CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. augusztus 15., péntek 19:39


Földközelben a vörös bolygó

Földközelben a vörös bolygó

Augusztus végén olyan közel kerül Földünkhöz a Mars, mint 73 ezer éve soha. Az esemény alkalmából a Stella Sopron bemutatót tart a Harkai platón.

2003-at a csillagászok a Mars évének tekintik, hiszen idén az emberi kultúrtörténet során tapasztalt legkisebb Mars-Föld távolságnak lehetünk szemtanúi. A két bolygó 26 havonta kerül egymással szembenállásba (oppozícióba), vagyis ekkor a Napból nézve a két égitest azonos irányban helyezkedik el. A két planéta közötti távolság ilyenkor a legkisebb, ám ez az érték - a bolygópályák különböző lapultsága, valamint a pályák alakjainak folyamatos, lassú változása miatt - nem mindig ugyanakkora.
Augusztus 27-én a vörös bolygó mindössze 0,37 csillagászati egységre (azaz kb. 55,76 millió km-re) lesz Földünktől, s ilyen kis távolságra több, mint 73 000 éve nem volt példa!
Érdemes kihasználni az alkalmat, hiszen hasonlóan kedvező oppozícióra legközelebb csak 2287-ben kerül sor.

Élve a kínálkozó lehetőséggel, idén nyáron három űrszonda is útnak indult a Marshoz.
Elsőként az Európai Űrügynökség (ESA) szondája, a Mars Express startolt június 2-án. Az ESA első, a vörös bolygó felé indított űrszondája a tervek szerint december végén érkezik meg úticéljához. A keringő egység kamerákkal, radarokkal és spektrométerekkel pásztázza majd a felszínt, míg a leszállóegység, a Beagle-2 - amely Darwin hajójáról kapta a nevét - víz után fog kutatni.
A Mars Expresst a NASA űrszondapárosa, a MER-A és a MER-B, más nevükön a Spirit (Szellemiség) és az Opportunity (Lehetőség) követte. A két űreszköz a jövő év elején ér a Marshoz, s leereszkednek annak felszínére. A két rover elsődleges feladata szintén a víz, illetve az élet lehetősége utáni kutatás lesz.

Bár a Földről nézve nem lesz részünk olyan látványban, mintha az űrszondák által készített felvételeket nézegetnénk, mégis érdemes megcsodálni az égbolton ragyogó vörös bolygót. A Mars már most is megfigyelhető a késő éjszakai óráktól kezdve, látszó átmérője és fényessége egyre nő. A legkisebb távolság során a planéta fényessége eléri majd a -2,9 magnitúdót (meghaladva ezzel a Jupiter fényességét), átmérője pedig a 25 ívmásodpercet.

A neves eseményt természetesen Sopronban is nyomon követhetik az érdeklődők. A Mars-közelség alkalmából augusztus 20-án este 8 órától kezdődően bemutatót tart a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja, a Stella Sopron. A helyszín ezúttal a Harkai plató lesz.
A csoport tagjai minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A képek az ESA honlapjáról származnak.

Kapcsolódó magyar nyelvű oldalak:
www.origo.hu
Az Űrvilág hírportál cikkei
Az MCSE Bolygóészlelő Szakcsoportjának honlapja

Kapcsolódó angol nyelvű oldalak:
A Mars Express hivatalos honlapja
A Mars Exploration Rover hivatalos honlapja
A Sky&Telescope folyóirat honlapja



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>