárok hídat képeznek Kazuno és Sopron, a távoli szigetország és Magyarország között - áll a levélben, amelyben Kazuno polgármestere egyúttal meghívta Sopron város vezetését egy jövő évi kazunoi látogatásra.
Komagamine Szigeru Kazuno polgármesterének levelét olvassa fel

    Komagamine Szigeru, Kazuno külkapcsolataival foglalkozó küldötte a cyberpress-nek elmondta az európai kultúrában a legnagyobb hatást az tette rá, ahogyan az európaiak a kulturális, történelmi értékeiket, hagyományaikat védik. Húsz évvel ezelőtt járt először Európában, az akkor látottakhoz képest szembetűnő a fejlődés, a első látásra a rengeteg új gépkocsi tűnt fel. A japán tanulóknak meg kell szokniuk az új környezetet, ami nem lesz nehéz, hiszen a családoknál megszálló diákokat igaz vendégszeretettel fogadták a soproniak.
    Kovács Ágnes Kapuváron lakik családjával, és oda viszi vendégét, Wada Yokot, akinél Japánban a berzsenyis diák tavaly már eltöltött 5 napot. Ágnes három éve tanul  japánul, a vendéglátás pedig a viszontlátás örömén túl és egymás jobb megismerése mellett a további nyelvgyakorlásnak is jó alkalma.

Wada Yoko és Kovács Ágnes

    Kurucz Anett széchenyis diák két éve tanulja a japán nyelvet. Eddig még nem járt a keleti szigetországban. Vendége a 16 éves Eri Anbo, akinek egyik kedvelt foglalatossága az olvasás. A japán lány eddig a leginkább azon lepődött meg, hogy az ásványvízben buborékok vannak..., egyébként meg úgy véli, hogy a magyaros ételekkel nem lesz semmi  gondja, amiket eddig kódtolt, az mind nagyon ízlett.

    A ,,hivatalos", szervezett programokon kívül a vendéglátók maguk külön is gondoskodnak arról, hogy vendégeik a lehető legjobban érezzék magukat és a legtöbbet lássanak Sopronból és környékéről. Yokot a Balatonra,  Anbot pedig lovagolni is elviszik soproni vendéglátóik.

Kurucz Anett és Eri Anbo

    A soproni városnézés és múzeumlátogatás mellett Kőszegre is ellátogatnak a japán vendégek; a felnőtteknek borkóstolóban is részük lesz, továbbá budapesti
kirándulás, a Fertő tó és környékével való ismerkedés, a Páneurópai Piknik helyszínére és Fertőrákosi kőfejtőbe tett kirándulás is szerepel programjukban, amelyet még teljesebbé hajókirándulás, az Esterházy kastély megtekintése, valamint a Mozart és Haydn -hangversenyen való részvétel tesz.

T.É.