CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2003. augusztus 21., csütörtök 15:46


Luther-káté az evangélikus családoknak

Luther-káté az evangélikus családoknak


     A Finn Evangélikus Egyház egyház támogatásával és ajándékaként  a soproni evangélikus gyülekezetbe is eljutott  a magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója gondozásában magyar fordításban megjelent Luther-káté, amelyből minden soproni evangélikus családnak ingyen juttat egy-egy példányt a soproni evangélikus gyülekezet is.
    Luther Márton az 1520-as években tett gyülekezetlátogató körutak elszomorító tapasztalatai alapján 1529-ben írta meg Kis Kátéját. A hitvallási iratok közé tartozó könyvecske a lutheri reformáció örökségére épült egyházakban szerte a világon tekintélynek örvend. Kérdések és feleletek formájában, egyszerű közérthető nyelven foglalja össze az evangélikus keresztyén hit lényegét: ,,A családfő ilyen egyszerűen tanítsa reá házanépét!"
    A finn evangélikus püspökkari konferencia és zsinat szükségesnek látta, hogy az evangélikus keresztyén tanítást összefoglaló kiadvánnyal keresse meg az evangélikus családokat. A 2003-ban újból megjelent Luther-káté beosztását követve, annak szövegét felhasználva, és rövid, könnyen érthető szakaszokkal kiegészítve Dr. Ero Huovinen püspök írta meg a katekizmust, amelyet  a finn testvéregyház missziói felelősséggel és szándékkal juttat el ingyen minden háztartásba.

    A Luther Kiadó szeretné  ha a káté ajándékba kapott lehetőségével a Magyarország határain túl  – Erdélyben, Szlovákiában, a Délvidéken, Horvátországban, Szlovéniában – élő evangélikusok is élhetnének, ezért annak további kiadása, és a határon túli evangélikusokhoz való eljuttatása céljából adománygyűjtő akciót szervez.
,,A többszörös kisebbségi helyzetben élő testvéreink között még hangsúlyosabb a hitvallási és kulturális gyökerek fontossága, amelyeket azonban táplálni kell. A kátéval segítségükre lehetünk abban, hogy magyar evangélikusként maradhassanak meg egy-egy más nemzetiségű, más vallású többségi társadalomban, ezért jövő év húsvétjára mintegy harmincezer példányban szeretnénk hozzájuk e könyvet eljuttatni." - mondta a kiadó, aki arról is tájékoztatott, hogy az, aki az evangélikusokat segítő szándékukban támogatni szeretné, hogyan teheti ezt meg.
    Egyrészt 2004. március 31-ig él a 06 81 330-220-as telefonszám, amelynek feltárcsázásával máris segített az, aki ezt megteszi abban, hogy a káté egy határon túli evangélikus személyhez eljusson. (Az emelt díjas telefonszámon a hívás díja 400 Ft+ÁFA).
    Másrészt a segíteni szándékozóknak a Luther Kiadó (1085 Budapest, Üllői út 24., Tel: 1-317-5478, e-mail: kiado@lutheran.hu)  kérésre postai készpénzátutalási megbízást is küld, illetve aki teheti, szándéka szerint a ,,Káté határon túlra" megnevezéssel a kiadó számlaszámára – Luther Kiadó, Budapest 11708001-22202781 –  át is utalhatja a támogatásra szánt adományát.
    Gabnai Sándor, a soproni evangélikus gyülekezet lelkésze kérdésünkre elmondta: a soproni evangélikusoknak igen nagy örömmel fogadták az ajándékba kapott kátét, amelynek példányait mellékelik az ünnepi alkalmakkor küldött üdvözletekhez, a konfirmációi oktatásra szóló meghívókhoz. Sokan vannak olyanok, akik az evangélikus lelkészi hivatalba külön bejönnek azt megköszönni; a káté iránti eddigi érdeklődés arra enged következtetni, hogy valószínűleg, a Sopronba eljuttatot mintegy 1300 példány nem is lesz elég.

T.É.