CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. augusztus 06., szerda 21:24


Nemzetiségek Fesztiválja

Nemzetiségek Fesztiválja
Kulturális és gasztronómiai bemutató a soproni kisebbségi önkormányzatok szervezésében

    Sopron város kezdeményezésére a helyi kisebbségi önkormányzatok szervezésében Nemzetiségek Fesztiválját rendezik meg Sopron Fő terén augusztus 22-én, pénteken.
 

Hruby József alpolgármester és Hanzséros Ágnes főtanácsos a programok sikerét reméli 

    A Fő téren zajló esemény illeszkedik abba a koncertekből, zenés előadásokból, toronyzenéből álló programsorozatba, amelynek célja a belváros életét mozgalmasabbá tenni, oda hétvégeken látogatókat vonzani.
    Örömmel mondtak igent a bolgár, a cigány, a görög, a horvát és a német kisebbségi önkormányzatok a soproni önkormányzat a soproni nemzetiségek kulturális és gasztronómiai bemutatkozásának lehetőséget adó kezdeményezésére. A rendezvényt Sopron önkormányzata is támogatja, amiről Irinkov Dimiter elnök (Bolgár Kisebbségi Önkormányzat), Sárközy Béla elnök (Cigány KÖ), Szabó Pálné (Görög KÖ), Grubits János alelnök (Horvát KÖ), Krisch Magdolna elnök (Német KÖ), valamint Hruby József alpolgármester együttműködési megállapodást írt alá.
 

Irinkov Dimiter, Krisch Magdolna
Sárközy Béla, Grubits János, Szabó Pálné

    Az esemény alkalmából a Városházán tartott sajtótájékoztatón Hruby József alpolgármester elmondta: hagyományteremtő szándékkal kívánja Sopron a környék nemzetiségeinek értékes kultúráját bemutatni, abban a reményben, hogy idővel, akár egy hetes rendezvénysorozattá is kinőheti magát a fesztivál.
    A kisebbségi önkormányzatok jelen lévő képviselői egyenként ismertették az eseményre szervezett programjaikat.

    A péntek délutáni Fő téri programon a Roszica és a Jantra bolgár néptáncot bemutató együttesek mellett, Bangó Margit cigánydal-énekes és a Romantic zenekar is fellép, a Magyarországon vendégszereplő görög Peloponészoszi néptáncegyüttes, valamint a Píreusz Együttes a görög hangulatról gondoskodik majd. A Horvát Kisebbségi Önkormányzat a közelmúltban, a Soproni Ünnepi Hetek alatt rendezett kulturális, gasztronómiai bemutatkozásának tapasztalatával járul hozzá a fesztivál sikeréhez, akik a Kópházi Gyermektáncegyüttest, a Soproni Horvátok Kulturális Egyesülete kórusát és a Kópházi Tamburazenekart hívták meg a rendezvényre. A rendezvényszervezésben a Német Kisebbségi Önkormányzat is gyakorlattal rendelkezik. Ezúttal a Tarjáni Strehli Zenekar vidám, táncos zenéjét ajánlja majd a soproniaknak.
    A kultúrájukat, hagyományaikat bemutató soproni bolgárok, cigányok, görögök, horvátok és németek jellegzetes ételeit, italait külön felállított faházakban kóstolgathatják majd a soproniak.
    A Nemzetiségek Fesztiválja végleges programjának elkészültét követően, azt a Programajánlóban olvasóink megtalálják.
T.É.