CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. augusztus 13., szerda 17:47


Az Ikva Rádió hírei


Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret a Soproni Történelmi Borvidéken. A termelők szerint kiváló minőségű és jó mennyiségű termés várható, amennyiben a következő hetekben lesz csapadék a térségben. A szőlősgazdáktól várhatóan a tavalyinál magasabb áron veszik át a szőlőt.

Négysávos lesz a 84-es főút soproni határátkelő előtti másfél kilométeres szakasza. Az út bővítése a megnövekedett teherforgalom miatt vált szükségessé, hiszen a kétsávos úton várakozó kamionok balesetveszélyessé tették ezt a részt. A munkálatok egyelőre nem okoznak fennakadást az átkelő forgalmában. A másfél kilométeres, kibővített útszakasz a jövőben része lesz a tervezett M9-es autóútnak is.

A hét végén kezdetét vette az immár évtizedes múltra visszatekintő madárgyűrűzés a Fertő tó keleti partján. A szakemberek arra számítanak, hogy a várhatóan több ezer meggyűrűzött madár között ritka fajok is felbukkannak majd.

Sopron város kezdeményezésére a helyi kisebbségi önkormányzatok szervezésében Nemzetiségi Fesztivált rendeznek Sopronban augusztus 22-én, pénteken. A Fő téren zajló rendezvény lehetőséget nyújt a bolgár, a cigány, a görög, a horvát és a német kisebbségi önkormányzatok kulturális és gasztronómiai bemutatkozására.

Az illetékes szakhatóságok részvételével megtörtént a zeneiskola épületegyüttesének műszaki átadása, így megkezdődhetett a költözés a Szélmalom utcai székhelyre. Az épület átalakításának költségei meghaladták az 500 millió forintot.

Ágfalván elvi építési engedélyt adtak ki szálloda és élményfürdő, valamint 1200 személy befogadására alkalmas üdülőfalu létesítésére. A 3 milliárd Ft-os beruházás előkészítése már folyamatban van.

Ingyenesen hívható zöld számon tehetnek közérdekű bejelentést, panaszt vagy javaslatot a soproniak a Polgármesteri Hivatalban. A munkanapokon hívható telefonszám: 06-80/ 204-322.

Pattintott kőeszközök és égetett korsók maradványai kerültek elő a soproni határátkelőnél folyó régészeti feltárás során. A július végén kezdődött útépítési munkákkal egyidőben a régészek is ásni kezdtek, és több ezer éves leletekre találtak, amelyek kiegészítik majd a 10 évvel ezelőtt szerzett ismereteiket erről a térségről. Ugyan most halomsírokra nem kerültek elő, de a korai és középső bronzkori edénytöredékek igazolják, hogy több mint 3 ezer éve Sopron környékén élénk kereskedelem folyt. Az útépítési munkák miatt minden ásatási árkot betemetnek majd, de addig pontosan dokumentálják a feltárás eredményeit.

Modern, számítógépes rendszert építenek ki a belépők és a távozók regisztrálására a soproni vas Villában. Az új tanévtől csak mágneskártyával rendelkező tanulók és dolgozók léphetnek az intézménybe. A rendszer kiépítését egy budapesti cég ajánlotta fel, az iskolát csak a mágneskártyák költsége terheli.

A Stella Sopron Csillagászati Egyesület 27-én várja megfigyelésre az érdeklődőket. a Földközelbe került Mars bolygót a Lővér kempingből csodálhatják az Egyesület távcsövein keresztül. A meteorraj "sűrűjébe" egyébként augusztus 13-án kerül Földünk, a vörös fényű Mars augusztus közepétől már látható a déli égbolt alján.