CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. augusztus 21., csütörtök 11:24


Győrött tartotta Szent István napi ünnepi programját  a Megyei Önkormányzat

 Győrött tartotta Szent István napi ünnepi programját  a Megyei Önkormányzat

    A rendezvény a megyei települések zászlós menetével kezdődött, majd a megemlékezés virágait helyezték el a koszorúzók Szent István lovas szobránál. Az ünnepi díszközgyűlésre az Evangélikus Öregtemplomban került sor. Itt Firtl Mátyás alelnök ünnepi beszéde után  dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke adta át a "Kék szalag" megyei kitüntető címet és a megyei kitüntető díjakat.

,, Szent István idegen népek gyűrűjében, a keleti és nyugati világ határán alapított országot. Nem években, hanem nemzedékekben dolgozott. Elvégezte, amit a sors rábízott" – mondta Firtl Mátyás Szent István király nagyságát, tetteit, nemzetfelemelő törekvéseit méltató  köszöntőjében.
Az ünnepi díszközgyűlésen kitüntetést kaptak a megye életének különböző területein – térségfejlesztés, oktatás, kultúra, szociális ellátás, gyermekvédelem, sport – kiemelkedően eredményes és áldozatos munkát végzett személyiségei.


A megye településeinek kéviselői között, Sopron nevében Kalmár István alpolgármester is elhelyezte a megemlékezés koszorúját SzenT István szobrának talapzatánál
Firtl Mátyás: ,,Szent István elvégezte, amit a sors rábízott"

A díjazottak:

Győr-Moson-Sopron Megye  a Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag kitüntető címet dr. Bóna László általános püspöki helynöknek adományozta.

Dr. Bóna László teológiai tanulmányait a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Karán végezte. 1954-től a Győri Egyházmegye központjában teljesített szolgálatot, mint püspöki szertartó, püspöki titkár, püspöki irodaigazgató és általános püspöki helynök. Lelkiismeretes munkájáért 1997-ben II. János Pál pápa apostoli protonotárius címmel tüntette ki.
Hosszú évtizedek alatt nagyon sokat tett új templomok és plébániák építéséért, régi templomok és műemléki épületek felújításáért. Segítette a kulturális és zenei rendezvények előkészítését, lebonyolítását, továbbá a püspöki és a káptalani levéltár gyűjteményében található ismeretek átadásával a helytörténeti kutatók munkáját. Életútja, tevékenysége túlmutat a megye határain.

Győr-Moson-Sopron Megye  a Győr-Moson-Sopron Megye térségfejlesztéséért Gróf Széchenyi Ferenc-díját Lengyel Károly Róbert vezető-főtanácsos kapta.

Lengyel Károly a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztályának vezető-főtanácsosa. A Megyei Területfejlesztési Tanács által kiírt pályázatok benyújtásánál  szakszerű tanácsaival, hathatós segítségével jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a  sikeresen pályázott beruházások a gyakorlatban is eredményesen záruljanak le. Aktívan részt vesz a kistérségi fejlesztési társulások munkájában. Szoros kapcsolatban áll a megye gazdasági szereplőivel, ösztönzi a területfejlesztési célok megvalósítását. Közreműködik a gazdasági kiállítások, vásárok előkészítésében, megrendezésében. Munkáját hivatásnak tekinti, sok éves szakmai tapasztalatával, tevékenységével nagymértékben hozzájárul a települési önkormányzatok fejlődéséhez.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a  Győr-Moson-Sopron Megye köoktatásáért Péterfy Sándor-díjat dr. Tenk Antal tanszékvezető, egyetemi tanárnak adományozta.

Dr. Tenk Antal professzor 1964-től a mosonmagyaróvári egyetem oktatója. 1985-től dékán-helyettes, 1995-től tanszékvezető, 2001-től tanulmányi rektor-helyettes az egyetemi karon. Az 1993-as felsőoktatási törvény szellemében az egyetemi oktatás átalakításának első számú szervezője volt. Munkája jelentősen hozzájárult a hallgatói létszámnövekedéshez, a korszerű oktatáshoz, több szak oktatásának beindításához, valamint az Európai Unió követelményének megfelelő kreditrendszer
bevezetéséhez. Különös gonddal szervezte a külföldi diákok oktatását, így a Vajdaságból, Erdélyből és Szlovákiából itt tanuló magyar ajkú diákok tanulását. Oktatói pályáján magas erkölcsi és tanulmányi célok vezérelték.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a  Győr-Moson-Sopron Megye közművelődéséért Drt. Kovács Pál-díjat   Takács Zsoltné Gintli Szilvia zenetanárnak adományozta.

Takács Zsoltné már fiatalon sikeresen szerepelt zenei versenyeken. Zenetanár társaival a megyében elsőként szervezett - intézményes keretek között -, nem állami indítású zeneoktatást. Kodály Zoltán mintájára zeneoktatást és néptánc tanítást tartott a gyerekeknek a vidéki településeken. Így a zenetanulás lehetőséggé vált a kevésbé tehetős szülők gyermekei számára is. Nevéhez fűződik a Szent Márton-napi bor- és sajtfesztivál elindítása. Iskolateremtő, innovatív egyéniség, színvonalas
közművelődést végző szakember.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a   Győr-Moson-Sopron Megye művészetéért Kormos István-díjat Matusz Péter képzőművésznek adományozta

Matusz Péter pedagógiai-művészeti tanulmányainak befejezése óta szülőhelyén,  Mosonmagyaróváron dolgozik. Az ART-FLEXUM Nemzetközi Művésztelep alapítója, művészeti vezetője. Számos nagysikerű kiállítása volt szerte az országban és a határainkon túl. Nevéhez fűződik Mosonmagyaróvár város zászlajának és címerének, Győrsövényház címerének  megalkotása, valamint számos könyvborító és illusztráció művészi kivitelezése. Számos képzőművészeti díj tulajdonosa. A Piarista Általános Iskola és Gimnázium tanára, képzőművészeti szakkörök vezetője, évenként több országos rajzkiállítás és verseny szervezője. Lakásán működik az M-galéria, ahol állandó és időszaki kiállítások szervezésével hozzájárul a város képzőművészeti életének gazdagításához.
 

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése  Győr-Moson-Sopron Megye sportjáért Bauer Zsolt-díjat Laczik Lászlónak, a Győri Lövész Klub elnökének  adományozta.

Laczik László a Győri Lövész Klub elnöke. 1954-ben a Diószeghy Sámuel utcai ejtőernyős klub oktatójaként kezdte a sportolókkal való foglalkozást, miközben maga is aktívan sportolt. Mintegy száz év elteltével felélesztette Győrben a vadászpuskás lövészetet. 1985-ben vezetésével készült el, s került átadásra Győr-Kertvárosban a sportlőtér. Féltő gonddal nevelte és oktatta a gyerekeket. Munkájának eredményeképpen az általa vezetett Lövész Klub napjainkban Magyarország legsikeresebb klubjai közé emelkedett. A klub sportolói 2002-ig összesen 19 Európa Bajnoki és Világbajnoki érmet, valamint számos országos bajnoki címet szereztek. A Győr-Moson-Sopron Megyei Sportlövő Szövetség titkáraként jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Győr városa 2004-ben első alkalommal megrendezheti a Sportlövő Európa Bajnokságot.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a  Győr-Moson-Sopron Megye szociális ellátásáért és gyermekvédelméért  Dr. Batthyány-Strattmann László-díjat dr. Thiesz József  egyesületi elnöknek adományozta.

Dr. Thiesz József 1981-től a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete, 1994-től a Magyar Izombetegek Országos Egyesületének elnöke, a fogyatékkal élők érdekeinek képviselője. Mindkét egyesület alapítójaként a mozgáskorlátozottak életének megkönnyítéséért dolgozott. Karitatív célok megvalósítását tűzte ki feladatul, ellenszolgáltatás nélkül, önzetlenül.
P.Z.