CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. augusztus 19., kedd 12:04


Régiós innen-onnan


Gőzmozdonyról szóló törvény, finnugor népek, Annus és Fazekas

Régiós innen-onnan


Amikor egy precíziós gyárban néhány szemetecske leesik, ipari hulladék, szöszmösz, papírfecni, máris jön a takarító, a szemetes-ember, és viszi. Mert ami lehullott, az vagy felesleges, vagy veszélyforrás és, persze, rontja a terem image-ét is. Nos, nem igazán azonnal, de nagytakarítást kezdtek országunkban - a jogszabályok között. "A Belügyminisztérium megkezdte az érvényben lévő jogszabályok felülvizsgálatát. Ennek során kiderült, hogy Bulgáriával, vagy a már megszűnt Szovjetunióval és Csehszlovákiával még mindig vannak barátsági, együttműködési egyezményeink." (Forrás: Népszabadság Online) Hogy igazi, régiós csemegét mondjak: érvényben van még például a Győr–Sopron–Ebenfurt gőzmozdonyvasút kiépítéséről rendelkező, 1872-ben elfogadott törvény is...

A Savaria Történelmi Karnevál forgatagába is belekóstolhatnak vendégei annak a kéthetes komoly rendezvénynek, melyet a Berzsenyi Dániel Főiskola Uralisztika Tanszéke szervez, és augusztus 11-22 között zajlik. X. alkalommal rendezik itt meg az Oroszországban élő kis finnugor népek képviselői számára a Hungarológiai Nyári Egyetemet. A kéthetes kurzus célja, hogy a magyar történelmen, művelődéstörténeten keresztül a kis létszámú, önállósággal nem rendelkező finnugor népeknek mintákat, megoldási lehetőségeket kínáljon. A nyári egyetem programjában neves társadalomtudósok, kutatók és diplomaták vesznek részt. Az előadások és a szemináriumok orosz nyelven folynak.



Annus Adrián kalapácsvető és Fazekas Róbert diszkoszvető, a két igen ismert szombathelyi atléta eséllyel pályázik arra, hogy az egész országnak szerezzen hírnevet a párizsi atlétikai világbajnokságon. (Magyarországnak még nem volt világbajnok atlétája... de a világbajnokság után hipp-hopp, itt az olimpia is...!) Önálló honlapjuk elkészülte, illetve világbajnokságra indulásuk alkalmából sajtótájékoztatót rendeztek városunkban. Jelen volt edzőjük, egyesületük vezetője, és nem utolsósorban Szombathely város polgármestere, dr. Ipkovich György.

A polgármester úrnak azonban mostanában aggasztó ügyben is nap mint nap hallatnia kell szavát, állást kell foglalnia. A közelben létesíteni szánt lignitbánya, illetve hőerőmű ügyében, mely most már országos ismertségű. A létesítmények Torony település közelében lennének, de közvetlenül érintett mintegy 11 település - Felsőcsatár, Horvátlövő, Narda, Pornóapáti, Sé, Torony, Ják, Vaskeresztes, Perenye, Nárai, Bucsu -, ám még Szombathelyre is komoly árnyék vetülne: veszélybe kerül a város jól ismert egészséges környezete. Hogy ez a város mennyire a természet részeként létezik a tájban, arról magam is nemegyszer adtam hírt, amikor igazi réti, erdei vadmadarak városi életéről szóltam. (Vércse, szarka, szajkó, macskabagoly, réti sas - igaz, ez utóbbi kijjebb, a repülőtér és lőtér környéki erdőben él.) Dr. Ipkovich József kijelentette: Szombathely mindent megtesz azért, hogy a vállalkozás ne valósulhasson meg.

Tudni kell, hogy ez külszíni bányászati tevékenység lenne, amely súlyosan sérti a tájat, és az semmilyen rehabilitációs megoldással nem lenne helyreállítható -, de nincs is olyan igazi, megalapozott érv, ami indokolná, hogy megyénkben egy XIX. századi bányászati technológiának adjunk helyt a XXI. században.

Sebők Lili