CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. augusztus 07., csütörtök 12:51


Az Ikva Rádió hírei


Ágfalván elvi építési engedélyt adtak ki szálloda és élményfürdõ, valamint 1200 személy befogadására alkalmas üdülõfalu létesítésére. A 3 milliárd Ft-os beruházás elõkészítése már folyamatban van.

Ingyenesen hívható zöld számon tehetnek közérdekû bejelentést, panaszt vagy javaslatot a soproniak a Polgármesteri Hivatalban. A munkanapokon hívható telefonszám: 06-80/ 204-322.

Sopron város kezdeményezésére a helyi kisebbségi önkormányzatok szervezésében Nemzetiségi Fesztivált rendeznek Sopronban augusztus 22-én, pénteken. A Fõ téren zajló esemény illeszkedik abba a koncertekbõl, zenés elõadásokból, toronyzenébõl álló programsorozatba, amelynek célja a belváros életét mozgalmasabbá tenni, oda hétvégeken látogatókat vonzani. A rendezvény lehetõséget nyújt a a bolgár, a cigány, a görög, a horvát és a német kisebbségi önkormányzatok kulturális és gasztronómiai bemutatkozására.

Véradás: ma 16.00-19.00 között Iván, Csáfordjánosfa és Répceszemere segítõkész polgárait várják véradásra az iváni Általános iskolába.

A Röhnisch-Foton Sopron - amely nem jogutódja a csõdbe ment Soproni Postásnak - nem szerepelhet a a 2003/2004-es NB I-es nõi kosárlabda bajnokságban. A soproniak beadványt intéztek a ligához, amelyben kérték, hogy indulhassanak az A-csoportban, de ezt a kérést tegnap a Szolnokon ülésezõ kosárlabdázók Nõi Hivatásos Alszövetsége nem tudja teljesíteni, mivel a liga a szabályok értelmében a kieséses-feljutásos rendszer szerint mûködteti a bajnokságot, ez a csapat viszont semelyik bajnokságban nem szerepelt legutóbb, tehát nincs joga rajthoz állni. Füzy András rádiónknak elmondta, hogy nem adják fel, a csapat együtt van és keresik az indulási lehetõséget.

Modern, számítógépes rendszert építenek ki a belépõk és a távozók regisztrálására a soproni vas Villában. Az új tanévtõl csak mágneskártyával rendelkezõ tanulók és dolgozók léphetnek az intézménybe. A rendszer kiépítését egy budapesti cég ajánlotta fel, az iskolát csak a mágneskártyák költsége terheli.

A fertõdi Esterházy-kastély fõhomlokzatánál megkezdõdtek az állványozási munkák. A nyolc-tíz évig tartó kastélyrehabilitáció tervezett harmincmilliárd forintjából idén 350 milliót költenek a renoválásra. A kulturális kormányzat aláírta a hazai mûemlékvédelem idei legnagyobb beruházásáról szóló megállapodást a kivitelezõ cégek képviselõivel.

Új vezetõje lesz a Magyar Turizmus Rt Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának. A jelenlegi igazgató augusztus 15-ig marad posztján. A vezetõi állást valószínûleg megpályáztatják, de az is elõfordulhat, hogy az Országos Igazgatóság pályáztatás nélkül felkéri a számára megfelelõ szakembert.

Fokozott vadveszélyre intenek a szakemberek, mert megkezdõdött az õzek násza, amely augusztus közepéig tart. A statisztikai adatok szerint a vadgázolások tíz százaléka megyénkben történik.

A Stella Sopron Csillagászati Egyesület e hónapban kétszer várja megfigyelésre az érdeklõdõket. Augusztus 9-én napnyugta után a Perseida meteorrajt a Várkerületrõl, 27-én a Földközelbe került Mars bolygót a Lõvér kempingbõl csodálhatják az Egyesület távcsövein keresztül. A meteorraj "sûrûjébe" egyébként augusztus 13-án kerül Földünk, a vörös fényû Mars augusztus közepétõl már látható a déli égbolt alján.