CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. augusztus 18., hétfő 14:10


Légiesemények 1944-ben Sopron megyében - 1944. április 12. Bük, Csepreg, Horvátzsidány, Kópháza, Újkér

Légiesemények 1944-ben Sopron megyében
1944. április 12. Bük, Csepreg, Horvátzsidány, Kópháza, Újkér

    1944. április 12-én a 15. amerikai légihadsereg bombázói vadászgépek kíséretében ausztriai és jugoszláviai célpontok ellen támadtak. Mintegy 450 B-17-es (repülőerőd) és B-24 es (Liberator) indult bevetésre dél-olaszországi bázisukról. A B-17 bombázók többek között repülőgépgyárakat támadtak, a Liberátorok Bécsújhely és Bad Voslau ipari körzeteit bombázták.
    Kétszáznál több P 38-as (Lightning) és P 47-es (Thunderbolt) biztosított a támadás ideje alatt. A bombázók és a vadászok harmincnál több ellenséges vadászgépet semmisítettek meg, az amerikaiak hét bombázót és egy vadászgépet vesztettek.  Az amerikaik gépveszteségeiket csak egyetlen esetben helyezték Ausztrián kívüli területre.
 

Liberator-légcsavar a szántóföldön

    Sopronban 11 óra 25 perckor rendelik el a légiriadót. A légoközpont jelentése szerint  12 óra 15 perckor Fertőboz és Harka közt bombáztak. 12 óra 30 perckor a rendőrjelentés szerint egy német ejtőernyős őrmester szállt le a Hacker téglagyárnál.
    A másnapi Új Sopronvármegye így kommentálta az eseményeket: „Légiharcok a Fertő tó fölött. Berlinből jelentik: Szerdán a déli órákban amerikai bombavető kötelékek az Alpok fölött behatoltak a birodalom déli és délkeleti vidéke fölé. Mint jól értesült helyről közlik, főleg a Fertő tó és a keleti Alpok fölött voltak heves légiharcok. Német vadászok számos négymotoros bombázót lőttek le, és több ellenséges gépet leszállásra kényszerítettek.”
    A magyar királyi csendőrség aznapi szűkszavú összesített jelentésében a következőket találjuk. Bük: Egy ellenséges repülőgép kényszerleszállt. (A gép nemzetiségéről közelebbi adatokkal nem szolgáltak.  Aznap a 15. légihadsereg elvesszettnek jelent egy P 47-est a 325. századból). Délelőtt Csepregen egy négymotoros bombázó égve lezuhant. A repülőgépből hét fő ejtőernyővel kiugrott. Mind a hét hajózót elfogták.  Szintén Csepregen egy német Me-109-es vadászgép kényszerleszállást hajtott végre. A gép megrongálódott, de a pilóta sértetlen. Feldveber Aldo vadászpilóta Bécsből szállt fel és Szombathelyre tartott.
    11 óra 10 perckor Kőszeg felett egy négymotoros bombázógép kigyulladt. Személyzetéből öten kiugrottak, közülük három főt elfogtak. A magára hagyott gép Horvátzsidány község határában az erdőbe zuhant, felrobbant és elégett.
    Déli 12 óra Harka-Kópháza. A jelentés szerint egy Me 210-es lezuhant, de a pilótának sikerült ejtőernyővel kiugrania. (valószínűleg azonos a légonapló bejegyzésében említett pilóta őrmesterrel)  11 óra 45. Az újkéri őrs egy német vadászgép kényszerleszállását jelentette. Pilótája a bal szemén megsérült. A gép súlyosan megrongálódott. A sebesült pilótát a német katonai parancsnokság a soproni kórházba szállította.
     Punka György kutatásából tudjuk, hogy a német Luftwaffe III./JG 27 pilótája, Werfft  (hadnagy) aznap két B-24-es lelövését jelenti Sopron Délről. Az egyiket 11 óra 50 perckor, a másikat déli 12 órakor lőtte le. Az aznap ugyancsak bevetett  II./JG 301 pedig  Uffz. Stefan Zeitlinger őrmestert
jelenti sérültnek, aki Sopronnál  P-38 as Lightninggekkel vívott légiharcot.
 

Megrongálódott gép

     További kutatások szükségesek (főleg fényképek kellenének a lezuhant gépekről !), de megkockáztathatjuk, hogy Werfft lőtte le a Csepreg határában lezuhant bombázót, Zeitlinger pedig Újkérnél sebesülten kényszerleszállást hajtott végre. A további csendőrségi jelentések szerint 11 és 12 óra között Kapuvár és Fertőszentmiklós felett légiharc volt. A gépekről huszonöt,  illetve hat darab benzintartályt dobtak le.  Az ellenséges gépekről Röjtökmuzsaj és Ebergőc község határában négy, illetve két, Rábapordánynál három, Dör, Szany és Iván községek szélére pedig egy-egy  darab üzemanyagtartályt zuhant le. Eszterháza felett 11 óra 50 perckor az átrepülő gépek gyújtópalackokat, illetve benzintartályokat dobtak le.
    Himod és Hövely jözségek között hat darab teli üzemanyagtartály vágódott a földre. Ezeknek egy része felrobbant.

Ifj. Sarkady Sándor  
Kapcsolódó cikkek:

Újabb adalékok az 1944. december 18-i Sopron elleni légitámadáshoz
55 éve történt
Légicsata a Fertő felett