CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2003. augusztus 12., kedd 23:58


Kapolcs, vagy amit akartok...

Kapolcs, vagy amit akartok...

Megszokott forgalmi dugók, hatalmas tömeg, iszonyú mennyiségű program. Így kezdődött – nem túl bíztató előjelek után – a tizenötödik Művészetek Völgye Fesztivál.

Hat falu, nagyvenhat helyszín, közel kilencszáz kulturális esemény.
A számok önmagukban is elkábítanak. Az érdekes programok, koncertek, kiállítások, gyermekműsorok szimpla felsorolása is órákat venne igénybe.
Nagyon idekívánkozik egy rekord megemlítése is. A tavalyi 185 ezer látogatóval szemben idén több mint 200 ezer látogató szívhatta magába a kultúrát.
Márta István első augusztusi, még zsenge de életet sugárzó, Kapolcsot megmozgató négynapos minifesztiválja mára már egy multi rendezvénnyé nőtte ki magát, ami már nem vonhatja ki magát a pénz hatalma alól. Egy olyan non-profit vállalkozás, aminek 137 millió forintba kerül a megrendezése, és amely összegnek a 40 százalékát hat minisztérium biztosította, nem nélkülözheti az aktuális politikusok feltünését.
Sajnos, az idelátogató politikamentes politikusok miatt nem jutottam be a Taliándörögdi Francia Udvarba, egy gyermekelőadáson (!) pedig,  az első sor összes székét lefoglalták a parlament házelnökének és t. kíséretének. Tavaly pedig, éppen a volt igazságügy miniszter babakiállítását nyivánították zártkörű rendezvénnyé a miniszterelnök látogatása miatt. Talán, ha egyszerű szürke polgárként, saját autójukon, családi körben...., nem tudom.

Még szerencse hogy a Gástya árokban ott lehettem, amikor az Iliumi nők első fejezetével megkezdődött a Pensylvanai színház vendégjátéka; Vígántpetenden hatalmas kézművestalálkozó volt, a tehetségkutató színpadon pedig, egymást követték a szárnypróbálgató előadók. Taliándörögdön Szőke András és csapata tágra tárta az Ősök Háza kapuját, Öcsön felsorakoztak a Keleti Szél Fesztivál filmesei, muzsikusai, Pulára beúszott a Bárka Színház, és megnyílt a Pajta Mozgó. Monostorapátiban mindennapos vendég volt a Guzsalyas. Nagyon sok jó programra pedig azért nem jutottam el, mert lehetetlen volt egyszerre hat helyszínen ott lenni, vagy csak egyszerűen nem fértem be.

Ezeknél a dolgoknál talán kevésbé lényeges, hogy a 40 C fokos melegben a multicégek műásványvize mellett még mindig nem lehetett hozzájutni a helyinek mondható, Kékkuti ásványvízhez. A helybéliek és az alkalmi vendéglátók több, kevesebb sikerrel próbálkoztak a vendéglátás minimumát súrolni, és ha ez néha mégis sikerült, akkor az árak visszazökkentettek ebbe az anyagias világba. Itt, ott körbenézve pedig, színes sátrakkal több ezren adtak méltó körítést a völgynek a falusi házak portáin.
A tömeg pedig, csak hömpölygött és hömpölygött fel s alá a kultúra, a kirakodóvásár és a sültkolbászos lángosszag közepette, a máskor oly csendes kis falusi utcákon.
Tanulságok idén is vannak.
Ezekből talán, mindenki levonja a saját következtetéseit, mert ugyan, igaz az a közmondás hogy ,,sok jó ember...", de nem biztos hogy minden lát is. Ami viszont biztos, Völgyfesztivál volt és ha a mindenkori hatalom is úgy akarja, akkor jövőre is lesz. Kár, hogy a közönség igénye és Márta Isván lelkes csapata nem biztos hogy elég ahhoz, hogy életben tartsa az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválját akár rekordok nélkül is.

Széna