CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. augusztus 13., szerda 00:16


A Nyugat-Dunántúli Régió megyei jogú városainak vezetői tartottak megbeszélést Sopronban

Tájékozódás és konzultáció a Pályázati Előkészítő Alap (PEA) döntés előkészítési munkafolyamat jelenlegi állásáról

Tájékozódás és konzultáció a Pályázati Előkészítő Alap (PEA) döntés előkészítési munkafolyamat jelenlegi állásáról

Augusztus 12-én a Nyugat-Dunántúli Régió megyei jogú városainak polgármesterei, illetve alpolgármesterei soproni megbeszélésén Győrffy Gábor, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója tartott előadást.

A Városházán tartott megbeszélésen Nagykanizsát Röst János alpolgármester, Győrt Balogh József polgármester, Szombathelyt Csermelyi András alpolgármester, Zalaegerszeget Dr. Gyimesi Endre polgármester, Sopront Kalmár István alpolgármester képviselte.

A konzultáció utáni sajtótájékoztatón Kalmár István alpolgármester bevezetőjében elmondta:  a Nyugat-Dunántúli Régió  előremutató kezdeményezésének ez a harmadik – nem hivatalos –  találkozója egyben együttgondolkodás a jövőre nézve.
A Pályázati Előkészítő Alap előkészítési folyamatának vizsgálata során a hivatalos előtti, közös álláspont kialakítása érdekében a résztvevők áttekintették a nyerési eséllyel induló saját pályázatokat, valamint az esetleges többszörös jelentkezéseket.


Csermelyi András, Balogh József , Kalmár István, Dr. Gyimesi Endre, Röst János
Balogh József polgármester szerint a találkozó több volt egy szokásos egyeztetésnél, konszenzusos alapon érdemi egyeztetésekre is sor került. A régió öt legfontosabb városának az első körös egyeztetésen figyelembe kellett vennie a megyei, a kisebb városi és a községi érdekeket egyránt.
Sok ötlet és elképzelés érkezett  a megyék, települések részéről, amelyek alkalmasak az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségeinek kihasználására.
A résztvevők hangsúlyozták: fontosnak tartják a regionális szerepkör bővítését, kistérségi fejlesztéseket, a Brüsszelben beadható megfelelő pályázatok, projektek készítése céljából.

Győrffy Gábor
Győrffy Gábor tájékoztatott arról, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács zárt eljárásban tesz javaslatot a Miniszterelnöki Hivatal felé a kulcsfontosságú kérdésekben. A  Pályázati Előkészítő Alapra az országosan 2700 pályázatból a régióból 271 pályázat érkezett, amelyekből 20-25 a regionális operatív programok és infrastrukturális fejlesztések száma, de  a település-rehabilitáció és barnamezős beruházással kapcsolatos pályázatok száma is jelentős.
Az ügyvezető igazgató külön örömét fejezte ki azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban, amely szerint a Pályázati Előkészítő Alapra benyújtott, de nem nyert pályázatok közül a fontosabbakat fel lehessen használni a következő három-négy évben az uniós strukturális alapok elnyeréséhez.

A konzultáció alapján a megbeszélésen résztvevők hangsúlyozták: remélik, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács augusztus 27-ei döntése irányadó lesz a központi döntéshozók számára. A régió  megyei jogú városai csak együtt dolgozva tudják biztosítani a megfelelő helyet a magyarországi régiók között.
Kalmár István szerint, a Walter Dezső polgármester által kezdeményezett Győr-Sopron polgármesteri találkozó történelmi váltás volt a városok viszonyában, amelynek alapján politikai hovatartozástól függyetlenül, pártpolitikán felül a megyei jogú városok együtt képviselik a régió érdekeit.

tsz