CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. augusztus 14., csütörtök 18:04


Az Ikva Rádió hírei


Sopron város kezdeményezésére a helyi kisebbségi önkormányzatok szervezésében Nemzetiségi Fesztivált rendeznek Sopronban augusztus 22-én, pénteken. A Fõ téren zajló rendezvény lehetõséget nyújt a bolgár, a cigány, a görög, a horvát és a német kisebbségi önkormányzatok kulturális és gasztronómiai bemutatkozására.

Megkezdõdött a szüret a Soproni Történelmi Borvidéken. A termelõk szerint kiváló minõségû és jó mennyiségû termés várható, amennyiben a következõ hetekben lesz csapadék a térségben. A szõlõsgazdáktól várhatóan a tavalyinál magasabb áron veszik át a szõlõt.

Négysávos lesz a 84-es fõút soproni határátkelõ elõtti másfél kilométeres szakasza. Az út bõvítése a megnövekedett teherforgalom miatt vált szükségessé, hiszen a kétsávos úton várakozó kamionok balesetveszélyessé tették ezt a részt. A munkálatok egyelõre nem okoznak fennakadást az átkelõ forgalmában. A másfél kilométeres, kibõvített útszakasz a jövõben része lesz a tervezett M9-es autóútnak is.

A hét végén kezdetét vette az immár évtizedes múltra visszatekintõ madárgyûrûzés a Fertõ tó keleti partján. A szakemberek arra számítanak, hogy a várhatóan több ezer meggyûrûzött madár között ritka fajok is felbukkannak majd.

Az illetékes szakhatóságok részvételével megtörtént a zeneiskola épületegyüttesének mûszaki átadása, így megkezdõdhetett a költözés a Szélmalom utcai székhelyre. Az épület átalakításának költségei meghaladták az 500 millió forintot.

Bõvül a magyartanárok száma a burgenlandi általános iskolákban. Szeptembertõl egész pontosan két magyar tanárnak tud biztosítani helyet a tartomány. Egyet a felsõõri járásban Városhodházban és egyet a Felsõpulyai járásban lévõ több iskolákban.

Véradás:ma 16.00-18.00 Szakony, Répcevis, Gyalóka polgárai a szakonyi általános iskolában, 18.30-20.00 Zsira lakói a községi kultúrházban. Augusztus 18-án hétfõn 17.00-20.00 között Pereszteg lakóit várják véradásra a Faluházban. Augusztus 23-án szombaton 11.00-tõl 19.00 óráig vásárlói véradó napot tartanak a Tesco hipermarket parkolójában.

Augusztus 18-tól, hétfõtõl, új helyén, a Várkerület 43. szám alatt mûködik a Vöröskereszt Soproni Szervezete. Az augusztus 26. és 27-re meghirdetett elsõsegélynyújtó vizsgák még a régi helyen, a Hátulsó utcai helyiségben lesznek.

Ingyenesen hívható zöld számon tehetnek közérdekû bejelentést, panaszt vagy javaslatot a soproniak a Polgármesteri Hivatalban. A munkanapokon hívható telefonszám: 06-80/ 204-322.

Modern, számítógépes rendszert építenek ki a belépõk és a távozók regisztrálására a soproni vas Villában. Az új tanévtõl csak mágneskártyával rendelkezõ tanulók és dolgozók léphetnek az intézménybe. A rendszer kiépítését egy budapesti cég ajánlotta fel, az iskolát csak a mágneskártyák költsége terheli.

A Stella Sopron Csillagászati Egyesület augusztus 27-én várja megfigyelésre az érdeklõdõket. a Földközelbe került Mars bolygót a Lõvér kempingbõl csodálhatják az Egyesület távcsövein keresztül. A vörös fényû Mars már augusztus közepétõl jól látható a déli égbolt alján.