CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. jĂşlius 30., szerda 13:47


Judit


Levágta a fejét

Judit


Kedvelt, szép női név viselői a ma névünnepüket tartó Juditok. Júdeából származó nő a szó jelentése a Ladó féle utónévkönyv általam birtokolt régebbi kiadása szerint.

Ha a Tolnai Világlexikona 1927-ben megjelent nyolcadik kötetének 20. oldalán nézünk Judit után, ezt olvashatjuk: "Judit, népszerű zsidó hősnő, a ma ismeretlen Betulia város megmentője. Midőn a babiloniai Nabukadnezár király fővezére, Holofernes ostrom alá vette a várost, kiment az ostromlók táborába, s ott szépségével elcsábította a fővezért, leitatta, s mikor mámorosan elaludt, levágta a fejét. Ennek láttára az ostromló sereg szétfutott. Judit alakját mind a költészetben, mind a képzőművészetben sokan örökítették meg."



A kép forrása: http://www.planet-tegel.de

Az Ábel - Zsuzsanna Képes Bibliai Lexikonból kicsit bővíthetjük ismeretünket: "Judit könyve a héber és a protestáns Bibliába fel nem vett ószövetségi könyv." A név jelentését is másképpen magyarázza: "Judit héberül Jehudit, magyarul zsidó nő." És a történet leírása után a zárómondat: Judit a népéért hősiesen kiálló, bátor, áldozatra kész zsidó nő példaképe lett.

Az alábbi modern alkotás készítője, Judith Podmore a sokkal békésebb nők egyikeként áll előttünk.



A kép forrása: http://www.evogallery.org

A főoldal-kép forrása: http://www.chmuellerco.com

Boldog névnapot, kedves Juditok!

Sebők Lili